Nepodceňujte výběr dětské postýlky

6 min.
27. říj'16

Věděli jste, že miminka v prvním roce života prospí až 70 procent času? Po narození spinkají v průměru 20 hodin denně, u batolat se tato doba zkracuje na 10 až 16 hodin. Spánek totiž podporuje tvorbu růstového hormonu, který je pro vývin děťátka mimořádně důležitý. Postýlka je tedy prostředím, ve kterém váš poklad stráví nejvíce času, proto jejímu výběru věnujte patřičnou pozornost.

Hračkárstvo Mackoviahračky.sk

Jaký materiál zvolit?

Na prvním místě je samozřejmě kvalita samotného výrobku. Pokud chcete, aby dětský nábytek vydržel co nejdéle, měla by být konstrukce postýlky vyrobena z tvrdého, například bukového dřeva. Měkké dřevo, jako je borovice, je totiž náchylnější na vznik různých odřenin či škrábanců, a také se v něm snadněji uvolňují šrouby, takže se u hyperaktivního děťátka může rychleji „rozhoupat“. Rám matrace by měl být vyroben z odolného kovu, díky čemuž i postýlka zůstane déle pevná.

Důležitá je bezpečnost

Výhodou postýlky je polohovatelný rošt v kombinaci se sklopnými bočnicemi nebo odkládacími příčkami. Při vyšší poloze roštu, resp. díky bočnímu stahovacímu dílu se snadněji dostanete k miminku, což ocení zejména těhotné maminky, které se kvůli bříšku nemohou naklánět přes bočnice. Když je děťátko větší a aktivnější, pro jeho bezpečnost je lepší zvolit nižší polohu roštu, případně odkládací příčky – ty mu umožní bez problémů vylézt z postýlky, ale bez toho, abyste museli odkládat celou bočnici, která vaše děťátko chrání během spánku.

Pro dokonalé pohodlí

Samostatnou kapitolou je výběr správné matrace. Měla by být pro vaše miminko dostatečně měkká, maximálně ergonomická, prodyšná a vyrobena z neškodných materiálů, které neobsahují žádné alergeny. Podstatné je, aby mezera mezi ní a konstrukcí, resp. rámem postýlky nebyla větší než dva prsty. Lehčí matrace, resp. modely se snímatelným potahem bez potíží vyperete i v pračce, ty těžší třeba očistit ručně ve vaně. Základní vybavení pak doplňují kvalitní kojenecké potřeby.

Souprava do postýlky Classic Tots-smarTrike

Súprava do postieľky smarTrike

V žádné postýlce nesmí chybět heboučká přikrývka, resp. peřinka, praktické napínací prostěradlo a hnízdo na postýlku, které se dá snadno připevnit po obvodu postýlky pomocí šňůrek.

Dětské povlečení

Na co nesmíte zapomenout

  • Dbejte na správnou výšku bočnic – při spuštěném bočním dílu by minimální výška měla být 22 cm nad úrovní matrace, při zvednutém alespoň 65 cm nad úrovní lůžka.
  • Ideální vzdálenost mezi jednotlivými příčkami by se měla pohybovat v rozmezí 4 – 6 cm.
  • Investujte i do kvalitního voděodolného chrániče, díky kterému zabráníte případnému zatečení matrace močí, zejména při nehodách v noci.
  • Nezbytností každé dětské postýlky je kvalitní napínací prostěradlo, které díky stahující gumičce perfektně drží na matraci a neposouvá se.
  • Jelikož dětičky rády „ochutnávají“ všechno, co jim přijde do cesty, nezapomeňte postýlku vybavit kryty proti okusování bočnic.
  • Do postýlky nepatří zbytečné dekorace, mašličky, stužky, polštářky či další zkrášlující prvky. Příliš mnoho měkkých nebo nevhodných doplňků pouze zvyšuje riziko udušení.
  • Vítány jsou soupravy určené speciálně do dětské postýlky, ideálně i s takzvaným hnízdem, které funguje jako měkká výztuž, takže děťátko se zbytečně nebude tlouct o příčky.
  • Pořídit si můžete i doplňky, jakou jsou polohovací klíny či podložky, které stabilizují polohu novorozence v postýlce, čímž brání jeho přetočení, a tak i riziku udušení.

Zajíček na mazlení Les Amis Doudou Kaloo s dekou

Zajačik na maznanie a deka Kaloo

Výběr hraček pro nejmenší je velmi důležitý. Zajíček na mazlení je vyroben ze 100-procentní bavlny, hebký a jemný k dětské pokožce.

Kojenecké potřeby

Malá nebo rostoucí?

Na trhu existují i takzvané konvertovatelné postýlky, které rostou spolu s vaším drobečkem a obvykle mu vydrží až do předškolního věku. Klasická dětská postýlka, určená pro nejmenší děti do 3 let, se standardně prodává v délce 120 cm. Pak je ji třeba vyměnit buď za větší postýlku pro dětičky do 5 až 6 let nebo rovnou za klasickou postel, která vaší holčičce nebo chlapečkovi poslouží i v období dospívání.

Pohádková anebo praktická?

Dětské postýlky mohou mít různou velikost a tvar. Oblíbené jsou například postýlky s kulatým dnem – které hezky vyniknou v kombinaci s baldachýnem, na druhé straně jsou méně praktické z hlediska výběru matrace a doplňků. Jiné postýlky zase nabízejí přídavné prvky, jako je dolní úložný prostor, který jistě oceníte, jestli nemáte v bytě či v samotném dětském pokojíčku dostatek místa.

Mobilní či bez koleček?

Chcete-li postýlku snadněji přesouvat, můžete si koupit model s kolečky nebo typ, ke kterému se dají kolečka dokoupit a vsadit do připravených otvorů na nožičkách. Kolečka by však měla mít pojistku proti posouvání, což oceníte nejen při skákajícím děťátku, ale i při převlékání prádla.

Cestovní postýlka

Pokud již před narozením miminka počítáte s tím, že budete hodně cestovat, měli byste přemýšlet i nad koupí dobré cestovní postýlky. Určitě ji však ve snaze ušetřit neberte jako trvalou alternativu klasického lůžka pro miminko, pro správný vývin děťátka by se neměla využívat dlouhodobě.

Doplňky a hračky

Když již investujete do kvalitní postýlky, můžete popřemýšlet i nad dalšími doplňky, které vám pomohou v rámci péče o miminko. Patří k nim například tzv. elektronické chůvy, čili monitory dechu miminka, díky kterým můžete svůj poklad sledovat odkudkoli v domě. Pro lehčí uspávání děťátka slouží i hračky na mazlení, hudební skříňky, kolotoče nad postýlku či další užitečné hračky pro nejmenší.

Set do postýlky Smoby Cotoons noční světlo a hudební skříňka

Set do postieľky Smoby

Díky této hračce se budou miminka cítit během tmavých nocí absolutně v bezpečí. Světýlko, které se po 20 minutách automaticky vypne, má tvar kapky a šíří příjemné teplé světlo. Nezabere mnoho místa, a přitom ho můžete umístit prakticky kamkoliv.

Kolotoč nad postýlku Smoby Cotoons květ pro nejmenší růžový

Kolotoč nad postieľku Smoby

Hračka pro kojence, na níž visí motýlci a plastové kytičky, svítí a vyhrává příjemné poutavé melodie, takže dětičky zabaví a pomalu uspí.

Hračky do postýlky