Vybíráte kroužek pro dítě? Netlačte na pilu!

  Kategorie: První roky dítěte,
4 min.
11. zář'16

Se začátkem nového školního roku řeší mnozí rodiče mimoškolní aktivity a kroužky pro děti. Kroužky a koníčky je vedou k disciplíně, samostatnosti a k aktivitě. Víte však odhadnout jejich míru tak, abyste nepřecenili schopnosti vašich mrňousů?

Školy, centra volného času a sportovní kluby dnes nabízejí kroužky od výmyslu světa. Rodiče si od nich slibují, že jejich ratolestem vyplní volný čas a rozvinou jejich talent. Správně zvolený kroužek může posílit sebevědomí dětí. Co od nich však očekávají samotné děti?

Zeptejte se na to doma vašeho školáka, takový rozhovor pomůže vybrat vhodnou sportovní aktivitu pro hyperaktivní dítě nebo najít kroužek pro děti, které mají poruchy učení a potřebují aktivitu, v níž by vynikali. Pokud máte sami blízko například k umění a chtěli byste mít doma malého Piccasa, možná nakonec zjistíte, že dítě vaše nadšení pro malování a kreslení nesdílí. Rozlišujte vlastní sny a ambice od toho, co naplňuje vaše děti.

Deti a kroužky

Kdy je čas na první kroužek?

Dětští psychologové se shodují, že s kroužky a tréninky třeba začít postupně. V předškolním věku by měly být spíše výjimkou, tedy pokud někdo neobjevil mimořádný talent vašeho prcka.

S nástupem do školy je vhodné hledat mimoškolní aktivity, které vycházejí ze zálib dětí. Pozor však, abyste dítě nepřetěžovaly. V mladším školním věku jim stačí 2-3 kroužky. Extrémem jsou rodiče, kteří školákům připraví program na každý den v týdnu, takže po vyučování jen vozí děti z kroužku na kroužek. V tomto případě není třeba tlačit na pilu, abyste mimoškolní aktivity dětem spíše neznechutili.

Střídá kroužky jako ponožky, co s tím?

Minulý měsíc to byl fotbal, po něm karate a dramatický kroužek a tento týden výtvarná a klavír? Střídání různých aktivit není vůbec na škodu, zvláště je-li dítě zručné ve více oblastech. Někdy musí děti vyzkoušet řadu kroužků, aby samy přišlo na to, co je baví. I pro rodiče je lepší vědět, v čem jejich potomek vyniká nad ostatními a co mu jde těžcejc. Sklon k častému střídání kroužků mají děti trpící poruchou pozornosti, tehdy raději volte kroužek, který bude zahrnovat různé aktivity.

I nicnedělání vede k samostatnosti

Mnoho rodičů si myslí, že odpočinek dětí o prázdninách musí hned v září doběhnout a snaží se dětem zajistit dostatek kroužků a aktivit. Podle odborníků to však není správné a dětem byste měli dopřát trochu volnosti.

„Pokud rodiče tráví čas vyplňováním volného času svých dětí, ty se to nikdy nenaučí samy,“ míní londýnská psycholožka se zaměřením na vzdělávání Lyn Fry. „Nudit se není problém. Není to hřích, ne? Myslím, že děti by se měly i nudit, aby se motivovaly dělat věci správně. Toto je jeden ze způsobů, jak se děti stanou samostatné,“ řekla pro magazín Quartz.

Udělejte si kroužek doma a pozvěte i sousedy

Mnoho kroužků je v podstatě zaměřených na hraní. Děti se totiž při hře neustále učí. Pokud si užíváte takto strávené společné chvíle, zkuste dětem vymyslet pravidelnou aktivitu, která by fungovala jako kroužek u vás doma. Pozvat můžete i děti kamarádů či sousedů. Každý týden si tak můžete udělat například hodinku výtvarných aktivit nebo hraní společenských her. Úspěch bude mít i kroužek šikovných rukou, během kterého budete vyrábět dekorace či šperky a hrát se s textilem, papírem, kůží a jinými materiály. Zkuste se inspirovat našimi kreativními hračkami.

Naučná hra Conector Encyclopedic Educa v angličtině

Zábavná naučná hra v angličtině Encyclopedic ze série Conector má jednoduchá pravidla. Prostřednictvím otázek a odpovědí se děti dozvědí mnoho různých zajímavostí ze světa historie, kultury, umění, vědy, zvířat, ryb, anatomie a různé jiné. Hra je vhodná pro děti od 7 do 12 let.

Magnetická anatomie Bodymagnet Janod

Magnetická anatomie Bodymagnet je vzdělávací hračka vhodná pro děti od 7 do 12 let. Pomůcka na poznávání lidského těla je vhodná i pro výuku cizích jazyků – jednotlivé části těla, soustavy a orgány jsou přeloženy do 11 jazyků.

Společenské hry