Víte, jak vidí miminka?

  Kategorie: Miminko a batole,
3 min.
23. říj'17

Jemné struktury oka vašeho miminka jsou vyvinuty již ve druhém měsíci těhotenství a nitroděložní vývoj oka pokračuje až do 30. týdne. Oko člověka se však vyvíjí, dokud nedovrší 20 let. Jak však vidí vaše miminko po narození do jednoho roku?

Oči jsou citlivé na světlo

Miminko je 9 měsíců zvyklé na přítmí v bezpečném prostředí dělohy. Porod je pro něj šok. Oči miminka potřebují čas, než si zvyknou na denní světlo. Může se stát, že vaše děťátko vypadá, jakoby spalo, ale ve skutečnosti si jeho oči jen potřebují odpočinout. V prvních dnech a týdnech se jim ostré světlo proto vůbec nelíbí.

Novorozenci vidí jen na 25 - 30 cm od kořene nosu, neumí ještě dobře zaostřit obličeje či předměty. Jemné barvy se jim slévají. Někdy se vám dokonce může zdát, že se vaše děťátko na vás dívá, ale nevidí vás. Je možné, že máte světlé tričko podobné barvy, jako je stěna. Neplašte se, pokud oči utíkají do stran. Novorozenci fixují objekty jen jedním okem a obě oči začínají koordinovat už mezi 2,5 - 3 měsíci.

Detská osuška bábätko zrak

Přibližně mezi 3 - 4 měsíci jsou dětičky schopné rozeznávat známé tváře a předměty. Mezi 4 - 6 měsíci už dokonce začínají vnímat hloubku a prostor, snadněji se jim proto uchopují předměty. Hlavičku už nemusí otáčet, umí předmět i pohyb sledovat oběma očima. V tomto období stále může některé oko utíkat. Ani v tomto věku však ještě nemají dostatečně vyvinutou citlivost na barvu. Zaujmou je zejména kontrastní a syté barvy. Pastelové a jemné barvy se jim slévají.

Po 6. měsíci se oči vyvíjejí rychleji. Do jednoho roku už má miminko trojrozměrné vidění a je schopno rozeznat lidi i do několika metrů. Ale až v 7. roce života vidí přibližně stejně jako dospělý člověk.

Mnozí rodiče panikaří, pokud miminkům utíkají očička, nebo mají pocit, že je nevidí. Vaše dítě se však musí naučit koordinovat okohybné svaly a chvilku potrvá, než je schopné zaostřit. Pokud oči utíkají i po půl roce, můžete navštívit lékaře. Oči novorozence by měly reagovat na světlo, dítě kolem čtyř měsíců už očima fixuje zajímavé předměty.

Proč je pro děti vhodná černobílá kombinace?

Miminka ještě nemají dobře vyvinuté kontrastní vidění. Pastelové barvy se jim slévají, zatímco syté kontrastní barvy přitahují jejich pozornost. Černobílé předměty stimulují jejich oči. Vědci potvrdili, že děti nejvíce zajímají předměty se silnějším kontrastem a preferují i výrazné hrany. Černé tečky na bílém pozadí či proužky pomáhají s rozvojem vidění vašich dětiček. Nemusíte proto celý pokoj měnit do černobílé. Stačí několik hraček či knížek pro miminka.

Mazlíček pro nejmenší Koala toTs-smarTrike

Mazlíček Koala

Mazlíček od renomovaného výrobce tots-smarTrike je vyroben ze 70 % z bambusového hedvábí a z 30% z bavlny. Je mimořádně příjemný na dotek pro citlivou pokožku miminka. Černobílá koala zároveň pozitivně stimuluje oči a smysly dítěte.

Polštář pro nejmenší děti toTs-smarTrike

Vankus had tots

Tento praktický polštářek, který je zároveň hnízdem, je vhodný už pro novorozeňata. Je vyroben ze 70 % z bambusové bavlny a ze 30% z bavlněného saténu. Polštářek oceníte například při kojení, nebo jej můžete jednoduše rozložit kolem postýlky jako bezpečné hnízdo pro miminko.

Kolekce black&white