S dětmi doma 2: naplánujte školákovi den

  Kategorie: Výchova dítěte,
6 min.
01. dub'20

Krize související s pandemií koronaviru zasáhla všechny oblasti života, vzdělávání nevyjímaje. Rodiče se nyní musí poprat s novou úlohou a alespoň částečně zastoupit učitele. Jak by měl vypadat den školáka, který se najednou učí výlučně z domu, se dočtete v následujících řádcích.

Jako rodič si musíte nejprve přiznat, že školu nenahradíte stoprocentně, s čím učitelé počítají. Můžete však udělat vše pro to, aby vaše děti během tohoto období zvládli nové učivo alespoň částečně a nespletli si zavřené školy s prázdninami.

Nemějte přehnané nároky

Každý rodič zná své dítě nejlépe. Ještě předtím, než se pustíte do domácího vyučování, si uvědomte, jakým žákem je vaše dítě. Třeba ho do učení dotlačit a sedět spolu s ním při domácích úkolech? Nebo máte doma samostatného žáka, kterému na konci dne pouze zkontrolujete úkoly a podle potřeby jej vyzkoušíte z nového učiva? Odrazte se od této skutečnosti a nemějte během příštích náročných týdnů přehnané požadavky. Všichni se ocitáme v nezvyklé situaci, která je už i bez toho dost stresující.

Dalším důležitým bodem během domácího vyučování je vlastní prostor na učení a psaní úkolů. Očekává se, že děti budou mít k dispozici notebook nebo stolní počítač s připojením na internet a budou s učiteli pravidelně komunikovat. Vytvořte žákovi ideální podmínky, v nichž ho nic nebude rozptylovat a kde se bude moci bez problémů soustředit na školu.

Situace je poněkud komplikovanější, pokud máte doma více než jedno dítě školou povinné. V takovém případě je vhodné zajistit každému vlastní pokoj, a to zejména tehdy, kdy vyučování přes internet probíhá ve stejnou dobu. Vyučovacím prostředím se tak načas může stát jídelní stůl v kuchyni, ale i kosmetický stolek. Důležité je, aby se děti během výuky navzájem nerušily, protože každé dítě je v jiném ročníku a přebírá jiné učivo.

Koronavirus online skola

zdroj foto: freepik

Vyučování přes internet

Každá škola má v těchto dnech nastavené vyučování přes internet trochu jinak. Někteří učitelé vysvětlují nové učivo přes Skype nebo jiný podobný nástroj, kde mají žáci možnost ptát se otázky a aktivně se zapojovat do vyučování. Výhodou takto vedené hodiny je skutečnost, že nejde pouze o zadání domácího úkolu a následné zkontrolování. Děti mají větší motivaci připravit se na takovou hodinu, protože vědí, že mohou být "vyvolané".

Učitelé komunikují se žáky a rodiči prostřednictvím skupin na Facebooku, kde jim zadávají domácí úkoly a zveřejňují nové učební materiály. Čistě písemná komunikace však nenahradí vysvětlení nového učiva a není vhodná pro každý předmět. Je rozdíl mezi tím, zda se žáci mají naučit nové učivo dějepisu nebo mají zvládnout novou matematickou funkci, kterou nepochopí bez detailního výkladu.

Odpočinek po vyučování

Den školáka se snažte co nejvíce přizpůsobit jeho běžnému školnímu dni. S tím bezpochyby souvisí i odpočinek mezi jednotlivými předměty a odpočinek po návratu ze školy. Nechtějte od dětí, aby se učili nepřetržitě od svitu do večera, i ony potřebují "vypnout" a načerpat novou energii.

Součástí denního rozvrhu by proto měla být přestávka na oběd a volno mezi vyučováním a děláním domácích úkolů. Pokuste se na začátku týdne vytvořit jídelníček, který připnete na lednici a do týdenního rozvrhu zaznamenejte i "mimoškolní aktivity" - cyklistika (pokud vám to podmínky dovolí) v pondělí, jóga ve středu, výtvarná/kroužek šikovných rukou v pátek a podobně.

Dětem dejte prostor i na vlastní zájmy. Dovolte jim zahrát se na počítači, přečíst si knihu, podívat se na oblíbenou pohádku nebo seriál, psát si se spolužáky a kamarády. Tento odpočinek dětí je i čas pro vás, během kterého se můžete věnovat svým povinnostem nebo se můžete připravovat na další školní den, během kterého budete dětem muset vysvětlit Archimédův zákon nebo derivace.

Koronavirus skola doma

zdroj foto: freepik

Čas na úkoly

Součástí dne každého školáka je psaní domácích úkolů a příprava na následující den. Právě na domácí úkoly a samostudium se učitelé nejvíce spoléhají, protože často ani nemají na výběr. Pokud s nimi potřebuje vaše dítě pomoci, vyhovejte mu a nevymlouvejte se na to, že ani vy dané učivo nevíte. Naopak, berte to jako společně strávený čas, během kterého spolu řešíte důležitý problém. Chemii se učte zkoušením zábavných (no bezpečných!) pokusů, názorně vysvětlujte i fyzikální zákony, na literaturu využijte divadelní hry a filmové zpracování literárních děl, geografii a biologii učte prostřednictvím dokumentů. Na závěr vždy zkontrolujte, zda mají děti úkoly hotové a zda jsou připraveny na další netradiční den ve škole.

Večerní relax

Podobně jako po vyučování, i před spaním je velmi důležité odpočinout si a jít do postele s prázdnou hlavou. Po dohodě s dětmi je vhodné stanovit čas (například 19:00), po kterém již nebudou sedět za počítačem a omezí i čas strávený na telefonu. Po této době následuje večerní hygiena a podle věku další program. Se staršími dětmi se můžete zahrát stolní společenské hry, pokročit ve skládání puzzle nebo si můžete shlédnout dokument či zajímavý film.

Nemuset chodit každý den do školy a učit se z domu má své výhody i nevýhody. Pokuste se spolu s dětmi vytěžit ze současné situace maximum, avšak nic nepřehánějte a buďte i nadále více rodičem, než učitelem. Při učení využívejte všechny možné pomůcky, dívejte se na dokumenty a divadelní inscenace děl povinné literatury a učte se spolu s dětmi. Možná vás překvapí, co všechno jste už zapomněli.