Rodičovské tipy: Jak zvládnout lockdown s dětmi?

  Kategorie: Výchova dítěte,
6 min.
14. led'21

Čas strávený s dětmi je k nezaplacení, ale i ten nejvíce trpělivý rodič si určitě alespoň jednou v době lockdownu položil otázku, jak dál. Jak zabavit děti? Jak vyplnit jejich volný čas a jak jim pomoci načerpat energii na další hodiny strávené v online škole? Přinášíme vám pár užitečných tipů na to, jak zvládnout lockdown.

Mnohé rodiny strávily uplynulé měsíce téměř výhradně mezi čtyřmi stěnami. Rodičům už přirozeně začínají docházet nápady na to, jak děti zaujmout a zabavit. Všechno je už okoukané, všechny hračky nudné. Ještěže existuje internet a rodiče, kteří se ochotně podělí s jednoduchými, ale originálními tipy, jak tuto situaci přežít a nezbláznit se.

Zapojte kreativitu

Procházka po okolí, piknik v parku, výlet do přírody... tyto aktivity jsme vyčerpali už během jara, léta a podzimu. Nedostatek slunečních paprsků, zima, déšť a sníh nám v těchto dnech pobyt v přírodě pořádně komplikují. Napadlo vám však někdy, že piknik si můžete udělat i doma? Rozložte v obývacím pokoji nebo dětském pokoji velkou deku, připravte dobroty, vložte je do piknikového košíku a vydejte se na netradiční piknik. Nezbytnou součástí jsou zvuky přírody, které může nahradit video na youtube. Později se piknik může změnit na taneční párty, která děti rozhýbe, rozesměje a příjemně unaví.

Snažte se, aby každý den přinesl něco nového, aktivitu, která je originální a děti zaručeně pobaví. Můžete po domě poschovávat různé indicie a zahrát si na piráty, kteří hledají poklad. Nudnou vanu můžete proměnit na úžasný vodní svět a koupaliště, z dětského pokoje se může stát knihovna, která děti provede fantastickými příběhy a přenese je do kouzelných světů. Fantazii se meze opravdu nekladou, a i když se vám bude někdy zdát nový nápad málo zajímavý, vyzkoušejte ho. Děti se často dívají na svět úplně jinýma očima než dospěláci.Lockdown matka dcera

Práce z domova

Patříte i vy k rodičům, kteří musí kromě péče o děti zvládat i vlastní práci z domu? Mnozí rodiče čelí v těchto krizových časech obrovské výzvě, protože najednou jsou kromě rodičů a zaměstnanců i učiteli a vychovateli. Během homeoffice určitě nastanou chvíle (a nebude jich málo), během kterých budete potřebovat ticho a klid na soustředění. Právě proto je důležité správně si rozvrhnout den a nezapomínat „odejít z práce“ a věnovat se rodině.

Dopřejte si během pracovního dne krátké přestávky, které budou patřit dětem a partnerovi a věnujte se jim v těchto chvílích na 100 %. Díky tomu si děti nebudou vynucovat vaši pozornost během práce. Pokud se tak náhodou stane, mějte po ruce hračku, která zaručeně pomůže a zabaví děti na delší dobu. Selháním není v tomto případě ani pohádka v televizi, která vám dopřává čas potřebný k dokončení pracovních povinností. Nezapomínejte také, že dítě má dva rodiče – snažte se péče o děti rozvrhnout spravedlivě.

Vedle všeho spěchu v práci a doma nezapomínejte ani na péči o sebe. Zasloužíte si pár minut denně pouze pro sebe, ať už to bude v podobě koupele, delší sprchy či šálku oblíbeného čaje, který si vypijete v tichosti nebo s knihou. Nemějte výčitky svědomí za to, že i vy potřebujete vypnout a načerpat síly do dalších dnů.

Naučte se odpočívat

Neustálý kolotoč hraní, učení, práce, úklidu a vaření dá člověku zabrat. Proto je nesmírně důležité naučit se v tomto chaotickém a náročném období odpočívat. Buďte příkladem pro vaše děti a ukažte jim, jak na to. Nebojte se předstírat, že i odpočinek je hra, právě taková malá „ležL na děti rychle zabere. Rozložte v pokoji podložky na cvičení, lehněte si na ně a vyprávějte dětem příběh o tom, jak se jednotlivé části těla přeměňují na pohádkové bytosti a postupně začínají relaxovat. Zapojte fantazii nebo opět najděte instruktážní video na internetu.Lockdown rodina

Jak dětem vysvětlit, co se ve světě děje?

Buďte upřímní, avšak s ohledem na věk dětí. Mlčení a předstírání, že všechno je v pořádku, děti neochrání a pravdu začnou hledat někde jinde. Už teď vědí, že něco se v jejich každodenním životě změnilo, nechodí přece do školky a školy, nemohou si hrát s kamarády, rodiče jsou stále (nebo velmi často) doma a podobně. Děti nemusí vědět všechny hrůzostrašné podrobnosti o tom, jak vypadá aktuální situace ve světě, proto jim určitě neříkejte, že den co den umírá v důsledku koronavirus množství lidí.

Řekněte jim, že venku zuří virus, ze kterého jsou lidé velmi nemocní, proto je třeba držet se co nejvíce doma a i v přírodě se stranit lidí. Děti, se kterými jste na mateřské dovolené, nepocítí žádnou změnu, ale těm starším budou chybět kamarádi a spolužáci, na které si už zvykli. Vysvětlete jim, že čím zodpovědněji se budete všichni chovat, tím dříve se život opět vrátí do normálu.

Vytvořte si časový harmonogram

Denní rozvrh prospěje nejen vám, ale zejména dětem. Nemusíte ho dodržovat přesně na minutu a není třeba do něj zaznamenávat každou činnost, která vás během dne čeká. Dětem však nastavení režimu prospěje, díky tomu budou mít pocit jistoty, bezpečí a také kontroly. Je vědecky dokázáno, že vytvořením rutiny předcházíte úzkosti, budujete si sebevědomí a zároveň pocit nezávislosti. Nezapomeňte do každého dne zařadit snídaně, oběd a večeři, polední spánek a minimálně jednu procházku na čerstvém vzduchu. Důležitá je také samostatná hra a večerní rutina, kterou zakončíte celý den.

Nikdo z nás před rokem netušil, že koronavirus obrátí naše životy na ruby ​​a z rodičů se stanou učitelé, vychovatelé, zaměstnanci pracující z domu a v případě více dětí i rozhodčí. Každý den přináší nové výzvy, které musíme zvládnout. Přijměte je s kreativitou, fantazií a dětskou pomocí. Držíme vám palce!