7 tipů, jak přežít letní horka

  Kategorie: Fit máma,
6 min.
28. čec'17

Na přehřátí organismu v letních vedrech jsou nejvíce náchylná miminka, malé děti, těhotné ženy a starší lidé. Možností, jak se v létě ochladit, je mnoho. Zamlouvá se vám více představa studené zmrzliny, teplého čaje či pyžama z ledničky?

Nejvíce tropických dní u nás připadá na červenec a srpen. Za tropický den meteorologové označují takový, během něhož maximální teplota vzduchu dosáhne 30 °C a více. Lidský organismus však s teplotami nad 35 °C doslova bojuje. Dva až tři miliony potních žláz dostanou signál vylučovat pot. Tělo je nuceno snižovat teplotu, proto rozšiřuje cévy na rukou a nohou, což má za následek i zpomalení všech důležitých procesů. Jakými preventivními opatřeními svému organismu v horkých dnech pomůžete?

Letní horka tipy

Vytoužená sprcha

V letních vedrech je přirozené těšit se na studenou sprchu. Je pravda, že studená sprcha příjemně osvěží, způsobí však teplotní šok a když z ní vyjdete, zanedlouho opět pocítíte intenzivní teplotní rozdíl. Může za to reflexní zúžení cév a následné prokrvení kůže, které se projeví jako pocit tepla. Zkuste nahradit studenou vodu příjemnou vlažnou nebo teplou vodou. Po takové sprše celého těla vám už nebude venku tak horko. Pokud se rozhodnete sprchovat vícekrát za den, omezte mýdlo či sprchový gel. S horkou vodou to nepřehánějte, pokud máte nízký tlak, z takové sprchy či vany se vám může zatočit hlava a namísto vytoužené úlevy přijde nechtěná malátnost.

Bleskové osvěžení během dne

Ne vždy si člověk může dopřát luxus sprchy či vany kdykoliv během dne. Potřebnou úlevu tehdy přinese i jednoduchý trik – proud studené vody na zápěstí. Stejně si můžete na zadní stranu krku přiložit kapesník nebo ručník namočený v ledové vodě. Musíte horké dny trávit v práci v kanceláři bez klimatizace? Nalijte do umělohmotné láhve od půllitrové minerálky vodu (pozor, ne až po hrdlo) a vložte ji do mrazničky (na pracovišti budete mít určitě kuchyňku, když ne, připravte si ji předem doma). Když voda v lahvi zamrzne, zabalte ji do igelitového sáčku a přikládejte na krk či zápěstí.

Při ochlazování těla ve vedrech zbývá méně krve pro mozek, což může negativně ovlivnit frontální lalok. Ten kontroluje naše emoce a impulzivitu.

Horký čaj místo studené vody

V létě je pro organismus životně důležité zajistit dostatek tekutin. Jinak vám hrozí bolesti hlavy, závratě či nevolnost. Základem pitného režimu je čistá neslazená voda bez bublinek. Pijte ji průběžně, nejen až když budete cítit žízeň. Kdekoliv jste, měli byste mít po ruce sklenici nebo láhev s čistou vodou. Pro osvěžení do ní můžete přidat mátu nebo plátek citronu. Čím je teplota venku vyšší, tím je větší nutkání vložit do vody kostky ledu. Studené tekutiny však nepřinesou pocit ochlazení nadlouho. Inspirujte se arabskými zeměmi a severní Afrikou, kde v tropických vedrech podávají teplý zelený čaj, ochucený čerstvou mátou a oslazený cukrem. Pitím horké tekutiny v létě oklamete mozek a smyslové receptory v ústech a žaludku. Vnitřní teplo aktivuje potní žlázy a tělo se během několika minut zbaví většího množství tepla. Chladící účinek horké tekutiny však funguje pouze tehdy, pokud je zajištěno odpařování potu.

Pití čaje v létě

Módní tipy od Berberů

Důležitou roli hraje i správné oblečení. Volte lehké oblečení ve světlých barvách. Světlé barvy sluneční paprsky odrážejí, zatímco tmavé jejich pohlcují. Ideální jsou přírodní materiály jako 100 procentní bavlna nebo len. Vezměte si příklad od kmenů, které žijí celý život ve vedrech na poušti – zvykli si nosit oblečení, které je zakrývá od hlavy až po paty. Pokud je teplota vzduchu 40 °C, takovým zahalením lze dosáhnout teplotu těla o 5 až 10 stupňů nižší. Samozřejmostí je zakrytí hlavy, ať už šátkem nebo kloboukem. Upřednostněte vzdušné slamáky, které vás ochrání před úpalem.

Lehká středomořská strava

Víte, proč máte v létě chuť na méně kalorická jídla? Organismus potřebuje ve vedrech spálit méně energie na to, aby se teplota těla vyrovnala teplotě vnějšího prostředí. S čerstvým ovocem a zeleninou budete vysoké letní teploty zvládat snáz. Šťavnatá zelenina a ovoce jsou lehce stravitelné a obsahují množství vody. Jako přílohu volte malou porci těstovin, rýže nebo brambor. Vyhýbejte se nadbytku soli a přesoleným jídlům, zadrží vám v těle ještě více vody a budete se cítit otekle. K létu neodmyslitelně patří zmrzlina a nanuky. V letních vedrech je však zmrzlina velmi citlivou potravinou. Vyrobte si proto doma vlastní zmrzlinu za pár vteřin. Vložte do mrazničky zralé banány. Když zmrznou, jednoduše je rozmixujte například s jogurtem nebo arašídovým máslem.

Stravováni v létě

Správně nastavená klimatizace

Horka v interiéru se zbavuje těžko. Okna proto otevírejte pouze tehdy, když je venku chladněji než uvnitř. Ideální je ranní větrání na několik minut. K příjemnému klimatu dopomohou i rostliny, které během dne vypařují kapaliny. Pokud používáte klimatizaci, rozdíl mezi teplotou v interiéru a exteriéru by neměl být vyšší než 5 až 7 stupňů. Organismus pak nemusí bojovat s teplotními výkyvy. Pokud byste v propoceném oblečeni vešli do studené místnosti s klimatizací, riskujete i ztuhlost svalů a bolesti páteře. Klimatizaci nahradí i klasický ventilátor, nenechte ho však foukat přímo na sebe.

Horečka (nejen) sobotní noci

Tropické dny mají i své tropické noci. Na internetu najdete množství rad, jak si zpříjemnit spánek ve vedrech. Od lehounké přikrývky namísto peřiny, která umožní snadnější přístup vzduchu k tělu, až po pyžamo vychlazené v chladničce podobně jako dobré pivo. :) V létě příjemně ochladí i prostěradla a povlečení ze lnu. Patří sice k nejdražším, ale jsou antibakteriální a odolné. I při častém praní vydrží bez problémů desítky let. Ve vedrech se příjemně spí i pod přikrývkami z velbloudí srsti, které v létě chladí a v zimě zahřejí. Pokud se extrémně nepotíte, můžete pod nimi spát i nazí. :) O osvěžující ovzduší se postará éterický citronový olej, navíc vypudí z pokoje otravný hmyz.

Děti a léto

Jak se v létě zchladit s dětmi

  • Děti milují vodu, horké dny nejsnáze prožijete koupáním ve vodě a lenošením na souši ve stínu. Mimochodem, pokud vaše děti ještě neumějí plavat, můžete je to naučit s pomocí našich medvídků.
  • Vydejte se během horkých dní na výlet do jeskyně. Pozor však na velké teplotní rozdíly, nezapomeňte dětem vzít i teplejší oblečení, pod zemí bývá zima!
  • Nejlepším zdrojem tekutin pro děti je voda, ale prckové občas potřebují objevovat i nové chutě. Nabídněte jim zdravý domácí nápoj.
  • Dětskou pokožku ochladí chladivý gel s výtažkem z verbeny či osvěžující voda ve spreji, kterou jim nastříkáte na obličej.
  • Úžasné klima mají staré kamenné budovy s vysokými stropy. Nevynechejte na dovolené návštěvu historických budov či kostelů. Děti se v nich nejen ochladí, ale naučí se něco i o historii.
  • Jaké by to bylo léto bez sladkostí? V horku osvěží i domácí ledová tříšť či tvarohové nanuky.