4 kroky, jak naučit děťátko na nočník

  Kategorie: Výchova dítěte,
4 min.
31. čec'16

Otázka, jak prcka odnaučit od nošení plenek, trápí asi každého rodiče. Odborníci říkají, že miminka se k novému návyku dopracují někdy mezi 18. měsícem a obdobím tří let. Každé děťátko je však jiné, některá potřebují jen pár dní, jiným to může trvat týdny či měsíce. Jakých kroků je třeba se držet, aby tento proces zvládlo snadno?

Nočník

Děťátko na nočník dobře připravte

Dítěti nejprve ukažte, že vy a jeho sourozenci používáte záchod a že je to úplně normální. Malí totiž přirozeně napodobují chování dospělých. Na pomoc si vezměte oblíbené kamarády vašeho synka či dcerky, například plyšové figurky nebo panenky. Při koupi doplňků pro panenky můžete malé slečně pořídit i sadu s miniaturním nočníkem nebo pečovatelské centrum. Na panence nebo na plyšovém zvířátku jim názorně předveďte, jak se nočník používá.

Set odrážedlo Bubble Go s melodiemi Smoby modré a nočník autíčko s volantem a klaksonem od 6 měsíců

Odrážedlo Bubble Go a nočník Auta

Hravě řešený nočník autíčko udělá z nácviku na nočník zábavu. Navíc, pokud se dětičky v tomto věku naučí fungovat bez plenky, mohou si lépe vychutnat i jízdu na odrážedle nebo tříkolce.

Dětské nočníky

Sledujte první signály

Znamením, že děťátko je již připraveno na nočník, je pravidelná a pevná stolice, kterou vykonává v relativně předvídatelném čase. Noc dokáže prospat aniž by ho budilo nutkání na potřebu, během dne se nepočůrá na delší dobu ai po zdřímnutí se probouzí se suchou plenou. Děťátko se aktivně zajímá, jak a proč používat záchod. Těší ho každá pochvala a projevuje touhu po samostatnosti. Začíná běžně používat slova "čurat" a "kakat" a necítí se pohodlně, když má mokrou nebo špinavou plenku.

Nacvičujte a nevzdávejte se

Na začátku zkušební fáze dejte děťátku plenku dolů, nebo - pokud je léto - ho nechte běhat po bytě i bez oblečení a pravidelně se nezapomeňte ujišťovat, zda nepotřebuje jít na toaletu. Svou žádost servírujte rázně, ale spojte ji s něčím pěkným a pozitivním, například: „Pojď se vyčurat, pak si budeme skládat puzzle". Předem počítejte s neúspěšnými pokusy, nikdy však neprojevujte hněv, smutek či zklamání a svou ratolest nikdy netrestejte. Pokud dojde k nehodě, vyměňte děťátku oblečení a navrhněte mu, aby příště použilo nočník. Z potřeby na nočníku postupně udělejte pravidelný návyk - naučte děťátko jít na toaletu například po každém jídle.

Bez plenky mimo dům

Vyzkoušejte vzít děťátko bez plenky i mimo domova, ideální na nějaké známé místo, například k babičky. Berte s sebou praktické cestovní nočníky, které později můžete využít i na dovolené. Pro kluky doporučujeme i praktický pisoár, který se jednoduše přisaje na kachličky v koupelně. Snažte se vyhnout tomu, abyste používali plenu "pro každý případ", to celý proces jen zkomplikuje a prodlouží.

Pisoár pro děti žába

Pisoár pro děti žába

Pisoár je vhodný pro všechny kluky, kteří vyrostli z plenek. Tento má tvar žabky s velkýma očima, které se zároveň z druhé strany přisají na dlaždičky v koupelně. Díky přísavkám dokážete jednoduše změnit výšku pisoáru a přizpůsobit ho tak růstu vašeho syna.

Dobré rady na závěr

  • Vyjasněte si předem celý plán s každým členem rodiny, abyste postupovali jednotně.
  • Naučte dítko používat jednoduché kalhoty, například tepláky na gumičku, které si bude umět samy svléknout i obléci.
  • Rozmístěte v domě i více nočníků.
  • Zájem děťátka o nočník můžete prohlubovat povzbuzením, případně i malou odměnou, například společnou hrou. Některým rodičům se vyplatily například školní tabule s „deníkem" pokroků a zábavnými magnetkami.
  • Nikdy neučte děťátko používat nočník v nějaké problematické fázi, například během stěhování nebo dovolené.
  • Pokud plánujete delší cestu nebo dovolenou, ukažte prckovi, jak používat velkou toaletu s dětským sedátkem, takzvanou redukcí.