Máte doma malého alergika? Jen žádnou paniku

7 min.
19. dub'17

Nejen zima bývá spojena s rýmou a věčným kýcháním. I v jarním období se u dětí mohou velmi snadno objevit projevy podobné nachlazení. Pokud se tekoucí sople a nepřetržité záchvaty kýchání stávají během jarních dní u vašich mrňousů pravidlem, pak může jít s velkou pravděpodobností o alergickou rýmu. A přestože toto onemocnění dokáže vašemu andílkovi i celé rodině zkomplikovat život, můžete se naučit, jak jeho symptomy zmírnit.

Jak jsme již na začátku zmínili, nejčastějšími projevy alergické rýmy, nebo i takzvané alergické rhinitidy, jsou nepříjemný sekret z nosu a nepřetržité kýchání, ke kterému se může připojit i kašlání, dušnost, někdy doprovázená také pískáním, případně nepříjemný dráždivý pocit v hrdle.

Alergická nádcha

Alergie způsobuje únavu i podráždění

Častým projevem alergické rýmy je však i svědění očí, které může přejít až do zánětu spojivek. Alergická rýma dokáže přivodit i další potíže, jako jsou infekce uší nebo onemocnění sliznice dutin, kterému se říká také sinusitida. Velký pozor je třeba dávat zejména tehdy, pokud děťátko při dýchání začne chrčet. Takové projevy se totiž spojují i s průduškovým astmatem, což je vážnější forma alergie, postihující plíce.

Prcka, jehož trápí alergická rýma, může často bolet taky hlavička či bříško, v noci bude hůře spát a přes den zase pociťovat únavu nebo celkové podráždění. Nejmenší mají mnohdy problém soustředit se, což netřeba podceňovat hlavně u školáčků. V pylové sezóně se někdy může alergická reakce dokonce projevit i na pokožce.

Trpíte jako rodiče alergií? Zřejmě postihne i vaše dítě

Přestože za propuknutí alergie může několik faktorů, tím hlavním bývá genetická dispozice. Jestli se děťátko narodí do rodiny, kde alergií nikdo netrpí, bude mít jen 5 až 15 procentní šanci onemocnět nezávisle od rodinné anamnézy. Čím více příbuzných s alergií však v rodině máte, především mezi rodiči a sourozenci, tím větší je pravděpodobnost, že ji děťátko dostane také.

Pokud trpí alergií jen jeden z rodičů, riziko onemocnění u jejich dětí se zvyšuje o polovinu. Alergie u otce i matky však předpoklady přenosu choroby na potomka zvyšuje až na 90 procent.

Pokud je i samotná matka alergička, vůbec se nemusí obávat kojení. Alergeny se totiž do mateřského mléka vůbec nedostávají. Mateřské mléko navíc přispívá k přirozenému budování imunity děťátka a snižuje i riziko infekce. Naopak, u nejmenších může ke vzniku alergií vést nevhodné prostředí s vysokým obsahem nečistot, nesprávná životospráva či vdechování kouře z cigaret, takzvané pasivní kouření.

Mamička s dcérkou na lúke

Proč dochází k alergické reakci?

Pokud se u vaší ratolesti potvrdí alergie na pyl, půjde zřejmě o občasnou, takzvanou intermitentní alergii. Její výhodou je krátké trvání, takže nepříjemné projevy vaše nejmenší potrápí jen dočasně – během kvetoucí sezóny konkrétních rostlin, na které jsou alergičtí.

Mikroskopické samčí buňky kvetoucích rostlin a stromů, částečky prachu či spory plísní se vzduchem dostanou do nosní sliznice vašeho děťátka. Jelikož organismus je vyhodnotí jako nechtěné látky, spustí své obranné mechanismy – chemickou reakci, při níž se mimo jiné uvolňuje histamin. Jestli je ho v těle přebytek, dráždí nervová zakončení a způsobuje svědění pokožky i nosní sliznice, ale také rozšiřuje cévy a zapříčiňuje zarudnutí, ale i známou kopřivku, čili nepříjemné vodnaté pupence.

V pylové sezoně buďte zvlášť ostražití

Základní pravidlo zní – chránit děti před alergeny, jak se jen dá. Pokud pylová sezóna vrcholí, měly by se zdržovat venku co nejméně. Opakované podráždění totiž zbytečně zvyšuje citlivost nosní sliznice. Proto sledujte zejména zprávy o stavu alergenů v ovzduší.

Velmi dobrou pomůckou pro rodiče však může být i pylový kalendář s přesně uvedeným obdobím výskytu pylů konkrétních dřevin nebo travin. Ty se ovzduším nejvíce šíří během slunečních, suchých, ale větrných dní. S teplým vzduchem totiž stoupají nahoru, kde je vítr rozfouká na stovky kilometrů daleko.

Pylový kalendář

Přetrvávající alergie – těžkosti po celý rok

Někdy může občasná alergie přerůst až do přetrvávající (perzistující) alergie. Stává se to, pokud symptomy neustupují, ale počet alergenů se naopak rok od roku zvyšuje. V případě celoroční alergie bývají spouštěčem podráždění v organismu i roztoče prachu či alergeny zvířat.

Nikde není psáno, že alergie se nemůže objevit i u těch dětí, které jí v mladším věku vůbec netrpěly. Zdravotní stav vašeho drobečka proto třeba pravidelně kontrolovat.

Nejrizikovější bývá období kolem 10 let, nejmenší pravděpodobnost sezónní alergické rýmy je zase u dětí do 5 let. U miminka bývá prvním signálem alergie vznik atopického ekzému. Zajímavý je také fakt, že alergiemi trpí častěji děti, které se narodily těsně před začátkem pylové sezóny. Klasickou alergii lze však vyšetřeními odhalit až od věku kolem 3 let.

Vytvořte vhodné antialergické prostředí

Jestli vaše děťátko trpí alergií, pomůže vám zejména dodržování hygienických zásad, kterými riziko nechtěných reakcí snížíte na minimum. Základem je zajistit mu zdravý a čistý domov bez výskytu alergenů:

  • V době pylové sezóny se nedoporučuje dlouhodobě větrat.
  • Okna otvírejte jen na krátkou dobu, abyste místnosti vyvětrali krátce, ale intenzivně. Obzvláště opatrní buďte v kritických úsecích dne, čili ráno a podvečer.
  • Zcela nevhodné pro alergiky jsou přetopené místnosti, což platí speciálně pro ložnice.
  • V dětském pokoji se starejte o správnou vlhkost vzduchu. Ta nesmí být ani nízká, ale na druhé straně by neměla překročit limit 40 procent. Příliš vlhké prostředí totiž vytváří živnou půdu pro vnitřní alergeny, jakými jsou plísně a prach.
  • Kromě zvlhčovače investujte i do kvalitního vysavače, ideálně s takzvaným HEPA filtrem.
  • Pravidelně vyměňujte i vzduchové filtry v klimatizaci.
  • Dětem nezapomeňte koupit antialergickou matraci.
  • Povlečení třeba v pylové sezóně vyměňovat každý týden. Nesušte ho však venku. Pokud je to možné, pořiďte si raději sušičku, v níž při nejvyšší teplotě zahubíte i všechny roztoče. Totéž platí i o oblečení.
  • Nikdy dětem znovu neoblékejte šatstvo, se kterým již byly venku, byť jen na krátkou chvíli. Během pylové sezóny se na něm mohou zachytit drobné částečky pylu, prachu i plísní.
  • Děti naučte, že si mají po příchodu zvenku automaticky mýt ruce.
  • Každý večer byste jim měli dopřát alespoň rychlou sprchu a v čase pylové sezóny jim častěji myjte i vlasy. Alergeny totiž mohou být zachyceny po celém těle, takže děti si je snadno přenesou až do postele.

Triedenie bielizne pred praním

Co dělat, když už alergie propukne?

Zanedbávání léčby alergie je podle odborníků vůbec největší chybou, jaké se dopouštíme. Po vyšetření, sestávajícího z krevních a kožních testů, a potvrzení diagnózy lékař obvykle předepisuje takzvané antihistaminika. Ty zabírají zejména při sezónních alergiích.

Projevy senné rýmy však doplňkově lze zmírňovat i domáckým způsobem. Rýmu už sice nezastavíte, ale můžete alespoň zabránit tomu, aby měly vaše dětičky podrážděný nos. Na jeho utírání používejte zásadně pouze jemné kapesníčky a pravidelně ho natírejte hydratačním krémem.

Při dýchání ústy se hrdlo dříve vysuší, bude bolavé, podrážděné a dostaví se i pocit dehydratace. Proto je důležité postarat se malému alergikovi i o pravidelný pitný režim, hrdlu však stejně prospívá i kloktání. Svědivým očím zase pomohou studené obklady.

Kromě lokálních léků do nosu je důležité udržovat ho čistý. Na zbavení se hlenů můžete použít aspirátor, čili odsávačku nebo takzvanou nosnou sprchu. Uvolnění však může přinést i obyčejný solný roztok v jednoduché injekční stříkačce. Používejte však výlučně sůl, která neobsahuje jód.