Podzim dá dětské imunitě zabrat: Víte, jak ji posílit?

  Kategorie: Zdraví dítěte,
6 min.
29. zář'23

Pestrobarevný podzim plný procházek, babího léta, horké čaje a čokoláda, dýně, svíčky, domácí pohoda pod dekou s oblíbenou pohádkou. A pak i rýma, chřipka, kašel. Imunita dětí dostává během podzimních a zimních měsíců pořádně zabrat. Proto je na místě začít ji přirozeně podporovat ještě předtím, než ji vliv počasí zcela oslabí.

Pár slov o imunitě

Imunitní systém se skládá z buněk, tkání a orgánů, které společně chrání organismus před viry, bakteriemi a jinými cizími organismy, jakož i před vlastními buňkami, které se vymkly kontrolním mechanismům organismu (např. nádorové buňky). Při obraně organismu mají mimořádně důležitou roli bílé krvinky, které napadají a ničí cizí organismy a viry. Zároveň si díky nim organismus dokáže vytvořit protilátky, a tedy si zapamatovat předchozí vetřelce a rychleji je rozeznat a zničit.

Porucha imunity znamená, že došlo k narušení jedné nebo více funkcí imunitního mechanismu. Poruchy imunity dělíme na vrozené a získané. Ty vrozené jsou velmi vzácné a projevují se častými infekcemi již v dětském věku. Získané se vyvinou během života z různých důvodů. Například kvůli viru HIV, leukémii, cukrovce a podobně. Poruchu imunity diagnostikuje imunolog.

Pokud vaše dítě nastydne, dostane chřipku nebo angínu, neznamená to, že trpí poruchou imunity. Tato onemocnění jsou přece zcela běžná a ubránit se jim není snadné, zvláště pokud viry neustále mutují. Během podzimních a zimních měsíců je náš organismus náchylnější k virovým a bakteriálním infekcím.

Imunita detí a choroba

Zdroj foto: Freepik

Do školky zdravé, domů nemocné

Ach, ty školky. Dosud byl váš prcek víceméně zdravý, ale odkdy je ve školce, jde z nemoci do nemoci. Žádnou paniku, dítě není třeba ze školky vzít a stát se opět mámou na plný úvazek. Doposud byly vaše děti jen s vámi a nejbližší rodinou. V kolektivu jsou v kontaktu s novými mikroorganismy. Je proto naprosto normální, že se vaše ratolest v tomto prostředí nakazí. Mnoho nemocí, jako například chřipka, nachlazení, neštovice či spalničky, se přenášejí kapénkovou infekcí. Stačí jedno kýchnutí a bílé krvinky vašeho prcka už bojují s novým virem.

Dobrá zpráva je, že kontaktem s novými mikroorganismy se imunitní systém zároveň posiluje. Paradox, že? Vůči virům a bakteriím se vytvářejí protilátky. I když to zní strašidelně, nemoci mají i svá pozitiva. Na druhé straně, nemocné děti by neměly být v kolektivu s jinými dětmi. Nikdy proto neposílejte své dítě do školky či školy nedoléčené. Jednak může nakazit jiné děti a zároveň je náchylnější k dalším infekcím. V případě častých infekcí vás může dětský lékař poslat k imunologovi, který určí, zda je nutná léčba v jeho ambulanci.

Jak přirozeně posilovat dětskou imunitu

Dětskému organismu prospívá zdravá strava plná vitamínů, hydratace, otužování a hodně zdravého pohybu. Nejlépe proto uděláte, pokud děti necháte vyřádit se, i vyválet se v blátě. Opravdu. Na druhé straně, ve všem je třeba mít míru, a proto není třeba zanedbávat ani hygienu.

Děti by měly mít základní hygienické návyky, a tedy mýt si ruce před jídlem, po toaletě, před spaním, po hraní venku, se zvířátky a podobně. Stačí teplá voda a obyčejné mýdlo. Antibakteriální mýdla a dezinfekce všeho v blízkosti dítěte mohou nadělat více škody než užitku. Představte si, jaký je to šok pro dětský organismus fungovat ve sterilním prostředí a následně se setkat s virem.

Zásady (nejen) během podzimu:

  • Dbejte na to, aby vaše děti pravidelně přijímaly pestrou a zdravou stravu bohatou na vitamíny a minerály. Do diety zařaďte hodně ovoce a zeleniny, ideálně z domácí produkce, v bio kvalitě nebo minimálně z lokální produkce.
  • Vyhýbejte se polotovarům a sladkostem, které mají negativní vliv na střevní mikroflóru.
  • Bílé jogurty a kvašená zelenina jsou skvělým zdrojem prospěšných probiotik.
  • Pokud je to možné, děti do tří let nedávejte do kolektivu jiných dětí.
  • Do školky nikdy neposílejte nedoléčené děti.
  • Během chřipkové epidemie se vyhýbejte přeplněným prostorům (kinům, obchodním domům a podobně).
  • Není nad zdravý pohyb, nechte děti honit se, jezdit na tříkolce, vyřádit se na dětských hřištích.
  • Otužujte své děti už od mala, koupejte je ve vlažné vodě, vezměte je do bazénu.
  • Pravidelně větrejte a místnosti nepřetápějte. Můžete vyzkoušet zvlhčovač vzduchu, mokré ručníky na radiátorech, pokojové rostliny nebo jednoduše regulovat teplotu uvnitř, která by neměla překračovat 23 °C.

Imunita detí

Zdroj foto: Freepik

Antibiotika vs. probiotika

Většina nejčastějších onemocnění, jako nachlazení nebo chřipka, má virový původ. V dnešní době však mnoho maminek i v těchto případech na vlastní pěst sahá po antibiotikách nebo se jich u lékařů doslova domáhá. Antibiotika zabírají jen na bakteriální infekce.

V případě virových infekcí tedy nejenom nepomohou, ale zároveň zničí prospěšné bakterie v organismu. Děti si na ně mohou vybudovat toleranci, a když budou opravdu zapotřebí, nezaberou. Antibiotika předepisuje pouze lékař na bakteriální choroby. Někdy se stane, že během chřipky dítě napadnou i bakterie, tehdy se předepíše i antibiotikum.

Na druhé straně známe probiotika, tedy prospěšné bakterie, které žijí ve střevech a mají velký význam pro imunitní systém. Chrání totiž střeva před rozmnožením škodlivých patogenů. Pomáhají i při průjmech a doporučují se jako prevence proti vzniku intolerancí, alergií a astmatu. Přirozeně se nacházejí v zakysané mléčných produktech, kvašené zelenině, ale můžete je i doplňovat prostřednictvím výživových doplňků.

Probiotika jsou vhodná jako prevence, ale doporučují se i při léčbě antibiotiky. Je však třeba dbát na několikahodinový odstup mezi užitím antibiotika a probiotika. Více informací se dozvíte v lékárně nebo na příbalovém letáku.

Imunita a domácí prostředí

Je vědecky dokázáno, že dlouhodobý stres má vliv na imunitní systém. Ne nadarmo někteří lékaři vidí za častou nemocností a slabší imunitou i jiné souvislosti. Pokud je vaše dítě vystaveno konfliktům nebo z nějakého důvodu zažívá stres, může to ovlivnit náchylnost vašeho dítěte k infekcím. Děti jsou jako houby a vnímají všechno. I napjatost v rodině, strach, úzkost matky a podobně. Chcete-li být zdraví fyzicky, je třeba si všímat i psychických problémů a také je léčit. Už jste to přece slyšeli. Pokud je v pohodě máma, je v pohodě i dítě.