Hypnoporod jako oslava života

  Kategorie: Těhotenství,
6 min.
29. čen'21

Budoucí maminky, které se začaly před blížícím se termínem porodu zajímat o různé druhy porodů, už určitě natrefily i na termín hypnoporod. Ano, samotný název v nás okamžitě vyvolá představy hypnotizéra a hypnotizované osoby, ale realita hypnoporodu je zcela jiná. Jak takový porod a zejména příprava na něj vypadá a v čem se liší od klasického přirozeného porodu?

Rodila tak Kate Middleton, Jessica Alba i Angelina Jolie. Ačkoli se to zdá zavádějící, děti narozené hypnoporodem nepřišly na svět ve stavu hypnózy. Pojem hypnóza sám o sobě znamená takové nastavení mysli, kdy je vědomí člověka pozměněno natolik, že je možné ho využít, a to například terapeuticky, ale i během porodu.

Hypnoporod – oslava života

Termín hypnoporod se poprvé objevil v roce 1989 v knize HypnoBirthing: A Celebration of Life (u nás dostupné v češtině pod názvem Hypnoporod) od hypnoterapeutky Marie Mongan. Cílem hypnoporodu je podle jejích slov pomoci ženě vyrovnat se s jakýmkoli strachem nebo úzkostí, které může pociťovat z porodu a změnit ho na skutečnou oslavu života.

Příprava na porod touto technikou je dlouhodobá a zahrnuje různé techniky relaxace a autohypnózy, které pomáhají ženě dostat se před porodem a během něj do stavu uvolnění. Hlavní myšlenka hypnoporodu je velmi jednoduchá – když je mysl a tělo ve stavu úplného uvolnění, žena má více sebedůvěry a porod může nastat rychleji a bezbolestně, protože tělo nebojuje prostřednictvím strachu proti přirozenému procesu.

Díky hypnoporodu dokážou budoucí maminky vyprázdnit svou mysl, zbavit se strachu a naučí se správnou techniku ​​dýchání, která jim usnadní porod už od prvních kontrakcí. Pro mnohé ženy je něco takového nepředstavitelné, ale vhodnými relaxačními technikami dokáže žena tlumit bolest a soustředit se pouze na to, co je nejdůležitější – porod miminka s minimem bolesti.

Hypnoporod hudba

zdroj foto: Freepik

Kontrolované dýchání a síla pozitivního myšlení

Hypnoporod je zejména o kontrolovaném, soustředěném dýchání. Podobně jako při meditaci a józe, i při hypnoporodu hraje práce s dechem významnou roli. Pravidelné, kontrolované dýchání přinese rodičce klid a odplaví stres a negativní emoce a myšlenky.

Nejznámější a nejúčinnější jsou dvě techniky dýchání, které se liší v podstatě pouze počtem nádechů. Při první technice se zhluboka nadechujete i vydechujete nosem. Při nádechu počítejte do čtyř, při výdechu do sedmi. Druhá technika počítá se stejným počítáním při výdechu, ale tentokrát je i při nádechu třeba počítat do sedmi. Dýchání takovýmto způsobem spustí parasympatický nervový systém a poskytne rodičce uklidňující vibrace.

Kromě kontrolovaného dýchání při hypnoporodu klade důraz i na pozitivní myšlení. Vezměte si například slovo kontrakce, které v ženách už podvědomě vyvolává představu nesnesitelné, opakující se bolesti. Stahy dělohy během hypnoporodu doporučuje Marie Mongan nazývat jinými slovy, například vlna, příboj nebo nápor. Díky této malé změně nebude žena automaticky očekávat bolest, ale vytvoří si pozitivnější asociaci.

Porod ovlivněný strachem

Jeden z nejkrásnějších a nejradostnějších momentů v životě ženy se často pouze kvůli strachu změní na hotovou noční můru plnou bolesti a křiku. Množství žen si naplno užívá své těhotenství, těší se z každého pohybu děťátka, ale myšlenky na porod odsouvají do pozadí, a to právě kvůli strachu. Víra v bolest kolem porodu je v nás tak hluboce zakořeněná, že v současnosti si mnohé budoucí rodičky raději dobrovolně volí porod sekcí.

Kde se v nás tento strach bere? Kdy se myšlenka na něco takového přirozeného jako porod změní v hlavě na nekonečné množství hororových scénářů? Příčin může být několik, ale nejčastěji jsou to příběhy o porodech jiných žen. Možná jste odmalička poslouchala o tom, jak dlouho trvalo, než jste se narodila vy a jak vaše matka trpěla. S největší pravděpodobností jste se také setkala s příběhy žen ve svém okolí, jejichž porod trval 18 hodin. To však neznamená, že i váš porodní příběh musí být stejný.

Jak píše Marie Mongan, děloha je dokonale navržena tak, aby ženě při porodu pomohla. Stačí pochopit způsob, jakým děloha funguje, když není zatížena strachem a stresem. Děloha se skládá ze tří vrstev a pro porod jsou nejdůležitější dvě z nich – vnější vrstva s vertikálními svaly a vnitřní vrstva s horizontálními kruhovými svaly, které obklopují děťátko. Když je rodička uvolněná a klidná, tyto svaly pracují v dokonalé harmonii a porod je lehký s klidným průběhem.

Strach zamlžuje mysl a když se mu rodičky naplno oddají (což dělají před porodem a během něho mnohé ženy), pocítí obrovskou bolest a odkloní se od přirozeného porodu, který by ženské tělo za ideálních podmínek a dobrého zdravotního stavu zvládlo bez problémů. Techniky dýchání a relaxace, které jsou alfou a omegou hypnoporodu, pomohou ženě uvést své tělo a mysl do uvolněného stavu, který může podstatně usnadnit a zkrátit porod.

Hypnoporod babatko

Základní filozofie hypnoporodu

Filozofie hypnoporodu je založena na následujících 6 bodech, které ve své knize již v roce 1989 sepsala Marie Mongan, průkopnice v oblasti tohoto typu porodu:

  • Pokud se nevyskytují žádné zvláštní zdravotní okolnosti, ženské tělo není třeba nutit dělat to, na co je předem předurčeno a ví, jak to dělat.
  • Ženská těla a jejich miminka vědí, jak porodit a jak se narodit. Plán je dokonalý a třeba ho respektovat a nezasahovat do něj.
  • K matkám a miminkům musíme přistupovat jednotlivě s přihlédnutím k jejich vlastnímu zdraví, a ne na zdraví žen, které mohou mít speciální potřeby.
  • Porod je přirozený lidský zážitek. Každý zbytečný zásah, test, zkouška a přerušení může narušit přirozený rytmus a plynutí porodu a může způsobit jeho nepostupování.
  • Každý porod má svůj vlastní časový rozvrh. Může se zpomalit, ale i zrychlit. Netřeba do něj zasahovat zvenčí, pokud si to okolnosti nevyžadují. Zdravotní personál by měl být spíše pouze pozorovatelem.
  • Ženské tělo je během porodu stejně posvátné jako v jakémkoli jiném čase nebo prostředí.

Maminky, které absolvovaly kurzy hypnoporodu, si neumíí porod provázený touto technikou vynachválit. Porod byl pro ně úžasný zážitek a díky tomu, že během kurzu dokonale poznaly své tělo a naučily se s ním pracovat, bylo narození miminka téměř bezbolestné a nádherné.

Hypnoporod je spíše filozofií než skutečnou porodní technikou. Jeho základním principem je to, že porod dítěte je oslavou té nejzákladnější lidské zkušenosti našeho života. Porod by měl být klidný, citlivý, radostný a pohodlný. Opravdu by to měla být ta nejkrásnější chvíle v životě matky, partnera i miminka.

Zdroj: MONGAN, Marie. HypnoBirthing: A Celebration of Life. Rivertree Hypnosis Inst., 1998. ISBN 978-0966351712.