Jak by měla vypadat základní hygiena miminka?

6 min.
07. kvě'17

Doporučení lékařů týkající se správné hygieny novorozenců se za poslední desetiletí změnila. Zatímco jen nedávno radili koupat miminko každý den, dnes se to pro citlivou pokožku dětiček nedoporučuje. Maminky však dávají na nejlepšího rádce, jakého mají k dispozici, svou vlastní intuici.

Kúpanie bábätka

Koupání novorozenců

Pokožka miminka je po narození ještě velmi tenká a citlivá. Časté koupání ji vysušuje a smývá ochrannou vrstvu. Pediatři se proto přiklánějí ke koupání přibližně 3krát týdně nebo podle potřeby. Hygienu však není třeba brát na lehkou váhu. Bakterie mohou být pro maličké dítě velmi nebezpečné. Pokud i nekoupete děťátko každý den, očistěte miminku alespoň zadeček a genitálie pod tekoucí vodou. Zabráníte tak opruzeninám a případným infekcím.

Zpočátku vaše dítě žádnou kosmetiku kromě olejíčků po koupání nepotřebuje. Postačí vám čistá teplá voda. Můžete používat i mýdlo a speciální kosmetiku určenou pro miminka. Jak správně koupat miminko a na co nezapomenout? Přečtěte si náš článek k tématu koupání miminka.

Čištění zadečku a genitálií

Miminko očistěte ideálně po každé výměně plenky, abyste se tak vyhnuli opruzeninám. Nejvhodnější je použít čistou teplou vodu. Některé maminky používají také vlhčené ubrousky, jiné upřednostňují ekologičtější a přirozenější alternativu, a to bavlněné hadříky s přírodním olejem.

Výmena plienky bábätko

Čištění děvčátka

Holčičky vždy otírejte zepředu dozadu. I přesto, že mají vchod do pochvy chráněný panenskou blánou, přes maličký otvor se může dovnitř dostat stolice. Na to je třeba dávat velký pozor. Holčičkám navíc hrozí slepení sliznice poševního vchodu. Při čištění proto oddělujte stydké pysky a okolí poševního vchodu očistěte. Mohou se tam nacházet zbytky moči, stolice a také smegma – bělavý povlak. Zadeček, jakož i genitálie vaší dcerky udržujte suché, po očištění osušte pokožku i všechny záhyby.

Vaše holčička může z pochvy dokonce krvácet, stává se to pár dní po porodu, a podobně jako dospělá žena trpět otoky a výtoky. V tomto případě určitě navštivte lékaře.

Čištění chlapečka

Péče o chlapce je v tomto ohledu jednodušší než u holčiček, ale opruzeniny hrozí i jim. Při výměně pleny je očistěte teplou vodou ve všech záhybech, zejména v okolí varlat. Nepodceňujte sušení! Vlhkost v záhybech může rychle přejít do opruzenin. U chlapců se opruzeniny nejčastěji vyskytují v záhybech varlat a na začátku penisu.

Čištění oušek

Čištění uší vatovými tyčinkami je u nás zažité. Výrobci dokonce nabízejí speciální tyčinky pro malá miminka. Odborníci jsou dnes s doporučováním vatových tyčinek opatrní. Ušní maz je totiž přirozený produkt lidského těla, který chrání zvukovod. Ten se čistí sám a maz vytlačuje ven. Právě používáním vatových tyčinek se maz zatlačuje zpět do zvukovodu, čímž můžeme nadělat více problémů, zejména malým dětem. Časté používání vatové tyčinky přispívá k zvýšené produkci ušního mazu.

Nedoporučují se ani spreje do uší. Naopak, na vyčištění ouška miminka postačí obyčejný kapesník. Čistit by se neměl vnitřek ouška, ale jen vchod do zvukovodu. Pokud se ouško ucpe a vytvoří se „zátka“ z mazu, raději vyhledejte doktora. Neřešte to svépomocí s vatovou tyčinkou, můžete tím děťátku způsobit problémy.

Střihání nehtů

Strihanie nechtíkov bábätko

Stříhání nehtíků je noční můra rodičů. Dětské ručičky a prstíky jsou tak maličké, že samotná představa stříhání nůžkami je stresující. Miminka se s nehtíky už narodí, stříhat je však nemusíte, odlamují se samy. Drobečka můžete ochránit před poraněním bavlněnými rukavičkami. Později se však stříhání nevyhnete. Nebojte se, existují zaoblené nůžky pro miminka, aby se snížilo riziko úrazu. Pokud se vám přece podaří zastřihnout do kůže, nepanikařte. Nic se neděje, ranku stačí očistit pod vodou a dezinfikovat.

Protože se děti rády a hodně hýbou, stříhání nehtíků nechte na kojení nebo spánek. Nehtíky na ručičkách stříhejte do tvaru prstu, na nožičkách se naopak doporučuje stříhání rovně, aby se zamezilo zarůstání kůže.

Některé maminky si myslí, že bezpečnější způsob je okusování nehtíků jejich ratolestí. Vězte, že to není pravda. Nehtíky miminek a vaše nehty jsou rozdílné. Dítěti můžete omylem způsobit poranění. V ústech máte navíc bakterie, které mohou zanést do ranky infekci. Důvěřujte si, nůžky zvládnete.

Užitečné tipy pro maminky:

  • Dudlík nikdy nečistěte tak, že ho olíznete. V ústech máte jiné bakterie než vaše děti. Vy už máte trvalý chrup a na zubech můžete mít povlak, zubní kámen nebo začínající infekci, o které nevíte. Dudlík raději opláchněte pod proudem vody.
  • Nenechte děti jíst písek. I když se může zdát, že bakterie posilují dětský organismus, dávejte pozor zejména na veřejných pískovištích. Písek může být infikován zvířecími výkaly, a tedy obsahovat nebezpečné bakterie, parazity a viry. Jedením pískových koláčků tak vaše dítě může dostat například toxoplazmózu, škrkavku či tasemnici.
  • Ručičky myjte dítěti vždy po návratu z venku, před jídlem (pokud používá při papání ručičky) a po používání nočníku (pokud na něj sahá).
  • S čištěním zoubků můžete začít prakticky od narození, aby si děťátko na ústní hygienu zvyklo. Stačí použít navlhčený kapesník nebo gázu a očistit dásně po kojení nebo krmení lahví. S prvním zoubkem můžete děťátku představit zubní kartáček. S pastou ale spěchat nemusíte.
  • Děti rády ochutnávají různé předměty. Buďte opatrní zejména v případě elektroniky, telefonů, tabletů a podobně. Obsahují totiž velké množství bakterií.