Hry do zahrady a přírody, které zabaví (a nic nestojí) – 1. část

  Kategorie: Aktivity s dětmi,
3 min.
26. čen'20

Minule jsme vám přinesli zábavné hry na cesty a do bytu. Nyní vám přinášíme hry na zahradu a do přírody.

Najdi hračky v pískovišti

Pomůcky: pískoviště, různé hračky (např. zvířátka, postavičky, míčky) – pozor, nepoužívejte žádné elektronické hračky či hračky, které by mohl písek poničit či znečistit
Trvání hry: podle počtu hraček, jedna hra trvá cca 10 min.
Věk: 5 a více (třeba umět počítat)
Počet hráčů: 2 a více

Hra je jednoduchá a přece geniální. Jedno dítě poschovává na pískovišti hračky v písku. Následně se druhé dítě snaží najít všechny poschovávané hračky, a to co nejrychleji. První mu počítá čas. Když všechny najde, děti se vymění.
Doporučujeme hrát na domácím pískovišti, ale můžeme si hrát i na dětském hřišti.

Nejbližší kámen

Pomůcky: kamínky (cca 3–4 cm v průměru) – 4 ks na hráče, 1 větší kámen (cca 6 cm v průměru)
Trvání hry: cca 10 min.
Věk: 3 a více
Počet hráčů: 2 a více

Při této hře dávejte pozor, abyste během hodů nikoho nezranili!
První hráč se snaží co nejdále hodit velký kámen. Následně budou hráči postupně házet po jednom kameni k velkému kameni. Vyhrává ten, který bude nejblíže. Je povoleno hodem posunout soupeřovy kameny. Hrát můžete všude tam, kde neohrozíte házením nikoho kolem.
Tip: Hráči si mohou fixkami obarvit či vymalovat své kameny.

Zabava ihrisko blog

5 ran do sudu

Pomůcky: sud, 4 tenisové/pingpongové/golfové míčky na jednoho hráče
Trvání hry: cca 10 min.
Věk: 3 a více
Počet hráčů: 2 a více

Prázdný sud na zahradě dáme asi 2 metry od dětí (pokud jsou děti starší, mohou být i 3 metry). Úkolem hráčů je, aby hodili všechny míčky do sudu. Je jedno, zda budou házet „spodem“ nebo „vrchem“. Pokud je remíza, hází se do té doby, dokud nebude vítěz.

Lžičkoví hasiči

Pomůcky: pro 2 týmy potřebujeme 2 stejně velké plastové mísy (objem min. 0,5 l), 2 stejně velké sklenice (doporučujeme také plastové – cca 0,2 l), 2 polévkové lžíce, vodu
Trvání hry: cca 10 min.
Věk: 5 a více
Počet hráčů: 2 a více

Hra je jednoduchá. Na startu na stole jsou vodou naplněné velké mísy. Úkolem hráčů je přenést vodu ve velké lžíci do sklenice, aby se celá naplnila. Samozřejmě, sklenice je vzdálena od misky alespoň 10 metrů (čím starší děti, tím může být vzdálenější). Vyhrává ten, kdo ji naplní jako první.
Tip: Hru může hrát i více hráčů v jednom družstvu, budete se střídat navzájem. Cestu ke sklenici si můžete ztížit – na zem rozprostřete lávky či švihadla, po kterých musíte chodit.

Pokračování příště