Hry, které zabaví (a nic nestojí) – 1. část

  Kategorie: Aktivity s dětmi,
3 min.
20. dub'20

Znáte to. Jste s dětmi delší dobu na jednom místě. A postupně přichází moment, kdy přestávají poslouchat. Je třeba jim vymyslet zábavu, aby se přestaly nudit. Představíme vám několik her, ke kterým nepotřebujete skoro žádné pomůcky navíc.

Na co myslím?

Pomůcky: žádné
Trvání hry: cca 5 min.
Věk: 3 a více let
Počet hráčů: minimálně dva, ale lepší zábava je, pokud jich je více. Max. 6 hráčů.

Pravidla hry jsou jednoduchá. Nejmladší z hráčů bude na něco myslet. Postupně další hráči, jeden po druhém, pokládají otázky. Na ty se dá odpovědět jen ano nebo ne. Pokud je odpověď ano, pokračuje daný hráč v další otázce. Pokud je odpověď ne, následuje další hráč. Ten, kdo pokládá otázku, může i tipovat na co hráč myslí. Ale má jen jeden tip. Pokud je nesprávný, už dál nepokládá otázky. Pokud některý z hráčů správně řekne tip, on začne na něco myslet. Pokud neodpoví žádný hráč správně, opět pokládá otázku původní hráč. Otázky či hádané předměty je třeba přizpůsobit znalostem a věku hráčů.
Můžeme ji hrát na cestách ale i doma.

Tipování

Pomůcky: žádné
Trvání hry: cca 10 min.
Věk: 2 a více let
Počet hráčů: 2

Hra je o tipování. Druhého hráče se ptáme, jaké barvy bude třetí či x-té auto, které projde tím či oním směrem. Kdo si tipne 5x správně, vyhrává. Hra se dá přizpůsobit. U větších dětí můžeme hádat značky automobilů. Na cestách zase z jaké země bude dané auto. A v čekárně u lékaře například, zda ten třetí, co projde kolem nás, bude muž nebo žena.
Hru můžeme hrát doma i na cestách. Vždy si ji přizpůsobíme okolí.

Blog aktivity deti

Nejbližší mince

Pomůcky: jeden hráč potřebuje 3 mince
Trvání hry: cca 10 min.
Věk: 3 a více let
Počet hráčů: 2 a více

Od stěny se hráči rozestoupí na vzdálenost 2 metry (u malých dětí jen metr). Házíme střídavě tři mince ke stěně. Ten, kdo má nejblíže minci u stěny, vyhrává. Můžeme hrát na 3 a více vítězných kol.
Hra se dá hrát jen v domácnosti

Jméno, město, zvíře, věc

Pomůcky: papír a pero/tužka
Trvání hry: cca 15 min.
Věk: 7 a více let (vyžaduje se psaní)
Počet hráčů: 2 a více

Hráči si na papíře vytvoří 4 sloupce. Jeden pro jméno, město, zvíře a věc. Následně jeden z hráčů začne odříkávat potichu abecedu od A po Z a stále dokola. Druhý hráč ho zastaví. První prozradí, u jakého písmene skončil. Následně všichni hráči vymýšlejí křestní jméno, město, zvíře a věc. Kdo všechno napíše jako první, řekne stop a všichni hráči musí přestat psát. Pak se bodují výsledky. Pokud dané jméno, město, zvíře či věc někdo správně napsal a nikdo jiný ho nemá, hráč za to získává 10 bodů. Pokud ho má i někdo jiný, oba získávají 5 bodů. Pokud chybí, nemá za to žádný bod. Za kolo tak může hráč získat max. 40 bodů.
Výhercem je ten, kdo jako první získá dohodnutý počet bodů. Ten může být 400 a více. Aby se hra zjednodušila, můžete si vyměnit kategorii i za jinou, například místo města dáte sport či ovoce.

Pokračování příště