Stavební sezóna začíná: 6 benefitů hry na stavbaře

  Kategorie: Tipy na hračky,
5 min.
06. čen'23

Jaro je konečně tady a ve vzduchu je to opravdu cítit a také slyšet. Stěhovaví ptáci jsou opět v našich končinách, v parcích a na hřištích je vidět stále více a více dětí, a i stavby rostou jako po dešti. Máte i vy doma malého nadšeného stavbaře, který se zastaví u každého bagru či hromady štěrku? Naši Medvídci přesně vědí, co bude během této stavební sezóny potřebovat.

Čím více děti rostou, tím méně se spokojí s prohlížením obrázků v knížkách a napodobováním zvuků či lidí kolem. Fantazie jim začne pracovat na plné obrátky, jakmile se seznámí s kostkami, skládačkami či jakýmikoliv dalšími hračkami, které podněcují k výstavbě rozličných objektů.

Ke hrám, které podporují učení dítě, rozvoj jeho logického myšlení i zlepšování motorických schopností, patří určitě hry na stavbaře. Těší se velké oblibě hlavně u chlapců. Co všechno dá vašemu neposedovi taková hra?

Rozvoj kreativity

Jediným limitem je představivost vaší ratolesti, a i ta se dokáže rozpínat jako samotný vesmír. Z obyčejných kostek vznikne mrakodrap, odrážedlo s úložným prostorem se v okamžiku vteřiny změní na stavební vozidlo, které na staveniště převeze množství důležitého materiálu a dětská dílna je najednou kanceláří stavbyvedoucího. Dětská představivost opravdu nezná hranic a vás určitě překvapí, co všechno si dokážou děti během hry na stavbaře vymyslet.

Schopnost přemýšlet a řešit problémy

Kostky či dílky skládačky mají sice jednoduchý tvar, ale nabízejí nesčetné varianty a kombinace. Děti hledají alternativy, zkoušejí, co funguje a co ne, hledají nové způsoby, jak díly spojit dohromady, tříbí si logický úsudek, kladou si pomyslné teorie a snaží se je ověřit v praxi. Šroubovat zkoušejí i tam, kde by to dospělého nenapadlo a stejné to bude i s dětskou vrtačkou. Že do úložného prostoru odrážedla se jim nevejde veškerý náklad? Možná budete opět překvapeni, jak si s tímto problémem děti poradí.

Hry na stavbárov

Prostorový odhad

Vaši nejmenší se díky hrám na stavbaře naučí rozlišovat nejen rozměry, velikost, hmotnost a tvar věcí, ale také to, kolik prostoru potřebují pro výstavbu svého objektu. Nakonec, i při couvání hračkářského autíčka či navážení materiálu musí umět odhadnout, zda mají dostatek místa a možná se ukáže, že dokážou zaparkovat a couvat lépe než vy.

Nenásilné učení

Věděli jste, že tento typ hraček skvěle připravuje vaše mrňousky na školní lavice? Vždyť už odmalička se při hře setkávají s matematikou, fyzikou či jinými vědními obory. Ve škole jim díky tomu nebudou úplně cizí zákony gravitace, mechanika, rovnováha, počty, kombinatorika, geometrie či srovnávání – dvě menší kostky přece hravě zastoupí jednu velkou!

Zlepšování motorických schopností

Spojováním drobných kostek či ovládáním stavebních strojů pro děti si vaše dítě pěstuje cit v drobných prstících i ručičkách a nabývá nových dovedností. Při jízdě na odrážedle v podobě stavebního stroje si zase procvičuje svalstvo na nohou a zdokonaluje se i důležitá koordinace oko-ruka.

Stavbárske hry v izbe

Komunikace a spolupráce

Je více než samozřejmé, že dětské hry jsou ještě zábavnější ve skupině kamarádů či mezi sourozenci. Pokud se děti rozhodnou stavět něco společně, učí se poslouchat druhé, navrhovat řešení, rozdělovat si úkoly a přebírat zodpovědnost za svou část práce. Zároveň si rozšiřují svoji slovní zásobu, a to až do té míry, že o jejich stavebních úspěších budete poslouchat od rána do večera. A kdo ví, možná to vaše děti nepřestane bavit ani v budoucnosti a budou z nich úspěšní architekti nebo majitelé stavebních firem.

Nej hračky pro malé stavaře a kutily

Chcete, aby si vaše děti rozvinuly fantazii, logické myšlení a jiné výše zmíněné dovednosti? Vsaďte na dětské hry a hračky, se kterými mohou napodobit práci stavbařů a cítit se důležitě, přesně jako dospěláci.

Vysokozdvižný vozík na šlapání Linde BIG

Na stavbě je třeba neustále něco přemísťovat, převážet a zvedat. Co pomůže vašim dětem s těmito pracemi lépe než vysokozdvižný vozík? Ten od německé společnosti BIG je k nerozeznání od skutečného vozíku a dětem přinese spoustu důležité zábavy. Vysokozdvižný vozík je navržen podle originálních vozíků značky Linde, má nastavitelnou sedačku, klakson a radlici s paletou. Je to prostě nezbytný stroj pro každou stavbu.

Hry na stavbárov v exteriéri

Trojkřídlý pracovní stůl Black&Decker Mega Center Smoby

Každý správný mistr a stavbař ví, že na každé stavbě je třeba občas něco odříznout, smontovat… ale vždyť to znáte. S tím vaším dětem pomůže trojkřídlý pracovní stůl od Smoby, který je plně zásoben a obsahuje až 100 doplňků pro malého mistra. Nechybí mu pomůcky pro instalatéry, strojaře, malíře a tesaře. Tento multifunkční pracovní stůl pro děti je prostě nezbytností každého dětského pokojíčku.

Odrážedlo stavbařské autíčko Power Worker Maxi Crane BIG

A co takový jeřáb? Ten nesmí chybět zejména u staveb výškových budov nebo náročnějších projektů rodinných domů. Vaše děti si i s takovými projekty poradí hravě, a to s pomocí odrážedla BIG v podobě stavbařského jeřábu. Ten disponuje až 360° rotací a výškově pohyblivým ramenem o nosnosti 450 g, takže děti jím mohou přenášet malé hračky a hračkářský stavební materiál. Jste připraveni na to, že váš domov se brzy změní na malé staveniště?