Seznam top 7 hraček pro nejmenší

  Kategorie: Tipy na hračky,
9 min.
05. úno'16

Není matoucí kolik hraček pro nejmenší náš trh nabízí? Jak má rodič vědět, které jsou dobré, a které jsou jen zbytečně vyhozené peníze? Víte, které hračky vaše dítě opravdu využije? Ano. Každé dítě je jiné, ale v zásadě existují hračky, které jsou obecně oblíbené. Abychom vám usnadnili práci, přinášíme vám seznam hraček pro nejmenší. A k nim i tipy jak udělat hračky pro děti zajímavější. Případně co nedělat.

Dieťa sa hrá

Abyste věděli, že to s naším seznamem myslíme vážně, zde jsou 3 základní kritéria, podle kterých jsme postupovali. V první řadě se musí kvalita a bezpečnost hračky rovnat její ceně. Následně jsme si řekli, že hračku musí dítě využít minimálně po dobu tří měsíců. No a to nejlepší na konec. Každá hračka musí rozvíjet všechny důležité dovednosti dítěte.

Jedinečný seznam hraček pro nejmenší

Asi bychom měli zmínit, že děti většinou mnohem více zajímají předměty, které najdou volně pohozené v bytě. Naneštěstí, tyto předměty na seznam bezpečných hraček pro vaše nejmenší nepatří. Také pamatujte, že i když jsou dnešní hračky velmi pokročilé, rodiče jsou pro ně nejlepšími učiteli. Nesnažte se nahradit čas strávený s mámou nebo tátou "perfektní" hračkou.

Hrací deka - dětská verze posilovny

Hrací deka patří mezi hračky, které může děťátko využívat prakticky od narození. Co mu však nebrání, aby se k ní vrátil i v dalších měsících. Vždy si vybírejte deky s vysoce-kontrastními a pestrými barvami. I přesto, že novorozenci vidí černobíle, v pozdějším věku jsou to právě barvy, které jako první pomáhají rozvíjet jeho charakter a inteligenci. Barvy zároveň ovlivňují náladu, proto čím teplejší tóny, tím lépe.

Hrací deka slouží k rozvoji všech základních dovedností, které dítě v prvních měsících života nabývá. Deka má několik součástí, přičemž každá z nich má svou funkci. Ať už jde o budování motoriky, posilování svalů, vnímání prostoru nebo zvuků. Hračky zavěšené po stranách hrazdy motivují děťátko převalovat se, čímž si zpevňuje šikmé břišní svaly. Hračky, které nalezne ve středu, zase podporují koordinaci používání rukou, protože k takové hračce se natahuje oběma ručkami současně. Otáčení se na strany, vytahování se za hrazdou, poslech hrkáliek, to vše přispívá ke správnému vývoji jemné i hrubé motoriky, sluchu a zraku.

Kaloo multifunkční deka Colors-aktivitami Playmate Ladybug od 0 měsíců

Hracia deka

Dětské zrcadla

Některé hrací deky obsahují i závěsné zrcátka, takže je nemusíte samostatně kupovat. Stačí, když je sundáte a budete používat samostatně. V případě, že vaše hrací deka zrcadlo neobsahuje, doporučujeme pořídit si jej. O co při dětských zrcátkách jde? Kromě hraní se s vlastním odrazem, pomáhají budovat představivost, baví, případně pomáhají při hře na bříšku nebo, když se dítě učí sedět.

Tvrzení, že malé děti by se na sebe do zrcadla dívat neměli jsou jen pověry. Děti, které mají pár měsíců a většinu času jen proleží, díky nim dokážou začít vnímat prostor a sami sebe mnohem rychleji. Navíc, rychle zjistíte, že už jen odraz v zrcadle, později i "ťukání" po něm, je pro ně strašná zábava. Všechny tyto nevinné hry pomáhají budovat sociální a emocionální dovednosti. Pokud můžete, vybírejte si z nabídky nerozbitných zrcadel určených přímo na dětské hry, protože jsou bezpečnější. 

Chrastítka nebo míčky s chrastítkem

Při chrastítkach se nemusíte obávat chybného kroku. Je to tak univerzální hračka a každé dítě si v ní najde to své. Chrastítka zaujmou dítě nejen zvukem ale i tvarem. Už dávno nejsou jen plastovou náhradou klíčů, kterými byly děti odjakživa fascinováné. I obyčejné chrastítko může posloužit na hry, které přímo ovlivňují inteligenci děťátka. Z nabídky si vždy vybírejte druhy s jednoduchým uchopením.

Při chrastítkach si dítě dokáže osvojit takové množství nových dovedností a znalostí, že tomu ani nebudete věřit. Povzbuzují uchopení a hru ve střední linii těla - tedy děťátko si při hře překládá hračku z jedné ruky do druhé. Zlepšuje svou koordinaci oko - ruka a dokáže chrastítko lokalizovat na základě zvuku. Při hře můžete chrastítko schovat pod deku, kde s ní budete chrastit a děťátko přijde k novému zjištění, že věci existují, i když je nevidí.

Při chrastítkach je nesmírně důležitý jejich materiál, neboť jejich děti s radostí vkládají do úst a okusují. Vždy se přesvědčte o jejich zdravotní nezávadnosti. Přednost dávejte chrastítkam, které jsou měkčí a příjemné na dotek.

Smoby barevné chrastítko a hryzátko Cotoons od 0 měsíců

Smoby hrkálka

Dětské knížky

Říká se, že nikdy není příliš pozdě začít dětem číst. První dětské knížky s jasnými barevnými obrázky jsou ideální už pro malé miminka. Vhodné jsou zejména ty z tvrdšího kartonu, protože děťátko je tak snadno nezničí. Tato hračka vyžaduje více rodičovské pozornosti než všechny dosud jmenované. Miminka mají v oblibě zejména říkadla, ve kterých se střídá melodie hlasu.

Lehněte si a listujte spolu v knížce, ukazujte svým dětem jednotlivé postavičky a pomenúvajte je. I když je po vás ještě nemohou opakovat, nabývají důležité jazykové dovednosti. Čtením knížek zvyšujete dětské vnímání a koncentraci. Při ležení na bříšku můžete děťátko takto motivovat, aby pěkně drželo hlávku. Při samostatném sezení vám může pomáhat převracet strany. 

Plyšové hračky s chrastítkem

Děti si pamatují, které hračky jsou příjemné na dotek a ty upřednostňují před jinými. Plyšové hračky v tomto měřítku jasně vedou a při kvalitních hračkách určených vysloveně pro nejmenší se nemusíte bát, že jim při jejich průzkumu pusinkou budou zůstávat na jazyku chloupky. Díky ukrytým chrastítkam se plyšové hračky stávají pro dítě podnětnější a zajímavější pro hru.

Jako rodiče oceníte plyšové chrastítka, které motivují děťátko k převracení se na zádíčka, plazení se či natahování se. Podobně jako u klasických chrastítek, materiál a jeho zpracování jsou velmi důležité. Speciálně navržený plyš v sobě kromě jemnosti ukrývá i jiný benefit. Jelikož jde o textilii, hračka na sebe váže vůni, díky čemuž se děti mohou cítit mnohem bezpečnější i v prostředí, které tak dobře neznají.

Inspirujte se naší nabídkou plyšových hraček pro miminka

Plyšové chrastítko Kaloo

Jednoduché skládačky

Ty nejjednodušší skládačky jsou pro děti do jednoho roku ideální. Na mysli máme hračky na stohování - tedy skládání na sebe. Sem patří různé navlékací kroužky, kostky nebo skládací pohárky. I když tyto hry nám dospělým připadají velmi jednoduché, děti se s nimi dokážou zabavit i několik hodin. Navíc, skládání tvarů různých velikostí výrazně přispívá k rozvoji didaktických schopností dětí.

Neustálé opakování, skládání a rozkládání pomáhá budovat logické myšlení, zlepšuje koordinaci a motoriku. Navíc, rozdílné velikosti a tvary jsou jako stvořené na trénování fantazie. Vaše děti s nimi mohou každý den vytvořit něco jedinečné.

Všechny vlastnosti skládacích hraček znějí přímo ideálně, dokud se metr vysoká věž nezhroutí na vašeho prcka. Proto volte ty, které mají po obvodu protiskluzové drážky, jsou velmi lehké a s jemnými hranami. Takové výrobky nezraní ani největší šibaly. Aby bylo hraní s kostkami nebo skládacími pohárky ještě větší zábava, dejte si záležet na jejich barevnosti a obrázcích.

Prohlédněte si naši nabídku Smoby dětské skládačky pro nejmenší

Skladacie kocky

Opěrné chodítko

Při učení se prvním krůčkům děti nejčastěji využívají nábytek. Při těchto objektech se však děti učí chodit jen do boků, což není ideální. Umožněte svým dětem pohybovat se dopředu i bez toho, abyste je museli držet za ruce. Naučíte je tím samostatnosti. Právě proto existují opěrné chodítka. Na rozdíl od klasických pavouků, které různými způsoby degenerují svaly a kostru dítěte, opěrné chodítko je jen pomůcka, kterou dítě použije, když chce chodit.

Pokud je unavené, sedne si na zem a hraje se. Právě proto patří chodítka s počítadly a kostkami mezi dětské favority. Bodejť by ne, když jejich hračky následují a mají je stále po ruce. Interaktivní panely dokáží děti používat již přibližně od půl roku a chodítko využijí později, až kolem jednoho roku. Chodítka podporují růst svalové hmoty, celkovou koordinaci, motivují děti ke hře a chůzi. A vy určitě nechcete zmeškat jejich překvapený pohled, když si uvědomí, že počítadlo nemusí být jen statické.

Vyzkoušejte Janod dřevěné chodítko s počítadlem a ABC kostkami Tatoo Buggy

Dřevěné chodítko s počítadlem

Dva důležité tipy na závěr. Za prvé: Je jedno jakou hru se se svou ratolestí hrajete, pokud si všimnete, že je dítě unavené nebo nepříjemné, je to jeho způsob jak vám říct, že je čas na přestávku. Za druhé: Abyste udrželi všechny hračky stejně zajímavé, pravidelně je měňte. Na týden nebo dva schovejte hračky, se kterými jste se hráli v poslední době, pak je vraťte. Takto můžete rotovat všechny hračky v průběhu celého roku.