Hračky pro rozvoj motoriky: TOP 10 nejžádanějších hraček

8 min.
17. led'22

Každá hračka má v životě děťátka velký význam a splňuje mnohem více funkcí, než byste si na první pohled při koupi mysleli. Velmi důležitou součástí dětské hry jsou hračky pro rozvoj motoriky, ať už jemné nebo hrubé. Tyto hračky zábavnou formou pomáhají dětem s rozvojem pohybových dovedností. Které jsou ty nej?

Jemná motorika má v životě člověka nezastupitelné místo a je velmi důležité ji podporovat již od raného věku dětí. Pohybové dovednosti a schopnosti obsažené v pojmu jemná motorika se týkají nejen pohybů rukou a prstů, ale také jejich koordinace s jinými pohyby a očima. Její vývoj začíná již v několika týdnech po narození, kdy děti začínají sledovat pohyby vlastních rukou, později kolem šesti měsíců se k tomu přidává schopnost uchopit a držet různé předměty.

V období přibližně devíti měsíců si děti začínají jemnou motoriku zdokonalovat také pomocí her. Na scénu přicházejí jednoduché vkládačky, pyramidy či věže. Děti s radostí uchopují předměty a přemísťují je z místa na místo. Zkoušejí, jestli podle dětské logiky pasují na místo, které jim děti vybraly. Je fascinující sledovat pokrok, kterého děti den za dnem dosahují a těší se z něj. Následujících 10 hraček, které patří mezi nejžádanější, pomůže rozvíjet jemnou motoriku i vašim drobečkům.

Pyramida z cukrové třtiny Role Poly Pyramid Smoby

Vkládačky, věže a pyramidy patří mezi nejznámější hračky pro rozvoj jemné motoriky. Výjimkou není ani pyramida z cukrové třtiny od světoznámého výrobce hraček z Francie Smoby. Barevnou pyramidu tvoří podstavec s válcem, 5 kroužků a kvítek. Úkolem dětí je navlékat na podstavec kroužky od největšího po nejmenší a navrch umístit květ, který je navíc pohyblivý. Pro dospělého je tato výzva velmi jednoduchá, ale dětem může zpočátku opravdu dát zabrat a na počáteční rozvoj jemné motoriky je jako stvořená. Kromě toho si děti procvičí také logické myšlení, protože budou muset přijít na to, který kroužek je největší, který nejmenší a které správně umístit mezi ně.

Motorika rozvoj pyramida smoby

Křeslo s hracím stolkem Cotoons Smoby

Jemná motorika se dá rozvíjet i z pohodlí vlastního křesílka. Nafukovací křeslo pro děti od 6 měsíců poskytuje dětem maximální komfort a díky didaktickému stolku i maximální zábavu. Hračky na didaktickém stolku mohou děti mačkat, otáčet a jiným způsobem zkoumat jejich zvukové a světelné funkce. Na točící se květince si děti procvičí i hmat, protože každý lupínek barevného květu má jinou strukturu – na jednom je znázorněna spirála, na druhém proužky a na dalším zase vystupující tečky. Kromě jemné motoriky si děti procvičí také kognitivní schopnosti, koncentraci, zapojí fantazii a rozšíří své pole představivosti.

Motorika kreslo smoby

Interaktivní hra s liškou Foxy Smart Smoby

Jemnou motoriku lze rozvíjet i interaktivními hračkami z edice Smart od Smoby. Důkazem je interaktivní hra s liškou Foxy Smart, která děti nutí zapojit co nejvíce dovedností a schopností, díky čemuž se děti učí již v útlém věku komplexně řešit různé úkoly. V případě této hry bude jejich úkolem dovést lišku úspěšně do cíle, a to pomocí směrových kartiček, které děti vkládají na hrací desku – mapu. Hra v anglickém, francouzském a německém jazyce pomůže dětem nejen s rozvojem jemné motoriky, ale také s rozvojem prostorové představivosti, zdokonalí jejich logické myšlení a naučí je sledovat pokyny, které jim lištička zadává. Tato inteligentní hračka je určena pro děti od 3 let a potěší zejména ty děti, které již zvládly jednoduché hry pro rozvoj jemné motoriky a touží po větší výzvě.

Motorika foxy smart smoby

Balanční kužel s polštářem Cosy BIG

Při pohledu na balanční kužel BIG asi jen málokoho napadne, že i taková pomůcka pro hraní a cvičení může pomoci s rozvojem motoriky. Jednoduchým a zejména přirozeným způsobem kužel umožňuje správné procvičování a zdokonalování motoriky a rovnováhy, děti se v něm mohou houpat, točit, klouzat se na něm nebo jen sedět. Balanční kužel pro děti byl navržen tak, aby dokonale naplňoval potřeby dětí z fyzického i psychologického hlediska. Podporuje správné držení těla, zpevňuje svalstvo, rozvíjí obratnost a přesnost, a to vše hravým způsobem.

Motorika balancny kuzel big

Věž z cukrové třtiny Magic Tower Smoby

Skládací věž patří mezi klasiky z hraček na rozvoj motoriky. Ta od Smoby je vyrobena z cukrové třtiny a materiál, ze kterého je vyrobena, se skládá z 90% organické složky. Její koupí tedy kromě rozvoje jemné motoriky přispíváte také k ochraně životního prostředí. Hrou s věžičkou si děti procvičují a zdokonalují jemnou motoriku, a to tak, že se snaží postavit věž z barevných kelímků, přičemž každý z nich má jinou velikost. Princip hry je jednoduchý, ale postup se děti musí nejprve naučit. Po sestavení věže ji zase mohou zbourat a kelímky vložit do sebe podle velikosti.

Motorika veza smoby

Dřevěné puzzle Generic Puzzle DP Eichhorn

Dřevěné puzzle Generic Puzzle DP od německé značky Eichhorn rovněž hravou formou podpoří rozvoj motoriky vašich dětí. Dřevěná vkládačka prověří šikovnost, logické myšlení a prostorové vidění dětí – ty se budou snažit vložit obrázky tam, kam patří, a to podle příslušného tvaru. Pro jednodušší manipulaci jsou na dřevěných obrázcích upevněny úchyty, které dětem usnadní vkládání. Kromě rozvoje jemné motoriky se tato hračka postará také o trénování trpělivosti a učí děti soustředit se na detail.

Motorika puzzle eichhorn

Dřevěná zatloukačka Woodpecker Game Tender Leaf Toys

Dřevěná zatloukačka Woodpecker Game z dílny britské značky Tender Leaf Toys je jedinečná hračka s krásným designem, která si zábavným způsobem posvítí na jemnou motoriku dětí. Jejich úkolem bude pomocí dřevěného kladívka zatlouct dřevěné míčky do příslušných otvorů v pařezu. Důsledně zatlučené kuličky spadnou dovnitř a děti je mohou vyjmout a pokračovat ve hře až do omrzení. Děti se díky této hře naučí správný úchop kladívka a zatloukáním míčků objeví také svoji vlastní sílu. Minimalistický, a přitom rozkošný design podtrhují míčky s veselými tvářičkami a kladívko s motivem datla.

Motorika zatlkacka tender

Dřevěný šneček Color Pull-along Stacking Animal Eichhorn

Dřevěný didaktický šneček k tahání Color Pull-along má významný vliv na rozvoj jemné motoriky, prostorového vidění i logického myšlení. Šnek je na kolečkách, takže děti ho za šňůrku mohou táhnout všude s sebou. Jeho ulitu lze oddělit a díky otvorům s různými tvary do ní budou děti vkládat dřevěné kostky. Úkolem dětí je kostce přisoudit tvar a vložit ji do otvoru se stejným tvarem. Po vložení všech kostek mohou děti ulitu vyprázdnit a opět pokračovat ve hře nebo mohou ulitu znovu položit na šnečka a táhnout ho za šňůrku. Během tahání vydává šnek příjemný zvuk, protože barevné kostky v jeho ulitě se pohybem promíchávají.

Motorika slimak eichhorn

Dřevěná didaktická kostka Color Little Game Center Eichhorn

Pořádnou porci zábavy dětem přinese dřevěná didaktická kostka s labyrintem a zábavnými aktivitami od německé značky Eichhorn. Pestrobarevná kostka nabízí zábavu na každé své straně. Děti objeví různé vkládačky, labyrint, přes který mohou provlékat dřevěné hračky, přetáčet ručičky na hodinách nebo zkoumat pohyb sluníček, která se otáčejí jako ozubená kolečka. Děti se budou s každou následující hrou zlepšovat nejen v jemné motorice, ale také v pozornosti, logickém myšlení a naučí se rozeznávat tvary a barvy. Ty jsou velmi pestré a jistě podpoří i nekonečnou dětskou fantazii.

Motorika kocka eichhorn

Dřevěná kuličková autodráha Runway Eichhorn

Ano, i autodráha může přispět k rozvoji jemné motoriky. Dřevěná autodráha Runway od značky Eichhorn je neobvyklou autodráhou, po které se spouštějí kromě autíček také květinky a kuličky. Autodráha svým tvarem připomíná horské serpentiny a úkolem dětí bude vložit hračky správně do dráhy a sledovat jejich pohyb. Příjemný dřevěný povrch a precizně vypracované detaily se postarají o bezpečnou hru a vaše děti tak mohou bez obav sledovat rychlost hraček. Sjede do cíle nejrychleji autíčko? Nebo je rychlejší kulička či dokonce kvítek? Originální dřevěná autodráha potěší chlapce i dívky od 12 měsíců.

Motorika autodraha eichhorn

Hračky na rozvoj motoriky koupíte zde