Horké nápoje na mrazivé dny pro malé i velké

  Kategorie: Vaříme pro děti,
4 min.
05. pro'19

Za oknem pomalu sněží, z krbu sálá teplo a vy si s rodinou užíváte krásné společné chvíle s horkými nápoji v rukou, které jsou pohlazením pro tělo, ale i pro duši. K takové předvánoční idylce nepotřebujete moc – stačí pouze pár surovin a naše skvělé recepty na tekuté vánoční pochoutky.

Všichni velmi dobře známe lahodnou chuť horké čokolády se šlehačkou, punče či svařeného vína. Tyto tradiční nápoje si rok, co rok vychutnáváme nejen na vánočních trzích, ale i v pohodlí domova. My vám kromě tradičních receptů na chutné horké drinky přinášíme zejména ty moderní, které si rovněž zamilujete.

Máslový ležák

Datelinove pivo blog

Všichni milovníci Harryho Pottera tento nápoj určitě důvěrně znají, ale mnohé zřejmě překvapí, že v podstatě vůbec nejde o pivo. Máslový ležák je karamelová pochoutka s mléčnou pěnou nebo se šlehačkou, která je pro studené prosincové dny jako stvořená.

Ingredience

  • ½ litru mléka
  • ¼ kostky másla
  • 4 polévkové lžíce hnědého cukru
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • ½ čajové lžičky skořice
  • hnědý rum nebo vaječný likér

Postup

V kastrolku zkaramelizujte cukr s máslem, opatrně přilijte mléko, přidejte skořici a vanilkový extrakt. Všechny suroviny důkladně míchejte a nechte převařit. Podávat lze s našlehaným mlékem, které vytvoří pěnu nebo se šlehačkou. V případě, že nápoj podáváte dospělým, přidejte podle chuti trochu hnědého rumu nebo vaječného likéru.

Horké jablíčko

Horuce jablcko blog

V létě nám ovocné limonády přinášejí kýžené osvěžení, v zimě zase zahřejí. Horké jablíčko si můžete vychutnat i v restauraci, ale nikde nechutná tak dobře, jako doma. Připravíte ho rychle, jednoduše a už za chvíli si můžete vychutnávat lahodný horký nápoj, který chutí připomíná jablečný džus a kompot v jednom.

Ingredience

  • 2 jablka
  • 1 celá skořice
  • 1 čajová lžička zázvoru
  • ½ limetky
  • voda
  • cukr podle chuti

Postup

Jablka omyjte, oloupejte, odstraňte jadérka a nakrájejte na kostičky. Vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby bylo ovoce ponořené ve vodě. Přidejte skořici, zázvor, šťávu z limetky a cukr a nechte vařit, dokud není nápoj horký. Po uvaření vyjměte skořici a ostatní suroviny spolu s vodou rozmixujte. Podávat můžete se šlehačkou, ale i bez ní.

Nefalšovaná horká čokoláda

Horuca cokolada blog

Dezert a nápoj v jednom představuje slaďoučká horká čokoláda, kterou milují všichni bez rozdílu věku. My vám přinášíme ten nejjednodušší recept na světě, ale nebojte se, od řídké horké čokolády z prášku má hodně daleko. A v kombinaci se šlehačkou je to jednoznačně nejoblíbenější horký nápoj malých i velkých.

Ingredience

  • 200 g čokolády (mléčná, hořká, bílá)
  • 250 ml smetany na vaření

Postup

V kastrólčeku zahřejte smetanu, přidejte na kostky nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Když je nápoj dostatečně horký, přelijte do šálků, ozdobte šlehačkou nebo marshmallow a podávejte.

Chai latte

Chai latte blog

Ani čaj ani káva. Takto by se dalo popsat chai latte, kořeněný nápoj z černého čaje, koření a horkého mléka, který si získává stále větší oblibu i v našich končinách. Můžete si ho dopřát bez kofeinu, ale také s ním a v případě potřeby jej lze osladit medem.

Ingredience

  • 2 a půl čajové lžičky chai latte prášku
  • trochu vody
  • 2 dl mléka

Postup

Prášek zalijte trochou vroucí vody a důkladně rozmíchejte. Vlijte teplé napěněné mléko, posypte skořicí a servírujte.

Kurkuma latte

Kurkuma latte blog

Kurkumové latte, nazývané také zlaté mléko, v sobě spojuje jedinečnou chuť a množství vitamínů. Kurkuma je totiž známá zejména díky svým blahodárným účinkům, působí protizánětlivě, zmírňuje bolest, posiluje imunitní systém, chrání srdce i mozek a pomáhá snižovat cholesterol.

Ingredience

  • ½ litru mléka
  • 1 čajová lžička čerstvé nastrouhané kurkumy (můžete použít i koření ve stejném množství)
  • ½ čajové lžičky skořice
  • špetka mletého zázvoru
  • špetka pepře
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 polévková lžíce medu

Postup

V kastrolku zahřejte mléko na maximálně 70 stupňů a přidejte zbývající ingredience. Míchejte asi 20–30 sekund a takto ochucené a ohřáté mléko našlehejte, aby vznikla nadýchaná pěna. Přelijte do šálků, posypte skořicí a kurkumou a podávejte.

Vychutnejte si dlouhé zimní večery naplno a připravte celé rodině ty nejchutnější horké nápoje, které vykouzlí úsměv na tváři dětem i dospělým.