První horka jsou zde – jak je zvládnout s miminkem?

4 min.
18. kvě'18

Oficiální začátek léta nás teprve čeká, to však neznamená, že teploty se už nyní nemohou vyšplhat rekordně vysoko. Léto sice přináší mnoho nových zážitků a po dlouhé zimě je pro nás příjemnou změnou, ale i horko někdy škodí. A zejména dětem, které jej neumějí zvládat tak jako většina dospělých.

Letos počasí jaksi zapomnělo na jaro a okamžitě přeskočilo na léto. Absencí jara trpí nejen příroda a zvířátka, ale i lidé. Žijeme přece v mírném podnebném pásmu a jsme zvyklí na všechna roční období. Jak si poradit s tím, že léto se letos rozhodlo přijít o něco dříve? Máme pro vás pár tipů, jak ho hravě zvládnete i s malými dětmi.

Jak zjistím, že horko škodí?

Tuto otázku si kladou zejména partneři, kteří se stali rodiči poprvé a s létem ještě nemají zkušenosti. Prvním a základním pravidlem je to, že děti do 6 měsíců není třeba vystavovat přímému slunci. Jejich citlivý organismus se ohřeje mnohem rychleji než váš a přehřátí dětského organismu může mít i horší následky. Nejčastějším příznakem je neschopnost miminka usnout a mrňous se může během spánku často probouzet. Dětičky ještě nemusí umět mluvit, aby vám daly najevo, že něco není v pořádku. Během horka je jednoduše musíte pozorněji sledovat.

Horucava spanok

Méně vrstev oblečení

Horku je třeba přizpůsobit všechno a týká se to i oblečení. Během vysokých teplot to s ním nepřehánějte a řiďte se zejména zdravým selským rozumem. V těch největších vedrech postačí látková plena a tenké tričko nebo body. Pokud je vaše miminko zvyklé spát ve spacím vaku, uložte ho do toho nejtenčího. V zahraničí se jejich hřejivost zvykne označovat jako "tog" a v létě platí čím méně "togů", tím lépe. I když je to pro někoho nepředstavitelné, zkuste se v létě zbavit kupovaných plen, které zbytečně zapařují zadeček a mohou být nepohodlné. Čím přirozenější cestou v létě půjdete, tím lépe.

Postarejte se o průvan

Během horkých dní nezapomeňte dům dostatečně provětrat, ale dejte si pozor na prudký průvan, který může ublížit. Pravidelně během dne otevřete všechna okna na jednom patře, díky čemuž se vymění vzduch v pokojích a děťátku se bude hned lépe dýchat. Větší efekt dosáhnete také tím, že alespoň částečně zatáhnete závěsy. Vytvoří se tak příjemný průvan a zároveň i chládek.

Rychlá osvěžující koupel

Teplá, ne však horká koupel pomůže děťátko osvěžit a hlavně před spaním pomůže dětem uklidnit se a trochu zchladit. Hlídejte si však čas, taková lázeň by měla být opravdu krátká a rychlá, v opačném případě můžete miminko zchladit až příliš. Po koupeli ošetřete dětskou pokožku kvalitní kosmetikou a miminko oblečte do něčeho lehkého, ideálně bavlněného nebo lněného.

Horucava kupel

Zchlaďte dětský pokojíček

I navzdory všem výše zmíněným radám se může stát, že dětský pokoj se opět rychle zahřeje. Na zchlazení dětského pokojíčku, nebo kterékoliv jiné pokoje, existuje jeden jednoduchý trik – umístěte do pokoje alespoň dvě nádoby s ledem (litr a více). V noci se budou ledové kostky pomalu rozpoštět a pokoj díky tomu zůstane chladný i během spánku. Pokud máte nutkání každou chvíli kontrolovat teplotu pokoje a nikdy si nejste jisti, zda je ideální, položte k postýlce nebo k oknu teploměr.

Léto je nepochybně oblíbeným ročním obdobím, ale má i své negativní stránky. Jednou z nich jsou právě horka, která jinak vnímáme u moře a jinak v rozpáleném domě. Máte vy nějaké speciální triky, díky kterým přežíváte léto s dětmi?