(Ne)dobrovolně doma: tyto hry vaše děti zabaví i několik dní

  Kategorie: Tipy na hračky,
6 min.
12. bře'20

Jarní prázdniny jsou za námi a ty velikonoční jsou ještě v nedohlednu. Velká většina dětí je však přesto doma, protože mnohé školy a školky jsou preventivně zavřené a výuka je přerušena. Rodiče jsou nuceni zůstat doma, protože častokrát nemají jinou možnost. Jak tedy vyplnit čas dětem a zároveň efektivně využít home office?

Zatímco děti se těší, že mají od školních lavic opět chvíli klid, rodiče si lámou hlavu nad tím, jak vzniklou situaci řešit. Pokud jste nuceni zůstat s dětmi doma, ale zároveň musíte pracovat, vymyslete dětem bohatý program, díky kterému se vám podaří vyřídit alespoň pár pracovních záležitostí denně. Řešením jsou společenské hry, zajímavé hračky, kreslení či koukání na pohádky. S našimi tipy zabijete dvě mouchy jednou ranou – budou spokojené nejen děti, ale i váš šéf.

Stavebnice

Jedněmi z nejoblíbenějších hraček jsou nepochybně stavebnice, které děti dokáží zabavit na dlouhou dobu. Hra se stavebnicí dětem přináší kopec zábavy, ale je v ní ukryto i něco navíc. Uchopením malých dílků stavebnice s různými tvary si děti procvičí jemnou motoriku, pohybové dovednosti a v neposlední řadě i logické myšlení. Každý dílek přece někam musí zapadnout a děti musí přijít na to, s jakým dalším dílem ho spojit.

Skládání stavebnic příznivě ovlivňuje i kreativitu dětí a pomáhá rozvíjet fantazii. Je na obrázku krabice velký zámek? Děťátko se nemusí vůbec řídit obrázkem a složit dokonalou repliku od výrobce. Právě v tomto se ukrývá kouzlo stavebnic – skládačka může pokaždé vypadat jinak, takže děti stavebnici po prvním hraní neodloží zpět do krabice, ale velmi rychle se k ní vrátí.

Homeoffice detske dielne

Dětské dílny

Modernější verzí stavebnic jsou dětské dílny vhodné pro děti od 18 měsíců. Malí kutilové díky nim zjistí, na co slouží vrtačka, šroubovák, pilka, kladivo či francouzský klíč. Většina dětských dílen přichází s autíčkem, které si děti musí vlastnoručně poskládat, a to právě pomocí daných pracovních nástrojů. Děti se učí správně zatloukat hřebíky, používat svěrák a odmalička vědí, na co přesně slouží vrtačka. V naší nabídce najdete dokonce elektronické dětské dílny s možností připojení k mobilní aplikaci, díky čemuž bude hravé učení v dílničce ještě zábavnější.

Kreativní sety

Jsou vaše děti tvůrčí a nejraději ze všeho stříhají, navlékají korálky nebo kreslí? V tom případě je jasné, že máte doma budoucí umělce, které zabavíte kreativními hračkami. Vyzbrojte se omalovánkami, které však nemusí být pouze klasické papírové. Dětské oči se určitě rozzáří při pohledu na světelný tablet, který jim umožní překreslit a vymalovat oblíbené postavičky z pohádky Frozen.

Aby děti během volna nevyšly z cviku a nezapomněly na školu, mohou si psaní, ale i počítání a kreslení procvičovat i doma. Na to skvěle poslouží didaktické kartičky, které děťátko krok po kroku provedou každým písmenkem nebo číslem. Úspěch jistě sklidí i podobné kartičky s jednoduchými obrázky zvířátek, dopravních prostředků nebo staveb.

Homeoffice kreslenie

Kuchyňky

Zábavu na delší dobu přinesou i dětské kuchyňky, ve kterých si bez problémů zahraje i několik děti. Kuchyňky v krásných barvách a moderním provedení děti na chvíli promění na skutečné kuchaře a kuchařky. Podobně jako u dětských dílen, i v kuchyňkách mají děti možnost zkoumat různé spotřebiče a učí se, že příprava jídla je důležitá věc, která vyžaduje čas a pozornost.

Díky mnoha hravým doplňkům a funkcím si kuchyňky získají pozornost dětí na opravdu dlouhou dobu, takže vy se zatím můžete věnovat své práci. Odměnou vám bude nejen dětská hra, která se obejde bez vaší přítomnosti (některé děti rodiče opravdu z kuchyňky vyženou, protože připravují chutné překvapení), ale i lákavé jídlo, které vám malí šéfkuchaři uvaří.

Puzzle pro celou rodinu

Ne všichni rodiče budou během následujících dní nuceni z domu i pracovat. Pokud si vybavíte tzv. ošetřovné (OČR, tedy ošetřování člena rodiny) nebo PN (pracovní neschopnost) budete mít na děti více času a je pravděpodobné, že i vy se po nějaké době začnete trochu nudit.

V takovém případě přicházejí na pomoc puzzle, které zabaví celou rodinu. Víte, že doma budete déle než jen pár dní? Vsaďte na puzzle s vyšším počtem dílků, které vás zaměstná na několik večerů. Ve skládání se k vám mohou připojit i starší děti, ty menší se zase mohou pustit do vlastních skládaček. Dětské puzzle se od těch klasických liší zejména velikostí a počtem dílků, ale i náročností obrázků.

Homeoffice puzzle

Pohádky a knihy

Největší nadšení děti jistě projeví při sledování oblíbených pohádek, na které nemají během školy čas. Za jiných okolností byste jim možná sledování obrazovky rozmlouvali, ale je přirozené, že během práce potřebujete i vy trošku klidu.

Další možností, jak trochu obměnit hru, je čtení knih, což si však bude vyžadovat vaši přítomnost, resp. přítomnost staršího sourozence. Jsou však i takové děti, které si na základě obrázků umí vytvořit vlastní příběh a během otáčení stran a "čtení" si vesele povídají s pohádkovými hrdiny.

Výhody nakupování přes internet

Momentální doporučení nezdržovat se v přeplněných nákupních centrech a zákaz organizování různých akcí je jistě namístě, ale život proto nekončí. Pokud jste se najednou s dětmi ocitli doma a nemáte je jak zabavit, využijte pohodlné a rychlé nákupy přes internet, které mají i jiná pozitiva:

  • platba kartou předem nebo přímo kurýrovi pomáhá snižovat riziko nákazy. Hotovost (tedy bankovky a mince) mohou být totiž nositelem viru a zároveň je při hotovostní platbě vyšší riziko dotyku rukou.
  • nemusíte strávit dlouhé hodiny v davu lidí, protože hračku si vyberete z pohodlí obývacího pokoje.
  • při nákupu se přímo setkáte pouze s kurýrem, a to tehdy, když vám hračku doveze zabalenou. Jelikož virus potřebuje k přežití živý organismus a na různých materiálech dlouho nepřežije, riziko nákazy objednáváním hraček přes internet je velmi nízké.