Jak vznikly Vánoce? Několik faktů, které jste o Vánocích zřejmě (ne)věděli

  Kategorie: Výchova dítěte,
5 min.
13. pro'22

Štědrovečerní večeře voní, stromeček se třpytí a děti už netrpělivě očekávají příchod vzácného hosta a těší se na rozbalování dárků. Vědí však, proč se vlastně Vánoce slaví a proč stromeček zdobíme v prosinci, a ne uprostřed léta? Přečtěte si náš článek o historii nejoblíbenějšího svátku a kdoví, možná se i vy dozvíte něco nového.

Vánoce jsou bezpochyby jediné svátky, se kterými se nám už odmalička spojuje množství tradic. Zdobíme stromeček, věšíme světýlka, pečeme tradiční vánoční pečivo, v kostelích si připomínáme narození Ježíška, těšíme se na vánoční trhy, nakupujeme dárky, které si pak pod stromečkem vyměňujeme... Zamysleli jste se spolu s dětmi někdy nad tím, proč to všechno děláme? Pokud máte i vy v historii Vánoc nějaké mezery, čtěte dál a dozvíte se například to, že v jednom období dějin byly Vánoce zrušeny.

Vianočný betlehem

Úplně první Vánoce

Podle historických záznamů se první Vánoce oslavovaly přibližně ve 4. století. Není to však ani zdaleka jediný svátek, který si v minulosti lidé v prosinci připomínali. Ještě před narozením Ježíše se lidé setkávali, aby oslavili zimní slunovrat. V Norsku oslavovali tzv. Yule, Němci v té době pěli slávu na boha Odina, Římané oslavovali Saturnálie, během kterých uctívali Saturna, boha zemědělství. Během 25. prosince se konaly i Juvenálie, oslavy na počest dětského boha známého pod jménem Mithra.

Pravdou je, že v dobách, kdy se rodilo křesťanství, se narození Ježíše Krista neslavilo – hlavním svátkem byly Velikonoce, tedy jeho zmrtvýchvstání. Po přečtení Bible dokonce zjistíte, že konkrétní datum narození Ježíška se neuvádí. Předpokládá se však, že by to mělo být 6. ledna, tedy v době, kdy Vánoce slaví pravoslavná církev. V tomto období 24., resp. 25. prosinec stále patřil Juvenáliím.

Změna přišla až s papežem Juliem I., který ve 4. století rozhodl, že Vánoce, tedy narození Ježíše Krista, budeme oslavovat 24. prosince. Dodnes není zcela jasné, proč se tak rozhodl, ale historici předpokládají jedno – papež chtěl, aby lidé před pohanskými tradicemi upřednostnili křesťanství a doufal, že posunutím data na čas pohanských oslav dají věřící přednost narození Spasitele.

Vianočný stromček

Zrušené Vánoce

Do roku 432 se Vánoce stihly rozšířit do Egypta a ve středověku už tento svátek slavili lidé po celém světě, čímž se pohanské slavnosti dostaly do pozadí. Od tohoto času se tedy narození Ježíše Krista slaví 24. prosince a 6. leden se stal datem příjezdu Tří Králů. Ne všichni panovníci však byli s Vánocemi zcela ztotožnění a snažili se je zrušit, což se na jistý čas podařilo.

Řeč je o Oliveru Cromwellovi, anglickém státníkovi a vůdci anglické revoluce. Ten se svými přívrženci puritány bojoval proti irským katolíkům a v 17. století doslova zrušil Vánoce. Toto období však naštěstí netrvalo dlouho. V roce 1660 na trůn usedl Karel II., který tento svátek „obnovil“ a křesťané se mohli po přibližně 15 letech opět těšit.

O zrušení Vánoc vědí své i ve Spojených státech. Do relativně čerstvě osídlené Severní Ameriky totiž v roce 1620 ani nebyly přeneseny. Jistý čas byly v Bostonu tyto svátky dokonce zákonem zakázány, protože Američané odmítali přijmout cokoliv britského a Vánoce ignorovali i po Americké revoluci. Oficiálním státním svátkem se staly až 26. června 1870.

Vianočné ozdoby

Stromeček a dárky

Zdobení stromečku patří určitě k nejoblíbenějším tradicím a těší se na to nejen děti, ale i dospělí. Naše domovy se po roce opět rozzáří. Podobně jako oslava samotných Vánoc, i zdobení stromečku a dárky mají svou historii. Mnohé překvapí, že vánoční stromeček (ačkoli tento pojem se vžil až v 19. století) má svůj původ v pohanském uctívání stromů. Tuto tradici však křesťané převzali a původně zdobili listnaté stromy, konkrétně duby. Teprve v 7. století sv. Bonifác rozhodl, že bychom měli zdobit jedličku, protože ta špicí míří do nebe a tvarem připomíná svatou trojici.

Rovněž i samotné ozdoby převzali křesťané od pohanů. V minulosti se stromky zdobily zejména jmelím, které mělo mít zázračnou moc. Svíčky a světýlka, bez kterých si Vánoce neumíme představit, zase symbolizují Ježíše Krista, který je podle křesťanů světlem světa, ale spojují se i s pohanskými oslavami, ke kterým oheň patří od nepaměti.

A co dárky? Jaký je jejich původ? I v tomto případě to není zcela jasné, ale s jistotou můžeme říct, že v minulosti se dárky rozdávaly i v těch nejchudších rodinách. Už Kašpar, Melichar a Baltazar přinesli Ježíškovi dary, ale dárky se objevovaly i dříve, konkrétně během zmíněných Saturnálií. Obsah daru závisel zejména na bohatství. Jako dar jste tedy mohli dostat papouška či parfém, ale i hračky, oblečení či dokonce párátko z rybí kosti. Vánoce bez dárků si neumíme představit ani dnes. Dětem v našich končinách je nosí Ježíšek, jinde je to Santa Claus, Otec Vánoc či Děda Mráz. V Itálii dárky rozdává striga La Befana, a v takovém Norsku či Švédsku je to vánoční koza Julbukk.

Vánoce mají opravdu bohatou historii, ale jedno je jisté. Jsou to svátky klidu, míru a pohody, které oslavujeme v kruhu rodiny a nejbližších. Přejeme vám překrásné vánoční svátky plné dobrého jídla a dárků, ale především štěstí, zdraví a lásky.

Připravte se na Vánoce