Novodobý trend v rodičovství: Jste i vy helikoptéra?

  Kategorie: Výchova dítěte,
7 min.
08. čen'20

Helikoptéry nelétají pouze vysoko v oblacích, ale i v mnoha domácnostech. Možná o tom ani nevíte a také jste rodič-helikoptéra. Jak se takové chování projevuje ve vztahu rodič-dítě, jaký vliv má na vývoj dětí a co dělat, abyste nad svými potomky neustále nelétali jako helikoptéra?

Někdy si to ani neuvědomíte a najednou zjistíte, že jsou z vás přesně takoví rodiče, jakými jste nechtěli být. Neustále číháte na to, co vaše děti udělají, žehlíte za ně všechny problémy, vyřizujete všechny důležité i méně důležité věci a jste jim neustále v patách. Jednoduše řečeno – nedovolíte jim pořádně ani dýchat. Pokud se v těchto bodech poznáváte, je velmi pravděpodobné, že i vy jste rodič-helikoptéra.

Kde se vzali helikoptéroví rodiče?

Rodiče-helikoptéry nejsou zdaleka „hitem“ 21. století. Nad svými dětmi krouží již od roku 1969, kdy se poprvé objevily v publikaci psychologa, terapeuta a učitele Haima Ginotta. Ten ve své knize Between Parent & Teenager popisoval problém teenagera, jehož matka se nad ním vznáší jako helikoptéra.

Samotný termín helikoptérový rodič, resp. rodič-helikoptéra, byl použit až o několik let později, konkrétně v roce 1990. Foster Cline a Jim Fay, výzkumní pracovníci pracující v oblasti rozvoje dětí, v knize Rodičovství s rozumem a láskou popisují rodiče, kteří děti zachraňují v každé situaci, nosí jim do školy obědy, dělají za ně školní projekty a snaží se vytvořit jim pohádkový život bez problémů a starostí. Nicméně jak víme, všeho moc škodí.

Rodic helikoptera blog

Dělají to s dobrým úmyslem, ale...

Jak jsme již nastínili, helikoptéroví rodiče to se svými dětmi nemyslí špatně, právě naopak – chtějí pro ně to nejlepší, ale neuvědomují si, jakou cenu za to obě strany později zaplatí. Přítomnost rodičů a jejich zapojení do života dětí může být prospěšné, ale jen do určitého momentu. Navzdory snaze rodičů pomoci svým dětem za každou cenu se ukázalo, že helikoptérové rodičovství má na vývoj dětí škodlivé účinky, a to zejména v pozdějším, teenagerském věku, kdy rodiče začínají omezovat svobodu svých dětí a ztrapňují je, aniž by o tom věděli.

Rodiče-helikoptéry jsou přítomni v životech svých dětí až nadmíru. Pokud se najdete ve více z následujících bodů, měli byste uvažovat nad tím, jak co nejbezpečněji s helikoptérou přistát a dětem pomáhat jen tehdy, když to opravdu potřebují.

  • Na hřišti jste jim v patách. Nebo je za paty rovnou držíte. Děti mají zakázáno lézt po prolézačkách, běhat za míčem, péct bábovičky v pískovišti... Nejlepší by bylo, kdybyste je mohli navléknout do postroje a určovat každý jejich krok.
  • Už od základní školy jim vybíráte nejen kroužky, ale trváte i na konkrétních učitelích a vy rozhodnete, s kým se bude vaše dítě kamarádit.
  • V případě, že přijde dítě domů ze školy/školky s pláčem kvůli tomu, že Kuba nebo Janička něco řekli či udělali, okamžitě voláte jejich rodičům a vyřizujete si to přímo s nimi.
  • Učitelů ve školce i ve škole se neustále ptáte na pokroky dětí a v případě horší známky okamžitě klepete na dveře kabinetu a žádáte vysvětlení. To, že vaše dítě pochybilo, u vás jen tak lehce neprojde. Určitě musí být chyba na straně učitele.
  • Děláte za ně úlohy. A tím nemyslíme s nimi, ale doslova za ně. Jedna věc je, že dětem pomůžete s náročným úkolem z matematiky nebo je přezkoušíte naučené učivo. Ale předělávat školní projekt na angličtinu dlouho do noci jen proto, že víte, že děti by to za jiných okolností zvládly lépe, je již opravdu přes čáru.
  • Starší děti nemají v domácnosti žádné povinnosti, pravda, kromě osobní hygieny, při níž byste také byli nejraději stále přítomni. Nemusí si ustlat postel, umýt po sobě nádobí a už vůbec nemluvíme o domácích pracích.
  • Dětem nedovolíte provádět činnosti odpovídající věku osamotě. Teenageři nemohou jít k lékaři bez vašeho doprovodu, nepustíte je na nákup a ani venčení psa osamotě nepřichází v úvahu.

Toto je jen zlomek nejčastějších znaků v chování helikoptérového rodiče. Samozřejmě, s věkem dětí přibývají další – maturují ve vaší přítomnosti, vyřizujete za ně brigádu, všechny důležité potvrzení do školy a později jste více než ochotni jít za jejich šéfem a vyjednat jim vyšší plat. Protože v mládí jste jim nedali šanci poprat se s takovými problémy bez vaší pomoci.

Helikopterovi rodic matka

Pozor na důsledky

Každý výchovný styl, který je přehnaný, se neobejde bez důsledků. Ačkoli mají helikoptéroví rodiče dobré úmysly a nic nedělají s cílem dětem uškodit, jejich výchovné praktiky se neobejdou bez následků. Zde je seznam 5N – nejčastějších „vedlejších účinků“ helikoptérového rodičovství:

  • Nedostatečný vývoj a zrání mozku. Kvůli tomu, že helikoptéroví rodiče neustále rozhodují za děti, se snižuje potřeba řešit konflikty a dělat vlastní rozhodnutí. Oblast mozku, která se tímto zabývá, je umístěna v prefrontální kůře mozku. Pokud dětem v mladém věku nedáte možnost padnout a znovu vstát, jejich mozek se v této oblasti nebude dostatečně vyvíjet a děti po odchodu z domu nebudou schopny učinit žádné rozhodnutí.
  • Neschopnost zvládání emocí. Děti, které jsou již odmalička vystaveny helikoptérovému rodičovství, mají velmi brzy problém zvládat emoce a regulovat je. Je vědecky dokázáno, že už 5leté děti vychovávané „helikoptérou“ nedokážou přijmout ne jako odpověď, mívají častěji záchvaty vzteku, jsou netrpělivé, neumí si hrát s jinými dětmi a už vůbec se nedokáží podělit o hračky. Ve vyšším věku se taková výchova může odrazit i na neschopnosti projevit emoce. Děti s rodiči-helikoptérami neumí prohrávat a jsou zvyklé být ve všem nejlepší, protože rodiče jim první místo v čemkoliv vždy vybojovali.
  • Nízké sebevědomí a sebeúcta. Nadměrná přítomnost rodičů v životě dětí způsobuje, že děti si nevěří. Jsou přesvědčeny, že nic nedokážou udělat dobře, a to proto, že rodiče po dětech vše kontrolují a opravují. Takové chování může vyvolat pocit neschopnosti a neužitečnosti a u dětí vzbudí dojem, že bez rodičů nedokážou udělat vůbec nic. Řeč je nejen o oblasti kreativity, ale také o takových běžných činnostech, jako například utíraní prachu.
  • Nevyvinutá schopnost zvládat situace. Když jsou rodiče vždy po ruce, dítě nemusí ani hnout prstem. Proto se nedokáže vyrovnat se ztrátou, selháním, zklamáním, prohrou, jakoukoli změnou, ale ani s obrovským úspěchem. Nadměrná ochrana znemožňuje rozvíjet dovednosti při řešení problémů a frustrační toleranci. A bez těchto důležitých psychologických atributů vstupují mladí lidé do pracovního procesu s velkou nevýhodou.
  • Nestálé duševní zdraví. Neustálá přítomnost rodiče si vyžádá svou daň i v oblasti duševního zdraví. Helikoptérové ​​rodičovství zvyšuje riziko vzniku depresí a úzkostí. Děti helikoptérových rodičů jsou méně otevřené novým myšlenkám a činnostem, jsou zranitelnější, bázlivější a nervóznější.

V každém rodiči dřímá kousek helikoptéry, která je připravena kdykoliv nastartovat a usnadnit dětem život. Při jakémkoliv stylu rodičovství je však důležité zvážit, jak to ovlivní děti nejen nyní, ale i v budoucnosti.