Ručně vyrobené Vánoce: 5 jednoduchých vánočních dekorací

  Kategorie: Výchova dítěte,
5 min.
06. pro'18

Začátek prosince je již úspěšně za námi, ale ta hezčí část posledního měsíce v roce teprve přichází – Vánoce a vánoční výzdoba! Vpusťte do svého domova trochu útulné vánoční atmosféry a vyrobte si spolu s dětmi jednoduché vánoční dekorace. Máme pro vás 5 návodů na vánoční ozdoby, které váš domov oživí a vnesou do něj originalitu, kterou v obchodech nenajdete.

Vůně sušených citrusů, čerstvého jehličí, křupavých perníčků a do toho klasické vánoční koledy – i takto může vypadat příprava na Vánoce, svátky klidu a míru. Přidejte k tomu ještě kreativní náladu, pár malých pomocných rukou a výroba vánočních dekorací může začít. Nic přece nepotěší rodinu víc, než to, co vytvoří společnými silami. Tak pojďme na to, 5 jednoduchých vánočních dekorací už čeká!

Voňavé citrusové ozdoby

Vianocne dekoracie citrusy

Začneme tím nejjednodušším – citrusovými ozdobami. Potřebovat budete v první řadě pomeranč, grep a citron. Ovoce nakrájejte na tenčí plátky, které naskládáme na pečicí papír a položte na radiátor. Ovoce se musí pořádně vysušit, což může pár dní trvat, proto si tento proces můžete urychlit tím, že ho dáte na pár hodin do trouby na maximálně 70 °C, kde se bude pomalu sušit, nebo jej uložíte do sušičky na ovoce. Pak je již postup opravdu jednoduchý. Přes vysušenou dužinu citrusových plátků (ideálně co nejblíže ke kůře) provlékněte nit, uvažte ji a ovoce pověste například na vánoční stromeček či jehličí ve váze. Čím více druhů citrusového ovoce se rozhodnete vysušit a zavěsit, tím bude barevná paleta pestřejší.

Vánoční koule s překvapením

Vianocne dekoracie gula

Na výrobu této vánoční ozdoby budete potřebovat průhlednou vánoční kouli, která se dá otevřít, umělý sníh, malé autíčko, malý umělý stromek a provázek. Vezměte stromeček (můžete ho nahradit i živou snítkou) a přivažte ho k střeše auta tak, aby pevně držel na svém místě. Autíčko se stromečkem vložte do prázdné koule, posypte pořádnou vrstvou sněhu a kouli uzavřete. Možná vám bude chvíli trvat, než se vám autíčko v kouli podaří správně zaparkovat, ale výsledek stojí za to! Namísto autíčka můžete použít například i šišky s jehličím nebo jiné drobné hračky.

Vánoce v láhvi

Vianocne dekoracie auticko

Podobný postup vás čeká i při výrobě další dekorace. Tentokrát však namísto vánoční koule budete potřebovat zavařovací láhev se širokým hrdlem nebo hranatou skleněnou láhev na pití a větší autíčko a stromeček. Postup je stejný jako v předchozím případě – stromeček pevně uvažte na střechu autíčka, do láhve nasypte umělý sníh a vložte do ní autíčko. Ozdobit můžete i hrdlo láhve, ať už obyčejným provázkem s mašličkou nebo rolničkami.

Zasněžené stromečky

Vianocne dekoracie stromceky

Kdo by nechtěl krásné bílé Vánoce na sněhu? Vytvořte si zasněžený les aspoň doma! Rostou v něm jednoduché, ale krásné bílé stromky. Na jejich výrobu budete potřebovat modelovací hmotu, bílou akrylovou barvu a korkové zátky. Modelovací hmotu vyválejte na tloušťku cca 3 mm a vykrojte z ní trojúhelníky. Ty opravdu nemusí být dokonalé, protože takové nejsou ani stromy v lese – každý je přece jiný, ale i tak jsou krásné. Hmotu nechte vysušit podle instrukcí na obalu (buď na vzduchu, nebo v troubě) a když budou stromky úplně suché, natřete je z obou stran bílou barvou. Do korkových zátek vyřízněte zářezy ve stejné tloušťce, v jaké jsou stromečky. Ty tam potom zasuňte a les je hotový!

Handmade ozdoby na stromeček

Vianocne dekoracie ozdoby

Přemýšlíte nad tím, jaké vánoční ozdoby letos doplní vaši sbírku? Vyrobte si vlastní! Jejich výroba velmi nápadně připomíná pečení vánočních perníčků, takže o zábavu bude postaráno. Opět budete potřebovat modelovací hmotu, akrylové barvy, ale kromě toho i vykrajovátka na perníčky a provázek. Modelovací hmotu vyválejte a můžete se pustit do vykrajování. Pokud chcete, můžete přidat různé nápisy či jména pomocí razítek – to dělejte hned po vykrojení, kdy je hmota „mokrá“. Nezapomeňte na malou dírku na zavěšení, kterou uděláte jednoduše párátkem. Nakonec nechte ozdoby usušit a podle fantazie je namalujte. Takto vyrobené ozdoby budou zároveň krásným vánočním dárkem pro vaše blízké. Nic přece nepotěší víc než dárek, který jste vyrobili s láskou.

Co řeknete na takové jednoduché vánoční dekorace? Patří i u vás spolu se slaměnými ozdobami a jehličím mezi „stálice“, nebo je váš domov spíše třpytivý, barevný a stromeček obsypaný velkými zářícími ozdobami?