Těhotenství týden po týdnu: 29. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
18. čen'21

Tanečník, ninja, fotbalista nebo pohodář? Ano, řeč je o miminku, které se v tomto stádiu nitroděložního vývinu hýbe mnohem aktivněji a vy můžete začít hádat, jakou bude mít povahu. Co kromě zvýšené aktivity miminka s sebou 29. týden těhotenství přináší?

Miminko trošku zpomalilo, proto vás může překvapit, že od minulého týdne narostlo pouze o centimetr. Je dlouhé 39 cm, avšak váha je vyšší – přibližně 1200 gramů. Pokud s oblibou přirovnáváte velikost miminka k různému ovoci a zelenině, v tomto týdnu je váš drobeček velký asi jako máslová dýně.

Příznaky dvacátého devátého týdne

Miminko se v 29. týdnu hýbe mnohem intenzivněji a už to nejsou pouze kopance. Děťátko se ve vašem těle kroutí, vrtí, převaluje a vy to určitě cítíte. Svou váhou a pohyby tlačí na trávicí systém, což se odrazí na hemeroidech, pálení žáhy, bolestech pánve a častém močení.

  • Bolest hlavy a závratě. Tento vedlejší příznak těhotenství se u vás může projevit zejména při nedostatku spánku. Může však signalizovat i nízkou hladinu cukru v krvi, proto se snažte jíst pravidelně a samozřejmě menší porce, díky čemuž předejdete i pálení žáhy.
  • Svědění na bříšku. Pokožka se během těhotenství napíná a je tenčí, což způsobuje zvýšenou citlivost a svědění. Řešením je pravidelné krémování pokožky a dostatek tekutin.
  • Bolesti zad, nohou a kyčlí. Jistý stupeň bolesti je pro toto stádium těhotenství přirozený. Přibíráte na váze, nosíte v sobě nový život, a přitom se ještě hýbete a možná stále pracujete. Klouby a vazy jsou navíc s přibližujícím se termínem porodu měkčí a uvolněnější, což může rovněž způsobovat bolest.
  • Hemoroidy. Jak jsme již zmínili, tlak miminka na trávicí trakt v kombinaci s hormony může uvolňovat střevní svaly a způsobovat nepříjemné hemoroidy. Dodržujte pitný režim a zaveďte do jídelníčku více vlákniny.
  • Zácpa. Podobně jako při hemoroidech, i zde je účinným řešením vláknina, voda a také pohyb.
  • Problémy se spánkem. Omezte kofein, pijte dostatek vody, používejte během spánku polštář na kojení a dopřejte si lehké cvičení, které vás příjemně unaví a uleví od bolesti. Oblibě se těší těhotenská jóga, ale i procházky.
  • Časté močení. Tento příznak zřejmě netřeba blíže vysvětlovat. Děloha se stále rozpíná, tlačí na močový měchýř a výsledkem je časté běhání na toaletu. V žádném případě však nepřestávejte dodržovat pitný režim. Ten je velmi důležitý a kromě toho, že příjem tekutin zmírňuje jiné příznaky, chrání také před předčasným porodem.

Tehotenstvo dvadsat devat blog

zdroj foto: Freepik

Těhotenské bříško během dvacátého devátého týdne

Bříško roste mnohem rychleji, protože roste i miminko a potřebuje stále více a více místa. Do tohoto týdne byste měla přibrat optimálně 9–12 kg, pokud čekáte dvojčata, váha by měla ukazovat o 10–13 kg více. V tomto období se většina miminek otočí hlavičkou dolů, čímž se připravuje na příchod na svět. Nemusíte se však strachovat, pokud je vaše děťátko otočené opačně, stále má dostatek času. V 29. týdnu se otočí přibližně ¾ miminek a ke konci těhotenství se to nepodaří pouze 3–4 procentům.

A co miminko? Vytváří si zásoby tuku a svalů, které jsou dokonce patrné na ultrazvuku. Pokožka je stále silnější, méně vrásčitá a kosti jsou pevnější. I oči miminka se stále vyvíjejí – v tomto stádiu těhotenství již mají pigment, avšak s největší pravděpodobností jsou modré. Dozrávají i plíce, kdyby se miminko narodilo v 29. týdnu, mělo by až 90% šanci na přežití.

Co vás v 29. týdnu čeká?

Začněte se pomalu připravovat na porod, připravte si tašku do porodnice a vždy do ní něco přihoďte. V den D budete mít jistotu, že v ní máte vše potřebné. Nezapomeňte hodně odpočívat a nepouštějte se do náročných domácích prací. Pouvažujte nad odběrem pupečníkové krve, která může v budoucnu vyléčit nejen miminko, ale i vás.

Začněte užívat vápník nebo zařaďte do jídelníčku potraviny, které ho obsahují. Miminko v tomto stádiu nitroděložního vývinu usilovně pracuje na zpevnění kostí a v případě potřeby si může vápník „půjčit“ z vašich zásob. Ty doplníte konzumací mléčných výrobků, tofu a listové zeleniny.