Těhotenství týden po týdnu: 21. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
18. srp'20

Už víte pohlaví? A máte vybraná jména? A kde budete rodit? Bude s vámi i partner? Máte už vše nakoupeno? Toto je jen zlomek otázek, které na vás začne okolí chrlit v tomto a v následujících týdnech těhotenství. Termín porodu se totiž blíží a vy byste měla pomalu začít s přípravami na příchod miminka.

Drobeček v tomto stádiu není až takový drobný, protože je dlouhý už 26,6 cm. Vyšší číslo je vidět i na jeho váze, která v 21. týdnu ukazuje přibližně 360 gramů. Jste na začátku šestého lunárního měsíce, a to znamená, že větší část těhotenství máte za sebou. Co vás čeká a nemine v tomto týdnu?

Příznaky dvacátého prvního týdne

Pocity, které doprovázejí dvacátý první týden, jsou jakousi předzvěstí toho, co vás čeká v třetím trimestru.

  • Pálení žáhy a trávicí potíže. Za tímto problémem je obvykle strava, konkrétně pikantní a mastné jídlo, ale i sladké pamlsky. Pokud netušíte, co se ukrývá za těmito obtížemi ve vašem případě, zkuste si psát deník jídla a zpětně si ho čtěte.
  • Braxton-Hicksovy kontrakce. Nebo také poslíčci. Dokážou budoucí maminku pořádně vystrašit, a není se co divit. Pociťovat tak dlouho před porodem kontrakce může vyvolat skutečnou paniku. Braxton-Hicksovy kontrakce jsou však v těhotenství zcela běžné a jsou způsobeny stahy dělohy, která se připravuje na porod. Většinou pomůže změna polohy, ale pokud tyto falešné kontrakce nepolevují, navštivte pro jistotu lékaře.
  • Prosakující prsa. Na život po porodu se připravují i ​​prsa, konkrétně mléčné žlázy. Pokud vás tento problém trápí častěji, než by se vám líbilo, vložte do podprsenky speciální vložky, tzv. prsní polštářky.
  • Suchá, svědivá pokožka. Není žádným tajemstvím, že během těhotenství ženy trápí suchá pokožka, která se neustále přizpůsobuje rostoucímu děťátku a natahuje se. Pomůže pouze jedno – natírat, natírat, natírat. A hydratovat také zevnitř.
  • Strie. Tím, že pokožka se natahuje, je rovněž tenčí, což způsobuje vznik strií. Některé těhulky s nimi bojují, ostatní tento problém neznají. Důvodem je s největší pravděpodobností i genetika, ale také prudký nárůst hmotnosti. I v případě strií může trochu pomoci pravidelné natírání pokožky, ale nespoléhejte na to úplně. Po porodu by měly být méně viditelné, avšak neexistuje stoprocentně ověřený způsob, jak se jich zbavit.Tehotenstvo dvadsiaty prvy tyzden

Těhotenské bříško během dvacátého prvního týdne

Druhý trimestr těhulkám opravdu sluší, což vám potvrdí drtivá většina budoucích maminek (ale i těch po porodu). Bříško je velké tak akorát, sebevědomí vám dodají i plná prsa a za těch pár kilo navíc se konečně nemusíte stydět, protože jste těhotná, ne tlustá – matematika prostě nepustí.

Během těhotenství totiž žena přibere v průměru 14 kilo, z toho 3,5 kg váží miminko, cca 600 gramů má placenta, 900 g má děloha, rovněž 900 g si může připsat plodová voda, zásoby tuků, bílkovin a celkově výživa pro miminko váží něco přes 3 kg, mléčné žlázy váží 900 g, „přebytečné“ tekutiny zase 1800 g a zvýšený objem krve vám připíše dalších 1800 g. Nestresujte proto pro pár kilo navíc – každý gram plní svou důležitou funkci.

No a pokud vy se stresujete a už teď spřádáte plán na hubnutí po porodu, miminko se stále vyvíjí. V této fázi těhotenství se zdokonaluje reprodukční systém a trávicí systém děťátka produkuje látku zvanou mekonium. Tato látka nazývaná i smolka má barvu i konzistenci dehtu a uvidíte ji na první plence vašeho novorozeného miminka. Jde v podstatě o obsah střeva, tedy první stolici.

Co vás v 21. týdnu čeká?

Plánování, odpočinek, výběr jmen, nákup výbavičky... v tomto týdnu si můžete dát pohov od návštěvy lékaře a užívejte si čas s partnerem, protože dva budete už jen několik týdnů. Nezapomeňte na pravidelný pohyb, který vás udrží v kondici a pomůže vám lépe zvládnout porod, na který se rovněž začněte připravovat (věděli jste, že rodit se dá i do vody a dostupný je i hypnoporod?). Začněte se ohlížet po kočárcích, kojeneckých potřebách, oblečení pro miminka a co je nejdůležitější, užívejte si každou minutu těhotenství.