Těhotenství týden po týdnu: 28. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
21. kvě'21

Vítejte v třetím trimestru, konkrétně v 28. týdnu těhotenství, od něhož je už jen krůček k překročení cílové čáry. V tomto období jste možná ještě vždy plné sil, ale rostoucí miminko vás brzy připraví o veškerou energii. Uvolněte se, naučte se relaxovat a vychutnejte si tento týden těhotenství naplno.

Miminko ve dvacátém osmém týdnu těhotenství dosáhne velikost lilku. Měří cca 38 cm a váží asi 1 kilogram. Od porodu vás dělí přibližně 12 týdnů, takže větší část těhotenství už máte za sebou. Nyní přichází čas na odpočinek a delegování prací na ostatní členy domácnosti. Víme, že povinností, které umíte vy udělat nejlépe, se vzdává těžko, ale věřte nám, že tuto schopnost využijete i po narození miminka.

Příznaky dvacátého osmého týdne

Sedmý měsíc, třetí trimestr a dvacátý osmý týden si s sebou nesou staré známé příznaky, avšak objevit se mohou také nové symptomy. Ty pouze nasvědčují skutečnosti, že miminko prosperuje a ve vašem těle si vynucuje stále více místa.

  • Problémy se spánkem. Už jste se zřejmě ptaly samy sebe, kdy nastanou ty probdělé noci, o kterých maminky tolik vyprávěly. Je to tady! Důvodů je několik – nervozita z blížícího se porodu, hormony, plný močový měchýř, ale i bříško, které vám brání v nalezení ideální polohy na spaní.
  • Dušnost. Nestačíte s dechem? Rostoucí miminko tlačí na všechny vnitřní orgány, plíce nevyjímaje. Důsledkem toho je neschopnost zhluboka se nadechnout. Zvolněte tempo, dopřejte si pár minut odpočinku a soustřeďte se na pomalé, hluboké dýchání. Okolí pochopí, když nebudete neustále v jednom kole a občas zpomalíte.
  • Bolesti všeho druhu. Třetí trimestr může být velmi nepohodlný, protože hormony si opět dělají svou práci. Poperte se s nimi jógou, strečinkem, procházkami a masáží vhodnou pro těhotné. Od bolesti, zejména páteře, uleví i těhotenský podpůrný pás. Nepůsobí sice dvakrát lichotivě, ale jde především o vaše zdraví.
  • Braxton-Hicksovy kontrakce. Tyto falešné kontrakce budou s blížícím se termínem porodu stále častější a výraznější. Důležité je sledovat jejich frekvenci. Pokud máte pocit, že jsou stále silnější, neodcházejí ani při změně polohy, opakují se v pravidelných intervalech a rozestup mezi kontrakcemi se zmenšuje, může jít o předčasný porod.
  • Únik mléka. Na základní potřeby miminka se vaše tělo připravuje ještě před jeho příchodem. Všimly jste si na tričku nebo podprsence mokrých skvrnek? Pravděpodobně jde o mlezivo, první mateřské mléko. Nazývá se také kolostrum a má nažloutlou barvu. Problém vyřešíte jednoduše – vložte si do podprsenky speciální vložky, které mlezivo zachytí.

Tehotenstvo dvadsat osem

Těhotenské bříško během dvacátého osmého týdne

Ve dvacátém osmém týdnu vás zřejmě čeká pravidelná kontrola u lékaře, který se ujistí o tom, že miminko roste tak, jak má. Čeká vás proto měření bříška – vzdálenost od stydké kosti po vrchol dělohy by měla být v rozmezí 26–30 centimetrů. Tato čísla vás ujistí o tom, že miminko prospívá a je v dobré poloze.

A co samotné miminko? V tomto období se mu začíná hromadit tuk, takže jeho pokožka je hladší. Děťátko se učí dýchat a jeho plíce jsou dostatečně zralé na to, aby miminko v případě předčasného porodu přežilo. Fascinující je, že miminko v této fázi dokáže usnout hlubokým spánkem, takže dokonce sní. Mnohem více se hýbe a při pozorném sledování byste určitě uměly určit denní rytmus miminka – kdy spí a kdy naopak bdí a hýbe se.

Co vás v 28. týdnu čeká?

Gynekolog vás možná na prohlídce požádá o vytvoření tabulky, která bude zaznamenávat kopání vašeho miminka. Vyberte si čas dne, během kterého je miminko aktivní a každý den přibližně ve stejnou dobu počítejte kopance, které vám drobeček uštědří. Na základě těchto údajů lékař dokáže určit, zda je vše v pořádku.

Možná patříte k maminkám, které mají již odpradávna vybrané jméno pro děťátko a přesně víte i to, o jakém porodu sníte. Pokud však v těchto věcech nemáte jasno, začněte s rozhodováním, protože čas se krátí. Jméno pravděpodobně vyberete s partnerem, ale druh porodu konzultuje i s porodníkem, popřípadě dulou.

Od termínu porodu vás dělí necelé tři měsíce. Budou zřejmě náročné a vaše tělo, kdysi plné energie, vás bude zrazovat na každém kroku, ale za to, co vás čeká v cíli, to nepochybně stojí.