Jaro v přírodě: aktivity, které zabaví i naučí

5 min.
15. dub'19

Přírodě už několik týdnů oficiálně vládne jaro. Rodiče, kteří mají zahradu, vědí, že s příchodem tohoto ročního období se o ni třeba dostatečně postarat. S jarními pracemi v zahradě vám mohou pomoci i děti, které se nejen zabaví na čerstvém vzduchu, ale zejména se naučí mnoho nového. Přivítejte jaro v zahradě!

Vypněte televizi, mobily a tablety odložte stranou a místo toho vytáhněte zahradní nářadí, květináče a sazeničky. Dejte sbohem nudě a užívejte si spolu s dětmi jaro tam, kde mu to svědčí nejvíce – v zahradě! Máme pro vás skvělé tipy na aktivity pro děti, díky kterým se vaši mrňouskové opět o něco více přiblíží světu dospělých.

April zahrada stolik

Když je práce hrou, i učením

Nemusíte se bát, že byste děti do zahradních prací museli nutit. Právě naopak, budou nadšené z toho, že se mohou s povolením rodiče ušpinit od hlíny nebo mohou do země zasít semínko své oblíbené zeleniny, kterou budou potom pravidelně zalévat. Práce v zahradě děti naučí, že zelenina a ovoce neroste na pultech prodejen a doma v kuchyni se neobjevuje mávnutím kouzelného proutku. Je za tím mnohem víc – nejdříve třeba připravit půdu, očistit ji od plevele, udělat záhony, zasít semena nebo zasadit sazenice a zalít vodou. Zapomenout netřeba ani na ovocné stromky, které potřebují v různých obdobích roku zastřihnout větve a v neposlední řadě je třeba postarat i o okrasné stromy a keře, díky nimž je každá zahrada doslova rájem.

Malí pomocníci v zahradě urychlí práce a přinesou smích a radost do těchto, pro někoho nezajímavých, činností. Zároveň se však učí a rozvíjejí, a to aniž by o tom vůbec věděli. Manipulace s malým dětským nářadím pomáhá rozvíjet a procvičovat jemné motorické schopnosti dětí. Pro dospělé je uchopení hrábí, lopatky či konve na zalévání samozřejmostí, ale pro děti je to úplně nové, neprozkoumané území. Nebojte se dětem svěřit i trochu náročnější práce a uvidíte, že vás překvapí svou pílí, důsledností a pracovitostí.

Hračky jako odměna, i motivace

Co by to však bylo za práci v zahradě bez hraček? Překvapte děti vlastním nářadím do zahrady, stolkem na pěstování bylinek nebo vlastním traktorem, se kterým se bude cítit jako opravdový farmář. Výsledkem jarních prací není přece jen krásně okopané políčko a dokonale zasetá semínka. Při důkladných zahradních pracích vytrháte hodně plevele a vyházíte mnoho kamenů, které by v půdě jen překážely.

Právě zde můžete do prací zapojit malého pomocníka, který vám díky parádnímu šlapacímu traktoru s přívěsem tento odpad v mžiku odveze. Díky takovým realistickým hračkám budou práce v zahradě ještě větší zábavou. Vaše děti se ani nenadějí, a budou vědět, jak vypadá keř rajčete, jak kvete třešeň či jak často třeba zahrádku zalévat.

April zahrada traktor

Dá se to i ve městě

Mrzí vás, že dětem nemůžete dopřát radost z práce v zahradě, protože bydlíte ve městě? Dobrou zprávou je, že svou vlastní zahrádku můžete mít i ve víru velkoměsta. Možností je samozřejmě zahrada v zahrádkářské osadě, kde můžete nerušeně trávit celé víkendy. Je tu však i druhá možnost – komunitní zahrady. Většinou jde o malý kousek nevyužité plochy ve městech, která se rozdělí na několik částí, čímž vzniknou samostatné zahrádky v truhlících. Komunitní zahrady vznikají nejen na travnatých prostorách, ale dokonce i na střechách bytových domů, které díky tomu ožijí. Kromě pěstování vlastní zeleniny či bylinek mají komunitní zahrady i jiné výhody – spojí lidi se stejnými zájmy a pomohou trochu zpomalit.

Čistší okolí, lepší život

Určitě se každému z vás alespoň jednou stalo, že během procházky natrefil na parky a ulice znečištěné odpadem. Kolik lidí však odpadky zvedne a odnese tam, kam patří, tedy do koše? Vyzbrojte se spolu s dětmi pytli na odpad a pracovními rukavicemi a vydejte se do nejbližšího parku nebo lesíka. Odlehčete trochu naší krásné přírodě a pravidelně sbírejte odpadky ve vašem okolí, ačkoli nepatří vám. Budete mít díky tomu nejen dobrý pocit, ale zároveň dětem ukážete, že čistá planeta není samozřejmostí a že má smysl starat se o ni.

Všichni si na jaře chceme užívat rozkvetlé stromy a květiny a chleba s máslem a čerstvou pažitkou. Tyto věci však nezískáme, pokud nejprve nepřiložíte ruku k dílu. Tak už víte, čemu se budete s dětmi věnovat během nejbližšího víkendu?