Co se s vámi děje v 2. trimestru

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
06. úno'17

Druhý trimestr začíná v 13. a končí v 26. týdnu. Po turbulentním prvním trimestru, kterým vás provázela únava, nevolnost či bolesti hlavy, je druhý trimestr hračka. Jde o nejklidnější období těhotenství. Vaše tělo si na přítomnost děťátla v bříšku zvyklo a novému stavu se přizpůsobilo.

Ve druhém trimestru se bude vaše bříško jen zvětšovat, a tudíž se vám natáhne kůže. Může se to projevovat svěděním či pálením. Nezapomínejte na prevenci proti striím. Ty nejsou během těhotenství ničím výjimečným, proto si bříško natírejte krémem a oleji. Nezapomínejte na hydrataci, ta vám pomůže i při otocích nohou.

Prsa se stále vyvíjejí a okolí bradavek tmavne. V tomto období se vytvoří i tzv. druhotný dvorec, který pár měsíců po porodu zmizí. S rostoucím plodem přicházejí i problémy s trávením. Miminko způsobuje tlak na střeva, která následně pracují pomaleji. Častým problémem v druhém trimestru jsou nadýmání, zácpy a i hemoroidy. Ani váš močový měchýř si během těhotenství neodpočine, připravte se na časté nutkáním k močení.

Ve druhém trimestru se však stane něco úžasné. Budete poprvé cítit pohyby svého miminka. A všechno to těhotenské nepohodlí se bude najednou jevit jako nepodstatné.

Ultrazvuk těhotenství

4. měsíc

Miminko přijímá živiny přes placentu, základy orgánů jsou již více méně vyvinuté. Děťátko začíná pomalu trénovat dýchání. Funguje i polykací reflex, drobeček zatím pije plodovou vodu, kterou následně zpracovávají ledviny. Na konci 4. měsíce má zhruba 90-120 g a 16 cm.

Kůže je v tomto období ještě tenká a jsou přes ni vidět malé cévy. Tělo děťátka je porostlé jemňoučkým ochlupením (tzv. lanugo), které před porodem opadne. Někdy se stane, že se s ním miminko narodí, ale netrvá dlouho, než se ho zbaví. Lanugo má ochrannou funkci. Ve 4. měsíci začínají růst řasy, obočí i vlasy. Krk se prodlouží, hlavička se pomalu napřimuje. Dolní končetiny doběhly růstem ty horní.

Během čtvrtého měsíc se rozvíjí nervová soustava, miminko už může cítit doteky a bolest. Ačkoli jsou již ouška na správném místě, váš drobeček vás ještě neslyší.

Na ultrazvukovém vyšetření během 4. měsíce je již možné zjistit pohlaví miminka.

V 16. týdnu se dělá tzv. tripple test, tedy vyšetření na Downova syndromu a rozštěpu neurální trubice. Nelekněte se, když vám vyjdou vyšší nebo nižší hodnoty než je průměr. Nemusí to nic znamenat. Genetik poosudí riziko a bude-li třeba, doporučí další testy, jako například amniocentézu. Ta se dělá mezi 15. a 20. týdnem.

ultrazvuk miminko druhý trimestr

5. měsíc

Během pátého měsíce vaše miminko každým dnem síí. Rozvíjejí se svaly, nervy i kosti, které však zůstanou celkem ohebné, aby miminko snáze prošlo porodními cestami. V dásních se již vyvíjejí zárodky mléčných zoubků, rozvíjejí se i hlasivky a v přibližně 20. týdnu už budou slyšet srdeční ozvy. Na konci 5. měsíce má miminko 300-350 g a délku přibližně 16,5 cm.

Už v 18. týdnu miminko začíná slyšet. Můžete na něj mluvit a zpívat ukolébavku.

Jeho prstíky už mají nehty a na bříšku prstu se již tvoří rýhy, které později budu "otiskem prstu." Miminko má ručičky sevřené do pěstiček, rádo se hýbe a kope. Pohyby můžete cítit přibližně od 18. týdne. Prvorodičky je většinou cítí později než maminky, které již miminko měly.

Miminko spinká a budí se v pravidelných intervalech, je mnohem více aktivní než během předchozích měsíců a rádo si cucá své prstíky.

Těhotenství hudba druhý trimestr

6. měsíc

V šestém měsíci už není kůže průsvitná, jako byla doposud. Dětský mozek se neustále vyvíjí. Střední ucho již pomáhá s rovnováhou při pohybu v děloze. No a vaše děťátko cítíte stále více. Otáčí se, kope, hraje si. Už vypadá jak malinký človíček.

Rozvíjejí se plíce i krevní oběh. Miminko už má své vlastní bílé a červené krvinky. Má vyvinutý jazýček s chuťovými buňkami. Přibližně v 26. týdnu otevírá poprvé očka. Na konci 6. měsíce má miminko 600-700 g a měří přibližně 32 cm.

V 6. měsíci, mezi 24. a 28. týdnem, se dělají testy na těhotenskou cukrovku. Pokud se test neudělá a maminka trpí těhotenskou cukrovkou, o které neví, může to mít negativní vliv na vývoj plodu.

Vaše miminko je na konci 2. trimestru téměř hotový človíček. V následujících třech měsících ještě musí zesílit.