Velká horečka malých cestovatelů

4 min.
13. čen'18

Už jen pár dní se vyspíme a oficiálně přivítáme léto! Někdo tuto změnu vůbec nepocítí, ale rodiče s dětmi velmi dobře vědí, co je čeká – prázdniny. A zatímco pro děti výlet znamená čistou zábavu a nicnedělání, rodiče musí plánovat, balit a mít oči vždy na stopkách. Letní dovolená s dětmi se však dá zvládnout i bez újmy na psychice.

Letní dovolená s děťátkem, ať už je jakkoli velké, by měla mít pár základních pravidel. Jedním z nich je plánovat, plánovat, plánovat a nic nenechat náhodě. Pokud zvládnete tento první krok, ty další si už můžete užívat plnými doušky i s vaším malým mrňouskem.

Kdy a kam?

Každý rozumný rodič ví, že s dovolenou musí v případě malého miminka počkat. Uvědomte si, že dovolená s miminkem do půl roku by byla jen o potřebách malého miminka a vy byste si ji vůbec neužili. Pravá dovolená začíná ve chvíli, kdy děťátko objevuje svět a je alespoň trochu samostatné. Při výběru destinace se držte tohoto – do 12 měsíců se držte raději v České republice a od 1 roku již můžete vycestovat za hranice. Všechny exotické destinace si však nechte na později a zatím objevujte ty tradičnější – Chorvatsko či Itálii. S exotikou klidně počkejte do tří let a více. Věk rozhoduje i v případě dopravního prostředku – leteckou dopravu volte podobně jako cestování za hranice až po 1 roce.

Leto dovolenka klobúk

Bucket list

Výběrem destinace plánování nekončí, ale teprve začíná. Promyslete si, co všechno toužíte v dané lokalitě vidět a zda jste ochotni cestovat autem i na jiná místa v okolí destinace. Pokud toužíte pouze ležet na pláži a vaše kroky budou směřovat maximálně z hotelu k moři, máte o starost méně. V opačném případě se nebojte ptát na sociálních sítích – cestovatelští nadšenci vám s radostí doporučí méně zalidněná místa, která znají zejména domácí. Nejenže se tak vyhnete zaplněnému davu, ale poznáte místní zvyky, kulturu, kuchyni a určitě i skvělé lidi. Předem si však zjistěte, zda jsou různá místa baby friendly a zda se na vysněné lokace dostanete bez problémů i s kočárkem.

Nástrahy dovolené

Kromě míst nedostupných kočárkem vás na dovolené mohou čekat i jiné nepříjemnosti. Právě proto je důležité předem si zjistit podstatné informace a mít vše dobře naplánované. Nepřekvapí vás tak ani dlouhé čekání na letišti, kam si pro jistotu sbalte o pár plen navíc a vyzbrojte se trpělivostí. Během samotného letu je zase strašákem změna tlaku, která děti překvapí nepřipravené. Zásobte se proto bonbóny a žvýkačkami, které pomáhají tento nepříjemný pocit překonat a pokud ještě kojíte, zkuste miminko krmit během stoupání a přistávání.

Nepříjemně vás může překvapit i povinné očkování, které se vyžaduje zejména v afrických zemích, ale i povinná víza. Pokud cestujete bez cestovky, čtěte recenze na hostitele a nebojte se jich zeptat i na zdánlivě banální detaily. Pátrejte po kulturních zvycích země, které mohou obsahovat i různé zákazy. Raději je dodržujte a vyhnete se nepříjemnostem, které by vás mohly dostat do pořádných problémů. Neignorujte nápisy v jazyce, kterým nerozumíte a raději se opět ptejte. Pozor si dávejte i na pitnou vodu – v rekreačních destinacích raději vsaďte na balenou vodu, kterou si koupíte v obchodě. Samozřejmostí je u miminek vysoká ochrana pokožky, hlavy a očí.

Leto dovolenka rukavniky

Na tohle nezapomeňte

Sbalit nejen sebe, ale i děti dá někdy zabrat. Nestyďte se a raději si napište seznam, který si během balení budete odškrtávat. Zde je pár věcí, na které byste neměli zapomenout:

  • cestovní pojištění
  • kosmetika pro děťátko (pudr, krém na opalování a po opalování, dětský sprchový šampon, nůžky na nehty)
  • pleny a vlhčené ubrousky
  • kojenecké příkrmy + dětský příbor
  • klobouček a sluneční brýle
  • lehké bavlněné oblečení
  • deka a stan na pláž
  • pomůcky na plavání
  • oblíbené hračky
  • kočárek a autosedačka

Samozřejmě, předem myslete na to, zda cestujete autem nebo letadlem a co všechno si můžete vzít na palubu a do podpalubních zavazadel. Každá letecká společnost má svá vlastní pravidla, která se sice v mnohém podobají, ale přece jen se mohou v něčem lišit.

První dovolená s děťátkem se neobejde beze stresů, ale v první řadě myslete na to, že je to dovolená, během níž si máte odpočinout. Nestresujte se, užívejte si ji naplno a vraťte se domů plní energie.