5 her, které zabaví vaše děti cestou na dovolenou

  Kategorie: Tipy na hračky,
4 min.
28. čen'17

Dovolená s dětmi. Úžasná doba, kterou věnujete své rodině. Neexistuje práce, stres ani běžné problémy. Zda se však z dovolené vrátíte odpočatí, je sporné. Děti mají totiž nekonečné množství energie a dokáží vymyslet i nemožné. Na cestu se proto připravte dopředu a nachystejte si seznam her, kterými děti zabavíte cestou i přímo na dovolené.

Holčičky cesta dovolená

Už jsme tam? Už? Už?

Dětem můžete zbytečně vysvětlovat, že cesta trvá 7 hodin a ujedete až 600 km. Otázka „Už jsme tam?“ přijde pravděpodobně dříve, než byste čekali a budete ji poslouchat, dokud dítě neusne nebo nedorazíte do cíle. Pokud cestujete autem, tak vás před bolestí hlavy ochrání (kromě tabletky) i tyto hry:

Pojďme hrát zvířátka

Hra „zvířátka“ je jednoduchá a oblíbí si ji zejména děti od 6 let. Jeden člen posádky řekne zvířátko a další podle pořadí musí říct jiné zvířátko, to však musí začínat stejným písmenkem, jakým předchozí pojmenování zvířátka skončilo. Tedy pokud maminka řekne „žirafa“, další člen rodiny musí říci zvířátko s písmenem „a“ na začátku. Touto hrou procvičíte i hlavičky vašich dětí.

Hádej, na co myslím

Před hrou si domluvte kategorii, kterou budete hádat. Také to mohou být zvířata, oblíbené pohádkové postavičky, zelenina a podobně. Jeden z členů posádky si něco představí, řekne „mám“ a ostatní podle pořadí pokládají otázky, na které se dá odpovědět ano nebo ne. Za každé „ano“ může tazatel položit další otázku. Pokud bude odpověď „ne“, ptá se další v pořadí. Takto pokračujete, dokud neuhodnete. Ten, kdo uhodne, je další na řadě s vymýšlením. Děti si touto hrou zároveň tříbí paměť a logické uvažování.

Kdo první uvidí?

Jste v autě? Tento způsob cestování vám nabízí množství vnějších podnětů. Určite si předmět, který budou vaše děti hledat přes okno. Například „kdo první uvidí žluté auto“ nebo „kdo první uvidí moře“. Vaše děti budou trpělivě sledovat okolí a také trochu křičet, když ten „předmět“ uvidí.

Zahrajme si s mapou

Cestování je skvělé na učení zeměpisu. Koneckonců, nezapamatují si děti nejlépe to, co se naučí z vlastní zkušenosti? Dejte svým dětem automapu a pastelky, pomocí kterých si mohou vyznačit trasu, jakou jedete, a vyznačovat si města, která jsou po cestě. Tato hra je ideální pro děti od 7 let, které již umí číst. Díky této hře se naučí číst mapu a vyhnete se té mimořádně neoblíbené otázce: „Už jsme tam?“

Lovci pokladů

Připravte dětem seznam věcí, které pravděpodobně uvidí cestou. Auta či domy určitých barev, značky na silnici, zvířata a podobně. Dejte každému dítěti tento seznam. Když předmět na seznamu uvidí, zakřičí a další člen posádky ověří, zda má pravdu. Dítě si může pak předmět vyškrtnout ze svého papíru. Ten, kdo si seznam vyškrtá první, vyhraje malou odměnu.

Už jsme tam! Bavíme děti na dovolené

Písek, moře, jezero či hory děti zabaví. Kamkoliv jdete, téměř jistě si děti během dne najdou dostatek podnětů na hru. Horší je to uvnitř. Pokud se nechcete spoléhat pouze na pomoc kamaráda „tabletu“, je opět čas na hry. S většími dětmi můžete hrát karty, dámu, pexeso i Člověče, nezlob se. Vybrali jsme pro vás i několik dalších parádních her od francouzského výrobce Janod, se kterými se vaše děti určitě nudit nebudou.

Dětská hra Master Mime Janod 6 – 12 let

Společenská hra Master mime hra janod

Hra Master Mime je v angličtině, obsahuje 120 kartiček, 4 figurky a časovač. Hra je vhodná pro 4 - 8 hráčů, kteří napodobují zvířátka na kartičkách a jejich spoluhráči je hádají. Tým, který první uhodne 10 předmětů, vyhrává.

Společenská hra Akrobat Janod 5 – 10 let

Společenská hra Akrobat Janod

Ve hře Akrobat si děti procvičí své motorické i strategické schopnosti. Hra je určena pro 2 - 8 hráčů. Hráči házejí kostkou a snaží se pomocí kartiček a kostek postavit co možná nejvyšší věž.

Dřevěné kostky Kubix Janod 2 – 6 let

Dřevěné kostky Kubix Janod

S kostkami Kubix si děti mohou skládat domečky a celá města. Kostky jsou vyrobeny z kvalitního dřeva a děti díky nim mohou poznávat tvary a barvy, zároveň si zlepšují prostorové vidění. Kostky mohou děti skládat na praktické podložce, která se dá složit do tvaru kostky s oušky na snadnější přenášení.

Dřevěný kroket pro celou rodinu Janod 4 – 8 let

Dřevěný Kroket janod

S kroketem se zabaví nejen děti, ale i rodiče. Tato hra je určena pro 4 hráče a má jednoduchá pravidla. Před začátkem hry se rozestaví branky, které vytvoří dráhu, a skrz které se snaží hráči trefovat míčky kladívky na co nejmenší počet úderů.

Společenské hry Janod