11 dovedností, které byste děti měli naučit již v raném věku

  Kategorie: Výchova dítěte,
8 min.
14. kvě'21

Co se v mládí naučíš, v dospělosti jako když najdeš. Tak zní staré přísloví a my jedním dechem dodáváme, že některé věci je ještě lepší naučit se již v dětství. Následující dovednosti dětem dodají sebevědomí, naučí je samostatnosti a připraví je na život, který bude díky jejich osvojení jednodušší.

1. Dovednost rozhodování

Dělat dobrá rozhodnutí je dovednost, kterou by se každé dítě mělo naučit už v raném věku. Začněte zcela základními a na první pohled možná zbytečnými rozhodnutími, například zda si dát vanilkovou nebo čokoládovou zmrzlinu, zda si hrát s autíčky nebo s míčem a podobně. Když děti dosáhnou mladšího školního věku, můžete přejít na vyšší level – učit děti o výhodách dobrých rozhodnutí a důsledcích těch špatných.

Součástí nabytí této dovednosti je i vaše „asistence“. Projděte si s dětmi krok za krokem, jak takové rozhodování vypadá. Pomozte jim zvážit různé možnosti, výhody a nevýhody toho kterého rozhodnutí, a nakonec je nechte, aby se rozhodly samy. Na základě vlastního konečného rozhodnutí uvidí důsledky a naučí se, že ne vždy se možná rozhodnou správně.

Zrucnosti vychova dievcata

2. Zdraví a hygiena

Tento bod zřejmě netřeba rozebírat detailněji, ale přece. Vaše děti nejsou nikdy příliš malé na to, aby se začaly učit o důležitosti hygieny a zdraví. Dětem neustále připomínáme, aby si po použití toalety a před jídlem umyly ruce, aby si čistily zuby, převlékaly se... ale málokdy jim vysvětlíme, proč jsou tyto činnosti důležité.

Vysvětlete dětem, že zdraví a hygiena jsou velmi důležité, protože díky této péči se cítíme dobře, jsme zdraví a nemusíme tak často navštěvovat lékaře. Pokud vaše děti dodržování hygieny příliš neláká nebo na to zapomínají, vytvořte jim tabulku, kde budou zaznamenávat provedení jednotlivých úkonů. Po čase si děti tyto návyky osvojí a budou je dělat automaticky i bez pohledu na tabulku.

3. Časový harmonogram

Každý rodič ví, jaký je časový management důležitý – bez správně nastaveného časového harmonogramu totiž rodina nemůže dobře fungovat. Naučte děti, jak se stát pány a paními času a vysvětlete jim, proč je důležité dodržovat různé časy od vstávání ve stejnou hodinu přes odchod do školy až po čas večerní rutiny. Díky dodržování časového harmonogramu jsou naše dny klidné, víme, co nás kdy čeká a máme stanovený režim dne, který je důležitý pro každého člověka, nejen pro děti.

4. Příprava jídla

Nemáme na mysli pětichodovou večeři pro dvanáct hostů, ale i předškoláci mohou vědět, jak si připravit například jednoduchou snídani. Natřít máslo na chléb, položit na něj plátek šunky a sýra, vyndat z chladničky jogurt a najít k němu lžičku nebo ohřát jídlo v mikrovlnce – i takto může vypadat první krok k přípravě jídla u malých dětí.

Později můžete stavět na tomto základě a přidat další dovednosti. Když budete cítit, že vaše dítě je dostatečně samostatné a v kuchyni mu nehrozí nebezpečí, může samo připravit jednoduchý oběd, samozřejmě s vaším dohledem. Naučit děti samostatnosti v kuchyni je obrovská výhoda, která se jim v životě bez pochyb bude hodit. Věřte nám, neschopnost vysokoškoláka uvařit těstoviny není velmi dobrou vizitkou.

Zrucnosti vychova varenie

5. Hospodaření s penězi

Děti učíme peníze zejména počítat, ale hospodaření s nimi již odsouváme na vedlejší kolej. Pravdou je, že se zacházením s rodinným rozpočtem má problém i mnoho dospělých lidí. Jak šetřit? Jak zbytečně neutrácet peníze na něco, co nepotřebuji, jen chci? Jak utrácet s rozumem? Jak si dávat pozor na správný výdaj? Jak investovat? Naučte děti zacházet s hotovostí, ale nezapomínejte ani na kreditní a debetní karty – to, že ty peníze nevidíme, ještě neznamená, že nejsou naše a neutrácíme je.

6. Úklid

Mnozí rodiče mají v úklidu svůj systém a, popravdě, nechce se jim ztrácet čas vysvětlováním toho, jak se v domácnosti udržuje čistota, co k čemu slouží a podobně. Některé děti se naučí uklízet jen tak, že své rodiče sledují, a nakonec po nich vše opakují, ale jsou i děti, které nikdy nesledovaly matku při mytí nádobí a nevědí, jak vypadá vysávání koberce.

I při úklidu platí, že je třeba začít od „maličkostí“ a později přidávat složitější činnosti. Naučte děti ustlat si postel, uklidit hračky, později vyprázdnit myčku, utřít prach, vysát... Vysvětlete dětem, že domácnost bude fungovat pouze tehdy, pokud všichni přiložíte ruku k dílu. Vyzkoušet můžete i osvědčený trik – řekněte dětem, že na ně budete mít mnohem více času, pokud s domácími pracemi pomohou i ony. Pokud máte pocit, že to pomůže, vypracujte harmonogram domácích prací a dejte ho na viditelné místo, například na ledničku.

7. Praní

Praní je činnost, která se ve většině domácností považuje za čistě ženskou záležitost. Proto není překvapením, že dospělý muž, který se od rodičů přestěhoval přímo k manželce, netuší, jak naplnit a zapnout pračku. S praním vám mohou pomoci už batolata, která naučíte třídit prádlo podle barev nebo materiálu, vkládat oblečení do pračky a následně jej i vyjímat a věšet na šňůru. Nezapomeňte jim také ukázat, jak oblečení poskládat a uložit ho do skříně. V pozdějším věku dětem odhalte tajemství samotného fungování pračky – jak vybrat vhodný program, jak nastavit ždímání, kolik pracího prášku použít a podobně.

Zrucnosti vychova pranie

8. Rozumné nakupování

„Chci to! Mami, já to chci, kup mi to!“ Kolikrát jste od svých dětí slyšeli tuto větu? V dospělosti chápeme o něco lépe hodnotu peněz a uvědomujeme si, že je rozdíl mezi tím něco potřebovat a něco chtít. Umíme se lépe rozhodnout, která volba je pro nás výhodnější a čím dříve děti naučíte nakupovat s rozumem, tím lépe.

Touží vaše dítě po drahých teniskách, ale vám se při pohledu na mastnou cenovku zatočila hlava? Porozhlédněte se po levnějších alternativách a vysvětlete dětem, že vysoká cena automaticky neznamená kvalitu. Ano, děti často touží po materiálních věcech jen kvůli značce a neuvědomují si, že ta nemusí automaticky znamenat kvalitu. Naučte děti nakupovat moudře a vysvětlete jim, že za tuto vysokou sumu mohou mít více věcí, ne pouze jedny tenisky či jeden drahý mobil.

9. Objednávání jídla

Ano, i takovou věc, jakou je objednávání jídla v restauraci, je třeba se naučit. Díky tomu, že si vaše děti budou moci objednat v restauraci samy, se budou cítit důležitě a budují si díky tomu sebevědomí. Mnoho restaurací má i dětské menu, které je obohaceno o fotky jídel, takže děti mohou prstem ukázat, co si chtějí objednat. Starší děti si mohou menu samy přečíst, rozhodnout se, co chtějí a svou volbu oznámit číšníkovi.

10. Ranní rutina

Vzbudit se, vstát, provést ranní hygienu, nasnídat se, vybrat si oblečení, obléknout se... Je velmi pravděpodobné, že s většinou těchto ranních činností jste dosud dětem pomáhali i vy. Vložte do rukou dětí trochu důvěry a řekněte jim, že přišel čas na to, aby se začaly do školy chystat i bez vás. Kupte synovi či dceři budík, který je každé ráno vzbudí, dovolte jim vybrat si oblečení, nechte je, ať si zuby vyčistí i bez vaší přítomnosti.

Pochybujete o tom, že to vaše dítě zvládne? Vytvořte mu malou vizuální pomůcku a položte na noční stolek fotografie či ilustrace jednotlivých činností, které ho po probuzení čekají. Obrázek toalety, zubního kartáčku, snídaně a oblečení dětem určitě připomene, co mají ráno dělat a jak se vychystat do školy celkem samy.

11. Pomocné práce v domě

Děti se učí napodobováním a milují hry na profese. Dovolte jim občas vyměnit hračkářské nářadí za to skutečné a poproste je o pomoc s drobnými pracemi v domě. Dítě jistě dokáže vyměnit prázdnou roli toaletního papíru za novou a zvládne vynést smetí. Starší děti vám mohou pomoci s výměnou žárovky, ucpaným odtokem či plným sáčkem ve vysavači.

Připravte děti na život, který je jednou po vylétnutí z rodinného hnízda čeká a vychovejte z nich samostatné lidi, kteří budou schopni zvládat různé životní rozhodnutí a poperou se s každou výzvou. Nebojte se, vždy budou pamatovat na to, kdo je toto všechno naučil a domů se vždy vrátí s radostí.