Vajíčka z domácího chovu: Jaké jsou další benefity kurníku pro slepičky od Smoby?

5 min.
22. srp'23

Přemýšleli jste někdy nad tím, že začnete chovat vlastní slepičky, ale nikdy jste nevěděli, kde a jak začít? Nyní je ten správný čas! Domeček pro slepice Cluck Cluck Cottage značky Smoby je ideální kurník pro skutečné slepičky, které budou dělat radost celé rodině každý den. Poznejte tu nejoriginálnější hračku v naší nabídce a objevte s dětmi nový svět zábavy.

To, jestli bylo dříve vejce nebo slepice, necháme na velké myslitele. Nebo si nad tím mohou lámat hlavu vaše děti během péče o skutečné slepičky, které budou bydlet v domečku Cluck Cluck Cottage od Smoby. Reálný kurník pro živé slepičky je hitem v naší nabídce a zamiluje si ho celá rodina. Co všechno nabízí a co se vaše děti během péče o živé slepice naučí?

První kurník pro skutečné slepičky od Smoby

Touží vaše děti po slepičce a vás zase láká představa domácích vajíček? Potěšte své děti kurníkem pro slepičky Cluck Cluck Cottage od Smoby. Domeček pro slepičky je plně přizpůsoben potřebám malých farmářů a má vše, co má skutečný kurník pro slepice-nosnice mít. Prostorný kurník zaručí slepičkám ideální životní podmínky a o jejich prvotřídní péči se již postarají děti s vaší pomocí.

Návrháři mysleli při designování kurníku opravdu na všechno. Domeček pro slepičky od Smoby má praktickou střechu s okapem a nádobou, do které se sbírá dešťová voda. Součástí kurníku je ventilace, rampa se schůdky pro slepičky a uvnitř děti objeví bidýlko na sezení a hnízdo na snášení vajíček. Kurník Cluck Cluck Cottage stojí na pilířích, což usnadňuje přístup dovnitř. Ten je možný z přední i zadní části, takže údržba kurníku nebude vůbec komplikovaná. Kurník je vyroben z prvotřídních materiálů, je jemný na dotek, má oblé hrany a jeho povrch je ošetřen anti UV filtrem.

Kurín pre sliepočky Cluck Cluck Cottage

Péče, zodpovědnost i zábava

Stejně jako chov chlupáčů, i péče o slepice s sebou přináší zodpovědnost. Každodenní práce kolem kurníku naučí děti lépe porozumět světu kolem nás. Péče o živé tvory (nejen slepice) vyžaduje jemnost a cit, ale také empatii a soucit. Slepičky mají svůj vlastní časový harmonogram, kterému se budou vaše děti muset přizpůsobit. Ať se jim bude chtít nebo ne, ráno je třeba slepice z kurníku vypustit a večer je zase zavřít. Posbírat vajíčka, nakrmit, doplnit vodu, vyčistit podestýlku… Děti velmi rychle zjistí, že péče o slepice nespočívá pouze v posbírání vajíček.

S těmito opeřenci vaše děti zažijí množství dobrodružství a slepice může být stejně plnohodnotné domácí zvířátko jako jakékoliv jiné, pokud dodržujete všechna hygienická pravidla. Velkou výhodou je fakt, že kur domácí vás zbaví kuchyňského odpadu, díky čemuž bude vaše domácnost ještě ekologičtější. Slupky ze zeleniny a ovoce nebo zbytky jídla slepice přivítají s nadšením, které se nalepí i na děti. Ty se rychle naučí, co slepicím chutná více a co méně. Slepice-nosnice se celé rodině na závěr dne odvděčí vajíčkem, které bude z volného chovu a bude chutnat mnohem lépe než to ze supermarketu.

Kurín Smoby a hra

Zásady chování při chovu slepic

Tak jako chov každého zvířátka, i chov slepic má jistá pravidla. Tady jsou ta, která byste měli doma dodržovat každý den:

  • Myjte si ruce. Pravidlo číslo jedna je nesmírně důležité a platí pro děti, ale i pro dospělé. Po každém setkání se slepicemi si důkladně umyjte ruce, abyste se nedostali do kontaktu se salmonelou. Kontaktem se v tomto případě myslí i dotek s podestýlkou, krmivem či samotným domečkem pro slepice. Vždy, když se s dětmi vrátíte od slepic, si umyjte ruce dezinfekčním mýdlem pod teplou tekoucí vodou.
  • Kontrolujte obuv. Vyhraďte pro každého člena domácnosti pár bot, ve kterém bude chodit pouze poblíž kurníku. Eliminujete tak potenciální kontaminaci vaší domácnosti. Na boty se totiž nalepí opravdu leccos a určitě nechcete, aby se vám slepičince (ačkoli zaschlé) dostaly až do postele.
  • Vajíčka sbírejte každý den. Čím déle bude vajíčko v kurníku, tím vyšší je šance na jeho zašpinění. Vajíčko se zároveň zahřívá, což může urychlit proces šíření různých bakterií. Sbírejte vajíčka každý den, ačkoli máte jen pár slepic.
  • Nemyjte vajíčka. Nikdy neoplachujte vajíčka studenou čerstvou vodou. Studená voda totiž může „vtáhnout“ bakterie ze skořápky do vajíčka. Pokud již potřebujete vajíčko umýt, použijte k tomu saponátovou vodu nebo jemný brusný papír.
  • Prasklá vajíčka vyhoďte. Každé vajíčko důsledně zkontrolujte a ta prasklá vyřaďte. Máte pejska nebo kočičku? Čerstvé vajíčko z prasklé skořápky můžete nabídnout těmto čtyřnohým chlupáčům. Jejich zdraví to neuškodí a zároveň se postará o hladkou a jemnou srst.