Zvířátko v domácnosti – přítel dětské imunity?

  Kategorie: Zdraví dítěte,
5 min.
30. bře'17

Mnoho lidí si myslí, že zvířata v domácnosti a malé děti k sobě nepatří. Opak je však pravdou. Zvířata ve společné domácnosti nejenže nezvyšují riziko alergií, jejich výskyt mohou dokonce snížit. Domácí mazlíček v podobě psa nebo kočky je zároveň i přítelem dětské imunity.

Vědci během studie trvající 18 let zjistili, že pokud jsou děti v kontaktu se psem nebo kočkou, tento fakt má jen malý vliv na pozdější výskyt alergií. Pokud byl čtyřnohý chlupatý společník součástí domácnosti s miminkem do jednoho roku, u některých dětí se snížilo riziko alergických reakcí na jiné alergeny. Výzkum probíhal v USA a sledoval 565 dětí v domácnostech se psem nebo kočkou. Epidemioložka Ganesa Wegienka do něj zapojila ženy, které otěhotněly v letech 1987 a 1989.

Deti a zvířata v domácnosti

Miminka narozená císařským řezem a zvířata

Ukázalo se, že velkou službu dělají domácí zvířata v rodinách, ve kterých miminko přišlo na svět císařským řezem. Vysvětlení vědců je logické – při klasickém porodu je dítě vystaveno většímu počtu bakterií v porodních cestách. Děti narozené císařským řezem získaly mikroby ze svého okolí právě díky zvířátkům a byly na tom lépe ve srovnání s dětmi z rodin bez čtyřnohých miláčků.

Pes a kočka urychlují zrání imunitního systému

Jiný výzkum, který probíhal ve Finsku, zjistil, že dětičky, které vyrůstají v prostředí se zvířátkem, méně onemocní na respirační onemocnění a netrpí tolik lehkými infekcemi. Nejlepších výsledků dosáhly domácnosti s pejskem. Zvířátko v domácnosti pomáhá imunitnímu systému rychleji dozrát.

Děti a psy

Jak si vybrat pejska k dětem

K nejpopulárnějším plemenům pro rodiny s dětmi patří zlatý retrívr, labrador, pudl, irský teriér, viszla, novofundlanský pes, kolie, bulteriér, bígl či buldok. Obávat se však nemusíte ani kříženců, častokrát umí být věrnějšími společníky v porovnání s čistokrevným jedincem. Důležitější než původ je klidná povaha. Pejsek, který je v jedné domácnosti s dětmi, by měl mít zároveň absolvovaný výcvik.

Pes v rodině s miminkem nejenže zlepší imunitu dětí, ale jeho přítomnost pomůže i vám. Mazlení se s pejskem snižuje stres, upravuje krevní tlak a funguje jako antidepresivum. Vzpomeňte si na to, když půjdete příště venčit za deště, protože nikomu jinému z rodiny se nechce. :)

Jeho veličenstvo kočka

Pokud nemáte čas na pravidelné venčení, vhodným společníkem je kočka. K dětem se hodí klidná a flegmatická plemena jako Ragdoll, Mainská mývalí kočka, Sibiřská, Birmanská či Manská kočka. Správně usměrňovaný vztah mezi dítětem a kočičkou je obohacující pro obě strany. Tento čtyřnohý tvor je úžasný v tom, že si ponechává svůj prostor a svobodu.

Studie vědců z kolumbijské univerzity v Mailamu ukázala, že soužití s ​​kočkou má ochranný účinek před rozvojem astmatických příznaků u dětí do pěti let. Imunitní systém dětí, které žily ve společné domácnosti s kočkou, byl obohacen o vyšší podíl protilátek a více přizpůsoben alergenům, které kočky produkují.

Děti a kočky

Tipy na nenáročné domácí zvířátko

V domácnosti nemusíte mít jen psa nebo kočku. Pro dítě může maličké zvířátko znamenat více než nejdražší hračka. Pro děti do tří let jsou vhodná zvířata, která nevyžadují mnoho péče a nedělají hluk či nepořádek.

Ještěrka

Plazi nejsou nároční na péči, pro začínající chovatele bez zkušeností jsou vhodní například gekoni. Jsou to vytrvalá a odolná stvoření, která ani v dospělosti nedosáhnou velkých rozměrů.

Ptáček

Vhodným zvířátkem, které naučí odpovědnosti je ptáček. Kanárci či korely nevyžadují velkou péči, pokud budou v páru, zabaví se navzájem. Potřebují jen pravidelné čištění klece, čerstvou vodu a stravu či hračku na pobavení.

Křeček

Křeček, pískomil a myš jsou častými mazlíčky dětí. Většina malých hlodavců snese několika minutovou manipulaci, pokud je děti budou opatrně držet a ne mačkat. Pozor však na jejich útěk, běhají velmi rychle!

Morče

Tento hlodavec je často přehlížen na úkor jeho malých bratranců. Morčata milují hru na schovávanou a roztomile pískají vzrušením, když vidí své majitele. Obvykle žijí ve skupinách, proto je lepší chovat je v páru. Pokud upřednostníte dvě samičky, vyhnete se nechtěnému potomstvu páru nebo souboji dvou samců.

Bojovnice pestrá

Rybičky jsou samostatnou kategorií domácích zvířátek. Bojovnice jsou nejšťastnější v menších akváriích, filtr vody není nezbytný. Už z názvu je zřejmé, že je to rybička samotář a dvě ve společném akváriu by bojovaly až na smrt. Zdobení akvária štěrkem, rostlinami a dalším příslušenstvím bude děti bavit.

Mravenčí farma

Mravenčí farmy nejsou žádnou novinkou, populární byly již v 50. letech, samozřejmě ne v našich končinách. Moderní farmy jsou vlastně akvária se speciálním jedlým gelem místo písku, který vyvinula samotná NASA. Předností farmy je, že se nemusí čistit. Je vhodná pro děti od 3 let.