S dětmi doma: jak zabavit nejmenší děti a neskončit v ponorce?

6 min.
27. bře'20

V době koronavirové pandemie, která se šíří celým světem, jsou mnozí rodiče nuceni zůstat doma. Celé rodiny tak spolu tráví 24 hodin denně a musí vymyslet program nejen pro sebe, ale zejména pro ty nejmenší. Jak vyplnit čas dětem, které byly zvyklé na kamarády ze školky či z dětského hřiště, ale zároveň si najít kousek času pro sebe?

Být doma a nemuset každý den chodit do práce byl dosud sen mnoha rodičů, ale už po pár dnech je jasné, že realita není až tak růžová. Virové onemocnění COVID-19 nás totiž zcela odstavilo od veřejného života a mnoha doslova uvěznilo mezi čtyřmi stěnami. Jak si v tomto náročném období poradit a skloubit péči o děti a vlastní potřeby?

Vytvořte si harmonogram

Děti všech věkových kategorií, ale i dospělí, mají ve svém životě denní harmonogram, kterým je třeba řídit i během pandemie. Samozřejmě, teď, když jste s dětmi doma, třeba rutinu trochu pozměnit a přizpůsobit současné situaci. Pokud potřebujete pracovat z domu, pokuste se vyčlenit si v rámci dne pracovní hodiny a hodiny, které věnujete rodině. Každý den však začínejte společnou snídaní, hravou rozcvičkou a krátkým společným hraním. Pak můžete děťátku pustit pohádku nebo vytáhnout hračky, které ho zabaví na delší čas a vy se můžete pustit do práce. V případě menších dětí využijte na práci i odpolední spánek - ticho během něj je ideální na realizaci naplánovaných videohovorů s kolegy.

Koronavirus homeoffice

zdroj foto: freepik

Střídejte se

Nesnažte se zvládnout vše bez pomoci. Pokud je to možné, zapojte do péče o děti i partnera a střídejte se. Možností, jak výchovu dětí během následujících týdnů zvládnout i takto, je několik. Jednou z možností je časné vstávání jednoho z partnerů. Vstaňte o něco dříve a pusťte se do práce brzy ráno, dokud se partner věnuje dětem, připravuje snídaně a hraje se s nimi. Po společné snídani ho vystřídejte a dopřejte trochu času na práci jemu.

Druhou možností je rozdělení péče na změny. Pokud musí jeden z vás chodit do práce a ten druhý zůstat s dětmi doma, přizpůsobte tomu i péči o děti. Pokuste se se zaměstnavatelem dohodnout, že budete pracovat brzy ráno, během odpoledního spánku a ve večerních hodinách, kdy se partner vrátí domů z práce a při dětech vás vystřídá.

Zapojte je do domácích prací

Divili byste se, jak moc děti zajímají domácí práce. Zapojte je do vaření, pečení, mytí nádobí, vysávání, či dokonce praní. Těmito aktivitami děti pocítí, že nejsou vyloučeny z dění v domácnosti a zároveň se naučí množství nových věcí. Zejména vařením a pečením jim dáte příležitost dotknout se nových materiálů a povrchů - proséváním mouky, rozbíjením vajíček i hnětením těsta si děti rozvíjejí hmatovou citlivost.

Se zvládnutím domácích prací ve společnosti miminka nebo kojence vám pomůže i nosič. S děťátkem zavěšeným na hrudi nebo na zádech pohodlně zvládnete například vysávání, mytí nádobí, vaření, ale i práci za počítačem. Nosič nebo šátek na nošení je vhodný zejména při dětech, které potřebují cítit přítomnost rodiče, ale pomohou i vám, protože děťátko máte stále na očích.

Koronavirus slepa baba

zdroj foto: freepik

Hýbejte se společně

Během sociální izolace netřeba zapomínat ani na důležitost pohybu. Naplánováním zábavných pohybových aktivit nebo alespoň procházky mimo lidí se vám podaří dodržovat denní rutinu. Vedle práci a péči o domácnost si vyhraďte čas na společný pohyb s dětmi. Můžete si zaskákat nebo zatančit (pokud to dovolují podmínky), zacvičit si spolu jógu, zahrát míčové hry nebo vytáhnout z rukávu trumfy v podobě zábavných aktivit.

Zavzpomínejte na to, jak jste se hráli v dětství vy - typickou hrou bylo kolečko, kdy rodič nebo starší sourozenec chytil menší dítě za nohy a to muselo přejít na rukách jistou vzdálenost. Hodně smíchu vám přinese i hra "Země je láva", jejíž princip je velmi jednoduchý. Děti se smějí po obývacím pokoji, resp. dětském pokoji, pohybovat pouze po vyvýšených površích. Povolený je gauč, křesla, polštáře či stolek, zakázaným územím je zem, která je horká jako láva. Hrajte se spolu s dětmi a ukažte jim, že i vy se víte odvázat. Tím si je získáte ještě více na svou stranu a dokážete, že nejste pouze rodič, který neustále poroučí.

Připravujte se na Velikonoce

Docházejí vám nápady na to, jak děti zaujmout? Vytáhněte papíry, nůžky, pastelky, barvy, štětce, prostě všechny výtvarné potřeby, které doma najdete a pusťte se do výroby velikonočních dekorací. Veselé Velikonoce jsou tu co nevidět, a ačkoli budou tento rok jiné, bez dekorací se jednoduše neobejdou. Začněte už v předstihu barvit vajíčka a vystřihovat zajíčky a kuřátka. Více tipů na velikonoční dekorace najdete v tomto článku.

Nezapomínejte na spánkovou hygienu

Stejně jako denní rutina je důležitá i ta večerní. Její součástí by měla být večerní hygiena, se kterou byste měli začít minimálně půl hodinu před uložením do postele. Prvním krokem je vypnutí televize a odložení mobilu a tabletu, což pomůže utišit myšlenky a připravit se na spánek. Následuje koupel, oblečení pyžamka, mytí zoubků a čtení pohádky na dobrou noc. Poslední zmíněný krok můžete občas vyměnit za poslech audiorozprávky, avšak nikoli sledování pohádek v televizi. Více o důležitosti večerní rutiny spojené se spánkovou hygienou si přečtěte zde.

Vytvoření denního harmonogramu je v případě sociální izolace, která ještě nějaký čas potrvá, klíčem k úspěchu. Nakreslete s dětmi barevný denní rozvrh, pokreslit ho, onálepkujte a zvládněte současnou situaci, aniž jste upadly do ponorkové nemoci.

zdroj titulní foto: freepik