Jak vychovat šťastného introverta v extrovertní době?

  Kategorie: Výchova dítěte,
8 min.
28. říj'20

Isaac Newton, Steve Wozniak, Bill Gates, Emma Watson, J.K. Rowling i Gándhí. Tyto lidi nespojuje pouze sláva, ale i fakt, že byli a jsou introverti, kteří změnili svět. Nelákají je velké davy a užívají si čas strávený o samotě, kvůli čemuž jsou často nechápáni a společností odsouváni na vedlejší kolej. Máte pocit, že i vám doma roste introvert? Prozradíme vám, proč to není na škodu a jak z něj vychovat šťastného a úspěšného člověka.

Introvert potřebuje samotu

Podle uznávaného psychoterapeuta C.G. Junga introverty přitahuje vnitřní svět myšlení a cítění, záleží jim na významu věcí a událostí a energii si dobíjejí tím, že jsou sami se sebou. Opakem jsou extroverti, kteří potřebují být obklopeni lidmi, vrhají se do dění kolem sebe a trpí, když mají strávit delší čas o samotě.

Ztotožňuje se s ním i Susan Cain, autorka knihy Ticho: Síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit: „Introverti se cítí dobře i tehdy, když nejsou obklopeni podněty, luští křížovku nebo čtou knihu. Pracují pomaleji, ale promyšleněji a rádi se soustředí na jednu roli, přičemž mají neuvěřitelnou schopnost koncentrace,“ píše Susan ve své knize.

Introverti jsou přitom velmi často skvělými řečníky, na obchodních jednáních podávají vynikající výkony a na večírcích si je chce každý urvat alespoň na chvíli pro sebe, ale introverti si během takových akcí po chvíli přejí pouze jedno – být doma v pyžamu. Introvert raději poslouchá, ne mluví (právě proto jsou z nich uznávání psychologové) a raději se vyjadřuje písemně než verbálně. Nevyhledává konflikty a před prázdnými řečmi upřednostňuje hlubší rozhovor, který ho přinutí zamyslet se.

Ve zkratce – introvert není mizantrop ani asketa. Je to individualista, který je nejproduktivnější, když pracuje sám, ví, kde a kdy se cítí nejlépe, má pár přátel na celý život a pár koníčků, které jsou pro něj vášní.Introvert vychova

Mé dítě je introvert, co s tím?

Splňuje vaše dítě všechny znaky introverta? Nelekejte se, není to nemoc a už vůbec není třeba introvertní chování léčit. První překážkou, kterou musíte překonat, jste vy. Jako rodič musíte akceptovat, že vaše dítě je introvert a nikdy nebude tzv. social butterfly (člověk, který je velmi společenský a bezstarostný, nepatří do žádné konkrétní party lidí, ale „létá“ od jedné skupinky ke druhé, nevytváří si hluboké přátelské vztahy). Pak je třeba dítě ujistit, že není nemocné, divné ani asociální. Netlačte na své dítě, aby vedlo aktivnější společenský život. To, že vy upřednostňujete velké davy lidí, ještě neznamená, že takové musí být i vaše dítě. Přijměte ho takové, jaké je a během výchovy se nalaďte na jeho tempo.

Další věc, kterou můžete podle Susan Cain pro své dítě udělat, je naučit ho reagovat na nové situace, z nichž mají introverti strach. Jinak reagují nejen na nové lidi, ale i místa a události. Nezaměňujte opatrnost dítěte s neschopností přizpůsobit se novým podnětům. Pokud dítě couvne, je to kvůli něčemu novému (často je příčinou i nadměrná stimulace rodiči a nucení), ne kvůli lidskému kontaktu. Své o tom ví i Steve Wozniak, spoluzakladatel společnosti Apple:

Většina vynálezců a inženýrů, s nimiž jsem se setkal, jsou jako já – jsou stydliví a žijí ve své hlavě. Jsou téměř jako umělci. Vlastně bych řekl, že ti nejlepší z nich i umělci jsou. A umělci pracují nejlépe tehdy, když jsou sami a když mohou kontrolovat design svého vynálezu, aniž jim do toho mluví marketéři a jiné výbory. Nevěřím, že něco skutečně převratné bylo navrženo výborem.

Cituje Steva Susan Cain a souhlasí s tím, že introverti nejlépe pracují sami, a ne v týmu.

I výzkumy dokazují, že tvořiví lidé jsou nejčastěji introverti. Neznamená to, že mezi extroverty žádného umělce nenajdete, ale ve skupině velmi kreativních lidí budou s největší pravděpodobností převládat introverti. Ale proč je to tak? Ukrývá se v tichých osobnostech nějaká zvláštní kvalita, která podporuje kreativitu? „Introverti dávají přednost samostatné práci, a právě samota může být spouštěčem inovace a kreativity. Vždyť jedním z nejznámějších světových introvertů byl i Isaac Newton,“ píše Susan Cain. Jinými slovy, pokud jste v zahradě, sedíte pod stromem a jste zahloubení do svých myšlenek, zatímco všichni ostatní se baví na terase, jablko spadne na hlavu s největší pravděpodobností právě vám.

Buďte mu oporou a respektuje jeho soukromí

Klíčem je vystavovat dítě novým situacím postupně, respektovat limity malého (ale i velkého) introverta a neustále děti ujišťovat, že jejich chování a pocity jsou přirozené a normální. Neunáhlete se a přizpůsobte se tempu svého dítěte. Na problém v této fázi mohou narazit zejména rodiče extroverti, kteří nechápou, proč se jejich dítě nechce okamžitě skamarádit s jinými dětmi na hřišti a co je špatné na fotbalovém kroužku. Introverti jsou nezávislí individualisté, a hlavně v dětském věku je potřeba je za interakci s jinými vrstevníky pochválit a povzbuzovat je. Navázat rozhovor se skupinou jiných dětí může být pro introverta stejné, jako kdybyste ho hodili do rozbouřeného moře, a to zřejmě neudělá žádný rodič.

Introverti jsou stydliví a utažení do sebe, což je zřejmě i případ vašeho drobečka. Nikdy však takto své dítě nenazývejte přímo před ním, protože této nálepce uvěří a nervozitu z nových věcí bude vnímat jako svou stálou vlastnost, ne jako emoci, se kterou se dá pracovat. Stydlivost je totiž stále považována za negativní vlastnost a plaší lidé jsou často terčem šikany. Nevyčítejte svým dětem tuto stránku jejich osobnosti a naučte je pracovat s touto emocí. Předem je například připravte na to, jak to bude vypadat na narozeninové oslavě spolužáka a přijďte mezi prvními. Vaše dítě bude mít obrovskou výhodu, protože nevstoupí do velké skupiny dětí.

Nepřirozené je i školní prostředí, které děti vybízí ke skupinové práci. „Hrozbou“ je z pohledu introverta tělesná výchova (od převlékání ve společných šatnách až po kolektivní sporty), ale i diskuse na hodině literatury. Běžný školní den neposkytuje dětem dostatek prostoru na přemýšlení a tvorbu, což z introvertů vysává energii, ne je stimuluje, jak by to mělo správně být.

Nelitujte introverta a nemyslete si, že vašemu dítěti něco chybí, když odmítne jít ven s kamarády a raději se pohodlně usadí do křesla s oblíbenou knihou. Introverti jsou myslitelé, kteří potřebují být o samotě, jen málokdy se nudí a mají dva či tři zájmy, které nemusí nutně sdílet s přáteli. Velmi často se stává, že se se svými koníčky nikomu nepřiznají, protože inklinují k na první pohled neobvyklým zálibám, kterým se však umí oddat naplno. Z vašeho dítěte zřejmě nikdy nebude extraligový hokejista, avšak možná v něm dřímá klavírní génius, příští spisovatel, botanik, hollywoodský kameraman, fotograf či šachový mistr.Introvert hra

Perfektní aktivity pro introvertní děti

Během první vlny koronavirové pandemie napsala americká komička Aparna Nancherla na svůj twitter status, se kterým se okamžitě ztotožnili introverti po celém světě. Její slova „Óó, najednou chtějí všichni vědět, jak se introverti baví“, obletěla celý virtuální svět a ukázala, že právě v takových dobách mají introverti navrch a nečekají je dlouhé týdny nudy. Právě naopak.

Podobně jako introvertům-dospělákům, ani introvertním dětem nebude chybět kolektiv, ve kterém se necítí ve své kůži. O jejich program během volných chvil se pravděpodobně ani nebudete muset postarat, protože introverti jsou samostatní a zábavu si najdou i bez vás. Pokud byste jim přece jen chtěli dát na výběr, toto jsou aktivity, kterými zahrajete na tu správnou strunu:

  • Malování a kreslení
  • Ruční práce – vystřihování, výroba dekorací
  • Puzzle
  • Šachy
  • Hra na hudební nástroj
  • Individuální sport – atletika, plavání, lyžování, běh, cyklistika
  • Čtení
  • Hra s domácími zvířaty
  • Hraní na jevišti a improvizace

Ujišťujte své dítě, že chápete jeho neklid, ale opatrně ho vyzývejte k tomu, aby dělalo malé kroky vpřed. Mějte však na paměti, že introverti pracují pomaleji, ale o to intenzivněji a nenuťte je změnit tento způsob. Mohli byste totiž docílit pravého opaku – děti by svou snahu vzdaly i přesto, že je daná činnost baví, a to právě proto, že je neustále sledujete a důkladně monitorujete každý progres. Dejte introvertům čas a prostor a oni vás odmění neuvěřitelnými výsledky, o kterých se možná dozví celý svět.