Těhotenství týden po týdnu: 19. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
15. čen'20

Tak co myslíte, bude to holčička nebo chlapeček? V 19. týdnu jste už opět o něco blíže k zodpovězení této otázky a možná právě v těchto dnech zjistíte, zda nosíte pod srdcem chlapečka nebo holčičku. Ještě předtím, než se vydáte na pravidelnou prohlídku k lékaři, si přečtěte, jak se má vaše miminko v tomto stádiu těhotenství.

Už jste si zřejmě zvykla na fakt, že miminko je z týdne na týden větší a větší. Jinak to není ani teď, když je velké asi jako zralé mango. Měří cca 16–17 cm a váží více než 200 gramů. Možná se na první pohled zdá, že je to málo, ale i toto ani ne půlkilové miminko s vaším tělem dělá divy, a to nejen v 19. týdnu těhotenství.

Příznaky devatenáctého týdne

Devatenáctý týden těhotenství s sebou již nepřináší mnoho typických příznaků, které spojují budoucí maminky v této fázi těhotenství. Prošly jste si ranní nevolností i obrovskou únavou a nyní některé z vás čekají méně nepříjemné, přesto trochu otravné symptomy.

  • Bolest břicha. Té se množství budoucích maminek lekne, čemuž se nikdo nemůže divit. Bolesti spodní části břicha jsou však v této fázi zcela běžné a znamenají jediné – napínání svalů, které vytvářejí více prostoru pro miminko. Pokud máte pocit, že bolest je neobvyklá, dlouho přetrvává nebo je spojena s jinými příznaky, nebojte se navštívit svého lékaře, který vás vyšetří.
  • Závratě. Nejen závratě, ale i mdloby se během těhotenství stávají častěji, než si myslíte. Tyto pocity způsobuje nedostatek kyslíku, který má na svědomí děťátko. Ve vašem nitru se totiž pořádně roztahuje a tlačí na plíce. Kromě toho vaše zvětšující se děloha tlačí na cévy. Příčinou závratí a pocitů na omdlení však může být i hlad a nedostatečný pitný režim.
  • Křeče v nohách. Proti křečím (nejen v těhotenství) existuje jedno velmi účinné řešení, kterým je strečink. Pokud máte možnost, vyzkoušejte i těhotenskou jógu a co je ještě lepší – požádejte partnera o masáž lýtek.
  • Bolest kyčlí. Bolesti v oblasti kyčlí trápí těhotné ženy zejména v noci. Uleví od nich hlavně spánek na boku s podporou polštářů na kojení mezi nohama.Devatnasty tyzden tehotenstva

zdroj foto: freepik

Těhotenské bříško během devatenáctého týdne

Zřejmě největší změnou během tohoto týdne pro vás budou stále častější a výraznější pohyby miminka. Samozřejmě, ještě je příliš brzy, aby tyto pohyby dotekem bříška cítil i váš partner, takže zatím jsou tyto zázračné pohyby pouze mezi vámi a miminkem.

Děťátko v tomto období stále chrání vernix, tedy bílý ochranný povlak, kterého si můžete všimnout i po narození. V 19. týdnu miminko intenzivně pracuje na rozvoji smyslů a v jeho mozku se vyvíjejí nervové buňky pro čich, chuť, zrak a sluch. V případě, že čekáte holčičku, vězte, že její pohlavní orgány jsou již vyvinuty a ve vaječnících jsou ukryty zárodečné buňky vajíček v neuvěřitelném počtu 6 milionů. Vývin pohlavních orgánů v této fázi probíhá i u chlapců – ti už mají varlata na svém místě.

Co vás v 19. týdnu čeká?

Během tohoto týdne vás čeká „pouze“ ultrazvuk, pokud jste ho neabsolvovala v předchozím týdnu. Lékař pozorně zkontroluje rozměry miminka a ujistí vás v tom, že se vyvíjí tak, jak se má. Pokud bude miminko správně otočené a vy budete chtít znát pohlaví ještě před narozením, právě teď je ten správný čas. Nezapomeňte si z ultrazvuku odnést krásné černobílé záběry – první fotky vašeho děťátka do rodinného alba.

V polovině těhotenství je již vhodný čas i na výběr pediatra pro vaše děťátko. Možná v tom máte jasno od začátku a možná vůbec netušíte, který lékař se stane lékařem vašeho drobečka. Začněte si dělat přehled, ptejte se známých a čtěte recenze rodičů na internetu. Samozřejmě, nezapomeňte pediatra navštívit i osobně a zeptejte se, zda vůbec přijímá nové pacienty. Zároveň získáte první dojem, na který množství budoucích rodičů nedá dopustit.