Sluneční brýle pro děti: Potřebují je? Jak vybrat ty správné?

  Kategorie: Zdraví dítěte,
6 min.
26. kvě'20

Dospělí sahají po slunečních brýlích z různých důvodů. V mnoha případech jsou zejména stylovým módním doplňkem, avšak v letních měsících nabývají i jiný rozměr – chrání naše oči před slunečním zářením, které může být nebezpečné. V ohrožení však nejsou pouze oči nás, dospěláků, ale i ty dětské, které jsou mnohem citlivější. Jak je tedy chránit?

Jsou sluneční brýle pro děti pouze módním výstřelkem značek, nebo skutečně chrání citlivý zrak těch nejmenších? V následujících řádcích vám prozradíme vše o dětských slunečních brýlích a pomůžeme vám vybrat ty správné pro vaše dítě.

Ochranu v nejzranitelnějším věku nepodceňujte

Představte si, že 9 měsíců vás obklopuje pouze tlumené světlo až přítmí a po uplynutí tohoto období vás někdo okamžitě vystaví přímému světlu. Tento šok ze světla při příchodu na svět zažívají všechna miminka, protože jejich zrak je na světlo (nejen na sluneční záření) velmi citlivý.

Zrak dětí se neustále vyvíjí, čočky uvnitř oka jsou širší, čirejší a průhlednější, proto nejsou schopny filtrovat světlo do takové míry, jako je to v případě zraku zralého člověka. Čočka umístěná uvnitř dětského oka ve skutečnosti umožňuje, aby přes ni proniklo více slunečního záření než přes čočku dospělého oka. Pokud na ulici uvidíte kočárek chráněný textilní plenou nebo jinou clonou, je to právě z tohoto důvodu.

Děti do dvou let (obzvláště však miminka do 6 měsíců) by měly být během pobytu na slunci maximálně chráněny a na přímém slunci by měly trávit co nejméně času. Pokud se tomu nedokážete vyhnout, chraňte citlivý zrak vašich dětí kvalitními slunečními brýlemi, díky čemuž eliminujete riziko vzniku různých poruch zraku a očních onemocnění.

Přímé sluneční světlo dopadající na citlivé dětské oko může vést k syndromu suchého oka, zánětu víček, rohovek či očních spojivek. V pozdějším věku může mít na svědomí i šedý zákal nebo makulární degeneraci zraku, tedy ztrátu centrálního vidění.

Slnecne okuliare chlapci blog

Jak vybrat vhodné brýle?

Slunečních brýlí, i těch pro děti, je na trhu velké množství, ale jak jistě dobře víte, mnohé z nich jsou pouze módním doplňkem a zrak chrání minimálně. Při výběru dětských brýlí byste si měli jako první všímat označení CE, které najdete na vnitřní straně brýlové postranice, čili na pohyblivé části. Toto označení se nachází na těch brýlích, které jsou bezpečné a zdraví neškodné. Nekvalitní brýle totiž mohou způsobit překvapivě i kožní problémy – nejčastěji vyrážky a otlaky za ušima či na kořeni nosu.

Druhým indikátorem kvality je UV filtr, který si mnozí zaměňují s barvou skel. Není však pravda, že čím tmavší jsou skla brýlí, tím vyšší ochranu brýle poskytují. Na každodenní použití a ochranu se ve skutečnosti nejvíce hodí šedá, hnědá nebo zelená barva brýlových čoček.

Co se týče samotného UV filtru, brýle pro děti by měly disponovat UV filtrem s hodnotou 400 nanometrů – to je totiž riziková vlnová délka ultrafialového záření, před kterým je s takovými brýlemi zrak vašeho děťátka dobře chráněn. Můžete si vybrat z pěti kategorií filtrů, přičemž pro děti jsou ideální 2 a 3:

  • 0 – bezbarvý nebo velmi světlý filtr (propustnost viditelného záření 80–100 %), který mohou mít i čiré dioptrické brýle;
  • 1 – světlý filtr (propustnost viditelného záření 43–80 %);
  • 2 – středně tmavý filtr (propustnost viditelného záření 18–43 %);
  • 3 – tmavý filtr (propustnost viditelného záření 8–18 %), který je vhodný pro běžné nošení;
  • 4 – velmi tmavý filtr, který je ideální pro pobyt u moře nebo v horách, ale není vhodný na soustředěné činnosti, jako například řízení auta či cyklistika, protože zkresluje vnímání barev (propustnost viditelného záření 3–8 %).

Samozřejmě, při výběru dětských brýlí netřeba zapomínat ani na tvar, velikost a pohodlnost. Děti mohou mít tendenci brýle si sundávat, protože je tlačí nebo jim prostě překážejí. Pro miminka jsou proto vhodné sluneční brýle s elastickou gumou, které netlačí za oušky a dají se snadno přizpůsobit podle velikosti hlavičky. Důležité je dívat se i na velikost zorníků – ty by měly být dostatečně velké na to, aby zakryly celé oko před UV zářením pronikajícím shora přes rám nebo z boční strany.

Slnecne okuliare babatko blog

Sluneční brýle Beaba

Sluneční brýle Beaba jsou navrženy ve spolupráci s očními optiky, oftalmology a dokonce i chiropraktiky a dětem poskytují maximální ochranu už od prvních dnů strávených na slunci. Jedinečná kolekce slunečních brýlí Beaba věnovaná dětem chrání před UV zářením citlivé oči těch nejmenších, které se stále vyvíjejí a poskytuje jim 100% ochranu před sluncem.

Sluneční brýle Beaba perfektně padnou všem dětem od 3 měsíců až do 6 let – stačí vybrat ten správný tvar a velikost. Brýle pro nejmenší miminka mají praktickou gumičku, díky které zůstanou brýle na místě v jakékoliv poloze a děťátko si je tak snadno nesundá. Miminkům nabízejí díky UV filtru 4. kategorie maximální ochranu i v přímořských či horských podmínkách.

Sluneční brýle pro děti od 9 měsíců zase připomínají čelenku. Pevně ​​drží na svém místě a děti netlačí, a to i díky tomu, že se zakládají na uši a ne za uši. Dětem poskytují ochranu v podobě UV filtru 3. kategorie.

Pár tipů na závěr

  • Buďte dětem příkladem a noste brýle i vy. Děti vás budou chtít napodobit a brýle si nebudou strhávat.
  • Citlivé dětské oči chraňte i jinak, nejen brýlemi. Vhodnými prostředky jsou již zmíněné textilní clony a kloboučky.
  • Sluneční brýle nepoužívejte vždy, ale pouze v nezbytných případech. Dejte dětskému zraku prostor na to, aby si zvykl na přirozené denní světlo.

Ochraňte dětský zrak