Lekce plavání pro děti: 7 jednoduchých tipů, jak naučit děti plavat

  Kategorie: Výchova dítěte,
5 min.
25. čec'23

Čas letních dovolených znamená dovádění u vody, ale i ve vodě. Tam dětem podají pomocnou ruku různá nafukovací lehátka, rukávky a kruhy, ale plavání bez pomoci se nic nevyrovná. Chcete, aby i vaše děti uměly plavat? Máme pro vás 7 jednoduchých tipů, díky kterým to zvládnete.

Odpovědi na otázku, kdy by se děťátko mělo naučit plavat, jsou různé. Někteří odborníci říkají o tom, že ideální věk je 4 či 5 let, jiní doporučují začít až v období 7 let. Samozřejmě, v současnosti existují i kurzy plavání s miminky, ale odborníci je nepovažují za regulérní plavecký výcvik.

Na druhé straně jim nelze upřít, že podporují zdravý vývoj děťátka a pomáhají mu vytvořit si pozitivní vztah k vodě. Tady se už dostáváme k prvnímu bodu, či spíše předpokladu, jak naučit svou ratolest plavat. Děťátko musí mít z pobytu ve vodě radost. To později odblokuje i případný strach z ponoření do větší hloubky.

Začátky neodkládejte

Říká se, že i ten nejlepší plavec může být nevhodným trenérem, a to platí zejména o rodičích. Nevíte-li si se svou ratolesti rady, svěřte ji do rukou profesionála. V plaveckém kurzu s více dětmi to navíc může být pro prcka ještě větší zábava i motivace, protože váš poklad bude svědkem pokroků dalších vrstevníků. V každém případě je však dobré budovat vztah dětí k vodě už odmalička, doslova od vaničky, například s pomocí různých hraček.

Lekcie plávania s bábätkom

Zdroj foto: Freepik

Voda není nepřítel

Ideální je začít v mělké vodě. Zde se může děťátko věnovat zábavným hrám, při kterých se dá šplouchat nebo lehce ponořovat do vody. Poslouží mu k tomu mnohé hračky k vodě, například loďky a čluny či vodní pistolky. Postupně však dětičky seznamujte s hlubší vodou a ukažte jim, že tam zažijí ještě víc zábavy. Mnohé diskuse se vedou o plovacích kolech a rukávcích, které – pokud to neuhlídáte – zpomalí průběh výcviku ve vodě.

Nafukovací kruhy a míče používejte výhradně ke hře. Rukávky mohou být skvělou pomocí zejména při prvním kontaktu s hlubší vodou – nejmenším dětičkám dodají odvahu vejít do „bazénu pro velké“ i bez pomoci rodičů či starších sourozenců. Samozřejmě to neznamená, že je můžete nechat bez dozoru.

Správná technika dýchání

Mnoho rodičů dělá velkou chybu v tom, že tuto etapu plaveckého výcviku jednoduše přeskočí. Přitom správné dýchání ve vodě je alfou a omegou dobré techniky plavání. Doporučujeme pořídit dětem i vodotěsné plovací brýle, aby jim do nich nenatekla voda, protože právě tento nepříjemný pocit dětičky odrazuje ponořit se do ní úplně. Nejprve děťátko naveďte, aby se postavilo do vody tak, aby mu sahala až po krk.

Nechte ho foukat do vody, jako by si foukalo horký čaj. Potom děťátku řekněte, aby se zhluboka nadechlo, ponořilo tvář (čili nos i ústa) do vody a pokusilo se vydechovat vzduch přímo pod hladinou – nejprve ústy, potom nosem, ale tak, aby se do něj nedostala voda a aby dokázalo vydechnout celý obsah plic. Tehdy dělá cvik správně.

Jdeme se ponořit

Potom přejděte k okraji bazénu, řekněte děťátku, aby se ho chytlo a ponořilo se celým tělem do vody, kde bude opakovat cvik s vydechováním vody. Zpočátku to možná půjde těžko, ale nedejte se odradit. Nechte děťátko, ať si najde svůj způsob. Myslete však na to, že hlava musí být celá ponořená pod vodou. Když se mu to povede, můžete postupně zapojit i nohy, kterými kope do vody.

Naučte děti splývat

Děťátko chytněte zdola na břiše rukou a řekněte mu, aby si lehlo na hladinu tváří dolů. Mělo by se ponořit a znovu dýchat do vody. Když si budete jisti, že děťátko dokáže samo „splývat“, můžete dát ruku pryč. Potom jej otočte na záda a postup zopakujte. To je první krok k tomu, aby udělalo ve vodě první pohyb. Dejte mu do rukou předmět, který ho bude nadnášet, například plovací desku, a nasměrujte jej k tomu, aby se nohama odrazilo od stěny bazénu tak, aby si lehlo břichem na vodu. Takto může vyzkoušet krátký pohyb ve vodě na prvních 5 metrů. Je důležité, aby mělo hlavu zcela ponořenou a ruce natažené před sebou.

Lekcie plávania s deťmi

Zdroj foto: Freepik

Zapojte nohy

Když se umí děťátko bez problémů pohybovat na pár metrů, naučte jej správně používat nohy, nejprve opět na okraji bazénu nebo na plovací desce, později už bez podpory. Ujistěte se, že dělá krátké kopy ve vodě podobné nůžkám, přičemž nohy i špičky zůstávají natažené a kolena mírně pokrčená.

Nezapomínejte na pohyby rukou

Vyzvěte děťátko, aby začalo dělat obloučky ve vodě. Ideální bude, pokud mu styl kraul rukama nejprve ukážete. Prsty na rukou musí být vždy spojeny. Zároveň jej naučte správně se při plavání nadechovat. Potom jej znovu položte na desku, aby si nový cvik vyzkoušelo na delší vzdálenost. Podstatné je, aby drželo při plavání hlavu pod vodou a správně dýchalo.

Nebyli jste s plaveckým výcvikem úspěšní během této sezóny? Nevadí, mimo ni můžete pokračovat na plovárně a na další dovolené už vaše dětičky budou dovádět ve vodě bez vaší pomoci.