Dětské hry venku a imunita

5 min.
30. zář'16

Trápí vaše dětičky v jednom kuse rýma, permanentní nachlazení, žaludeční virózy nebo opakované chřipky? Bojíte se, že s přicházejícím ochlazením to bude ještě horší? Pokud máte pocit, že nedokážete bojovat proti invazi nemocí, které dokola postihují vaše ratolesti, je načase zaměřit se na budování a posilování jejich imunity.

Hračkárstvo MackoviaHračky.sk

Mnoho lidí si myslí, že virózy u nejmenších dětí jsou pouze nevyhnutelným důsledkem velkého počtu dětí ve školkách, které nákazu mezi sebou snadno přenášejí. Je to však omyl. Ve skutečnosti mají rodiče mnoho možností, jak dětským nemocem účinně předcházet nebo alespoň snížit hrozbu onemocnění na minimum, a to posilováním imunity děťátka přirozenou cestou. Pomůže jim to nejen zvýšit obranyschopnost citlivého organismu, ale také urychlit proces léčby, pokud u drobečka náhodou nemoc propukne.

Vše začíná životosprávou

Strava, která je plná přebytečného cukru či nezdravých umělých konzervačních látek, vede k problémům se zažíváním a různým zánětům uvnitř organismu, což dětskému tělu znemožňuje bránit se proti virům a bakteriím. Snažte se proto vašim ratolestem, zvláště v chladných měsících, dopřát zdravé potraviny. Mezi nimi by neměly chybět zejména zelenina a ovoce, bohaté vlákninu či tzv. fytonutrienty, k jakým patří například vitamín C.

Pryč se stresem!

Ano, i děti mohou prožívat stres, jejich tělo totiž reaguje na zvýšenou zátěž podobně jako organismus dospělého člověka – hladina stresových hormonů (kortizolu a adrenalinu) ve vypjatých situacích stoupá a pokud se opakuje příliš často, může oslabit reakce imunitního systému. Nezatěžujte proto děti nepřeberným množstvím povinností a kroužků. Je důležité, aby měly v životě rovnováhu, a tedy i dostatek volného času.

Set dětská houpačka Tuleň Smoby oboustranná s vodotryskem a balanční odrážedlo Learning Bike

Set detská hojdačka a odrážadlo Smoby

Víte, že houpání uklidňuje? Krásná oboustranná houpačka přinese dětem spoustu zábavy, zatímco balanční odstrkovadlo, které hračku doplňuje v cenově výhodném setu, se postará o hodiny strávené u oblíbené aktivity.

Spánek nadevše

V závislosti na věku byste dětem měli dopřát 10 až 14 hodin odpočinku – během noci se totiž jejich křehký organismus nejlíp zregeneruje. Kromě délky spánku hraje velkou roli i jeho kvalita. Kvůli správné produkci melatoninu, tzv. hormonu spánku, je třeba snížit množství světla na minimum a také omezit elektromagnetickou frekvenci, například z tabletů, mobilů nebo dalších zařízení.

Vstávat a cvičit!

Mnohé výzkumy potvrdily, že cvičení a udržování organismu v kondici snižuje množství škodlivých látek, které zabíjejí zdravé buňky v těle. Samozřejmě, nemusíte hned vytahovat žíněnky a sestavovat povinné cviky. Stačí, když budete své zdraví utužovat jako rodina, například cyklistikou nebo turistikou. Dětem pomůže jakýkoliv rekreační sport, ideální jsou však i sportovní hry, koloběžka, tříkolka či odrážedlo.

Koloběžka SkiScooter lyžování na asfaltu smarTrike Z5 Blue

Detská kolobežka smarTrike

Spojit lyžování s jízdou na koloběžce? Proč ne? Tento revoluční produkt nabízí vašim dětem zážitek z jízdy jako během lyžování. Řídítka na koloběžce se dají naklánět a zatahovat, což umožňuje její naklonění ze strany na stranu, ale i dopředu.

Dětské koloběžky

Čistota půl života

Přestože úzkostlivé dodržování hygieny se nedoporučuje, základní zásady jsou kvůli ochraně před bacily přece jen nutné. Naučte dětičky pravidelně si mýt ruce, hlavně před jídlem, po použití toalety a po návratu zvenku. Motivovat je mohou pěkná dětská mýdla a barevné ručníky. Když jste se svou ratolestí mimo domu, je dobré mít po ruce alespoň vlhčené ubrousky.

S antibiotiky opatrně

Netrvejte na tom, aby pediatr vašemu děťátku při každé nemoci předepisoval antibiotika, zejména ne při obyčejné rýmě či chřipce. Antibiotika totiž fungují výlučně v případě, že jde o nemoc způsobenou bakteriemi, a ne viry. V těle člověka však nedokážou rozeznat, zda jde o virus nebo bakterii, a tak se často zaměří i na zdravé bakterie. Takto zbytečně snižují obranyschopnost organismu a naopak znásobují účinek viru.

Čerstvý vzduch je k nezaplacení

Děti, které se více pohybují na čerstvém vzduchu, jsou obecně zdravější. Dostávají se totiž do kontaktu s bakteriemi, které se vyskytují běžně v přírodě. To vše přispívá k budování jejich imunitního systému, včetně odolnosti vůči autoimunitním onemocněním či alergiím. Na slunci zároveň získávají bohatou nadílku drahocenného vitaminu D (stačí jenom 10 – 15 minut denně), který ovlivňuje jejich náladu, energii, paměť i celkový zdravotní stav.

Balanční odrážedlo Ledové království Learning Bike Smoby

Balančné odrážadlo Frozen Smoby

Nádherné odrážedlo s motivem oblíbené pohádky Frozen – Ledové království je ideálním spojením aktivního odpočinku, zdravého pohybu a možností pro rozlet fantazie. S kamarádkami, princeznami Elzou a Annou, bude každá jízda velkým dobrodružstvím.

Dětské odrážedla