Znají vaše děti pravidla silničního provozu?

  Kategorie: Výchova dítěte,
4 min.
01. říj'16

Doprava se stala neodmyslitelnou součástí našich životů. S různými dopravními situacemi se setkávají dětičky už od útlého věku. Nacvičte si s nimi hravou formou bezpečné chování na silnicích a chodnících, abyste je připravili na dodržování pravidel silničního provozu a ochránili tak jejich zdraví.

Základy dopravní výchovy by děti měly znát již v předškolním věku. Nejlepším příkladem jim budete vy sami. Děti velmi rychle postřehnou nesprávné prěcházení přes silnici či přecházení na červenou, které uvidí u dospělých a osvojí si jej. Čím dříve naučíte dítě orientovat se v dopravním prostředí, tím jednodušeji bude umět v budoucnu vyhodnotit vzniklé situace z hlediska bezpečnosti.

Pravidla silničního provozu

Děti a jejich zkreslené vnímání

Důležitou roli při dodržování pravidel silničního provozu hraje věk dětí. Začít byste měli již v předškolním věku. Vnímání u dětí do 6 let se neustále vyvíjí. Takové dětičky neumí, na rozdíl od dospělých, odhadnout správně vzdálenost a nemají zcela vyvinutou ani prostorovou orientaci. Zaměňování levé a pravé strany je u nich zcela běžné. Stejně hůře vnímají a zaostřují předměty v dálce.

Během vštěpování zásad dopravní výchovy je dobré, naučit je základní pravidla hravou formou. Takové zážitky se jim do paměti uloží lépe než příkazy či doporučení. Simulovat můžete různé situace, kdy bude dítě chodec, pasažér v dopravním prostředku, jezdec na odrážedle, koloběžce nebo na kole.

Odrážedlo SLK Bobby Benz BIG s klaksonem

Odrážedlo BIG Bobby Benz

BIG odrážedlo pro děti ve tvaru sportovního auta SLK Mercedes má realistický ráz. Sportovní autíčko je vhodné pro děti od 18 měsíců a jeho nosnost je až 50 kg. Volant odrážedla se otáčí do stran o 30 stupňů a je navíc vybaven funkčním klaksonem.

Dětská odrážedla

Dítě jako chodec

Naučte dítě vnímat zvuky na ulici. Dítě by mělo znát různé druhy dopravních prostředků, to, na co slouží, i jaké nebezpečí jim hrozí. Mělo by vědět, jak a kde se prěchází přes silnici, i to, že ani přechod pro chodce není zcela bezpečný a musí být ostražité i na něm. Samozřejmostí je ovládání barev, a tím i rozpoznání signalizace na semaforu. Vysvětlete dětem jaká je jejich role chodce na ulici a ukažte jim při hře s autíčky, že auta jedoucí různou rychlostí mají různě dlouhé brzdné dráhy.

Dětský semafor BIG automatický

Dětský semafor BIG

Dětský semafor naučí děti základům silničního provozu. Semafor automaticky mění barvy každých 30 sekund a poskytne dětem spoustu nové a nepoznané zábavy. Semafor má robustní konstrukci, aby vydržel nešetrné dětské zacházení a výšku 71 cm.

Dítě na koloběžce a kole

Už před nástupem do školy by dítě mělo vědět, kde nesmí jezdit na koloběžce či kole. Rovněž by mělo znát význam některých dopravních značek. Naučte děti dávat včas znamení při odbočování a používat ochranné prostředky jako přilbu, která je ochrání před úrazy hlavy.

Dětské silniční kužely BIG

Silniční kužely BIG

Silniční kužely pro děti v autentické červeno-bílé kombinaci poskytnou dětem spoustu zábavy při jízdě na odrážedle. Silniční kužely BIG může dítě objíždět a tříbit si tak motorické dovednosti. Kužely o výšce 26 cm jsou z pružného plastu, takže vydrží hodně srážek bez poškození.

Dopravní hřiště

Dítě v autě a v hromadných dopravních prostředcích

Proč je dobré používat bezpečnostní pásy? A proč by dítě nemělo vyrušovat řidiče? Kromě toho, že dítě musí ovládat pravidla toho, jak bezpečně nastoupit do auta a vystoupit z něj, vysvětlete mu, co se může stát, pokud se nepřipoutá pásem. Pro děti jako účastníky hromadné dopravy je zase důležité vědět, kde mohou stát a držet se, nebo jak nastupovat a vystupovat tak, aby se neztratily rodičům.

Jak naučit děti pravidla silničního provozu?

  • povídejte si s nimi během procházek na ulici o autech, hrozícím nebezpečí a povinnostech chodce,
  • sledujte ostatní lidi a nechte dítě zhodnotit, zda se daný účastník provozu chová bezpečně nebo ne,
  • vysvětlete jim barevné rozdíly na semaforu pro chodce a auta,
  • učte je zvládnout techniku ​​jízdy na kole nebo koloběžce,
  • vytvořte jim malé hřiště, kde si s nimi nacvičíte základy silničního provozu,
  • simulujte s nimi různé dopravní situace.