Jak vám děti mohou pomoci v kuchyni?

  Kategorie: Vaříme pro děti,
9 min.
25. zář'17

Vaření a pečení děti odmalička podněcuje k tomu, aby se zajímaly o přípravu jídla, o suroviny, ze kterých se jídlo připravuje, či později dokonce o zdravý životní styl. Pro nejmenší je kuchyň jakousi první laboratoří, kde mohou experimentovat, rozvíjet svou fantazii a tříbit všechny smysly. Zapojovat je do tajemství kulinářského umění je však třeba hezky postupně.

Maminka se synkem při vaření

V případě kuchyňské výpomoci je to u každého dítěte hodně individuální. Zatímco některé se o dění u sporáku živě zajímají už "od kolébky" a stále vyzvídají, co to bublá v hrncích, pro jiné bývá vaření obyčejná otrava. Základní impuls však dávají dětem rodiče. Pokud dítě pozoruje matku nebo otce, jak se v kuchyni otáčí kolem varného ostrova, bude je to přirozeně táhnout k přípravě vlastních jídel

Uvědomte si, že kulinářské umění musí v první řadě bavit vás, jen tak může nadchnout i vaše ratolesti.

Mnozí dietologové se shodují v názoru, že děti, které často samy nebo s pomocí rodičů připravují jídlo, se méně zajímají o rychlé pokrmy z "fast foodů" nebo polotovary. Pokud se jejich rodina snaží stravovat zdravě, už odmalička budou mít chuťové pohárky vycvičené na jídla, která obsahují normální podíl soli a cukru a budou méně prahnout po nezdravých sladkostech či sycených slazených nápojích. Přípravou jídla a společným stolováním si zároveň zachovávají dobré rodinné tradice.

Kuchyň je skvělá škola

  • Na prvním místě se zde prckové seznamují se základními věcmi, třeba, odkud jednotlivé potraviny nebo suroviny pocházejí, jaké živiny či vitamíny obsahují, na co jsou dobré, jak je lze upravit nebo jinak zužitkovat.
  • Děti se díky vaření naučí vážit si jídlo – zjistí, že potraviny nejsou zdarma a nemělo by se jimi plýtvat, že na jejich přípravu je zapotřebí nejen úsilí, trpělivost a čas, ale i jisté dovednosti.
  • Vaření je jedním z prvních krůčků vašich nejmenších na cestě k samostatnosti. Pokud se bez obtíží naučí alespoň jednoduché pokrmy, nebudou zcela odkázaní na jiné lidi nebo na restaurační jídlo.
  • Vlastnoruční příprava jídla v nich buduje více sebedůvěry – vždyť i obyčejná bramborová kaše vyžaduje jistý kumšt a upéct dobrý koláč také nedokáže kdokoliv. Pokud jsou děti chváleny za své vlastní výtvory, budou se cítit chytře a užitečně.
  • Vaření, alespoň v začátcích, vyžaduje velkou trpělivost a disciplínu, později se ve velkém zapojuje i kreativita. Tyto vlastnosti budou vaše malé pomocníky posouvat v životě stále dál.
  • Vaše ratolesti se v kuchyni naučí správně zacházet i se spotřebiči, díky čemuž se posílí i jejich technická zdatnost.
  • Při kuchtění se nejen dobře zabaví, ale podvědomě naučí řadu užitečných věcí. Třeba si ozřejmí základy matematiky a fyziky – počítají přísady, měří hmotnost nebo množství tekutiny, určují vhodný poměr surovin a sledují čas potřebný k přípravě jídla.
  • Výhodou je, že prckové se surovinami přímo manipulují, čímž se vylepšují jejich hmatové i motorické dovednosti. Naučí se mísit, míchat, přelévat, poznávat hustotu surovin, mít odhad a přesnost při krájení.
  • Vylepšují si estetické cítění při servírování jídla, zkoušejí si svůj první "food styling" a zároveň si pěstují dobrý vkus, chutě a zájem o kvalitní pokrmy.
  • Jelikož v kuchyni je třeba důsledně dodržovat jisté postupy, sledovat pokyny a dělit si práci, děti se zde velmi rychle naučí komunikovat s ostatními.
  • Úklid, který následuje po přípravě jídla, zase mrňousky naučí odpovědnosti – budou vědět, že na závěr je třeba umýt nádobí, utřít ho a po vysušení uložit na své místo.

Pečení s dětmi

Kdy děti zapojit do kuchyňských prací?

Miminka sice pořádně nechytí do ručky ani lžíci, zato mohou být s vámi při přípravě jídla v nosiči nebo sedět v jídelní židli. Ačkoliv se zdá, že nejmenší myslí jen na "papání", mnoho věcí vnímají už v prvních letech života velmi intenzivně. V kuchyni se učí třeba rozpoznávat různé vůně a celé dění v prostředí varné zóny jim dává nové zajímavé podněty, ať už jsou to zvuky mixéru, cinkání sklenic nebo pískání mlékovaru. Vám to zase dává větší prostor se svým miminkem komunikovat, což je také hodně pozitivní.

Nejmenší od 3 – 5 let

V tomto věku jsou děti nesmírně zvědavé a plné energie. Proto potřebují neustálý dohled. Pokud je zapojujete do jednoduchých prací, nikdy je nespouštějte z očí. Nejmenší dětičky si stále rozvíjejí jemnou motoriku, vybírejte proto úkoly, které nevyžadují velkou přesnost nebo preciznost. Hodí se pro ně vše, co umí udělat rukama, například pomoci prostřít stůl, opláchnout chemicky neošetřené ovoce a zeleninu, natrhat salátové listy, smíchat ingredience, posypat jídlo strouhaným sýrem, rozmačkat banán, nalít za vaší asistence vodu do odměrky, zabalit brambůrky do fólie před pečením, osolit jídlo, zkusit promísit těsto, vykrajovat těsto formičkami, nebo drobit sušenky na korpus do koláče.

Dětské kuchyňky MedvídkovéHračky.cz

Dětem pomáhají vytvořit si dobrý vztah k vaření i dětské kuchyňky. Současné hračky dokonale imitují funkce skutečných kuchyňských sestav a spotřebičů, takže nejmenší mohou přípravu jídel nejdříve napodobovat a osvojit si jednotlivé úkony odpozorované od dospělých. O to větší radost budou mít, když budou moci své "teoretické znalosti" předvést v praxi a pomáhat při vaření opravdových dobrot.

Školáci od 6 – 8 let

V tomto věku se výrazně zlepšuje koordinace rukou, ale i zraku nebo citlivost prstů. Za vaší pomoci už mohou vaše děti zapínat troubu, rozbíjet vajíčka, míchat omáčku na sporáku, oloupat s pomocí škrabky jablka nebo brambory, prolisovat česnek či brambory, odvážit mouku nebo další sypké suroviny, rozválet těsto, nakrájet zeleninu a ovoce či umýt nádobí. Výhodou je, že školáci už umí číst a psát, mohou tedy recept nahlas kontrolovat či pomoci připravit nákupní seznam. Pro malé školáky by už neměl být problém připravit si dokonce svačinu nebo snídani, třeba v podobě chleba nebo sendviče s jednoduchou pomazánkou.

Recept pro malé kuchtíky – bramborové muffiny

Povzbuzovat své děti k vaření můžete také tak, že k přípravě všelijakých dobrot přizvete i jejich kamarády nebo více sourozenců. Namísto párty s různými hrami zorganizujte zážitkové vaření nebo pečení, spojené s dobrou hudbou. Když dětičky povyrostou, jeden den v týdnu je můžete nechat připravit jídlo dle vlastního výběru, na kterém si pochutná celá rodina. Rychlým a nenáročným receptem jsou například tyto chutné bramborové muffiny.

Bramborové muffiny

Budete potřebovat:

  • přibližně 1/2 kila nahrubo nastrouhaných brambor
  • 1 hrnek strouhaného sýra dle výběru
  • strouhaný sýr na posypání muffinů
  • 4 vejce
  • 1/4 hrnku nadrobno nakrájené cibule
  • 1 ČL soli
  • 1 prolisovaný stroužek česneku

Postup:

Do velké mísy nasypte brambory a sýr, přidejte vejce, cibulku, česnek a sůl a vše dobře smíchejte. Připravte si košíčky na muffiny nebo silikonový plech s formičkami, které vymažete olejem nebo máslem. Do každého košíčku nebo formičky vložte velký kopeček směsi, který posypete sýrem. Muffiny nechte dozlatova zapéct v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 30 minut. Tento recept lze různě obměňovat a přidávat další ingredience, jako například cuketu, šunku či hrášek. Muffiny můžete jíst samotné nebo jako přílohu k masu, hodí se k snídani, obědu i večeři.

Děťátko u sporáku

Jak se vyhnout nehodám v kuchyni

Možné nehody nebo zranění v kuchyni vyvolávají v rodičích velké obavy a často jsou jediným důvodem, proč své děti do kuchyně vůbec nepustí. Samozřejmě, takto můžete dětičky zbytečně ochudit o radost z prvních, i když kostrbatých kulinářských pokusů. Namísto strachu se raději snažte dodržovat následující klíčové zásady bezpečnosti a hygieny:

  • Před každým vařením se postarejte o to, aby měly děti čisté a suché ruce. S vlhkýma rukama se velmi špatně pracuje, nádoby se mohou snadno sklouznout a upadnout.
  • Vařené jídlo nikdy nepokládejte na talíř nebo podložku na krájení, na kterých byly předtím syrové ingredience. Pokrm by se mohl kontaminovat tepelně neupravenými zbytky surovin.
  • Dávejte dětem do rukou pouze vhodné nože a při krájení je nespouštějte z očí. Na trhu existují speciální dětské nože se zaobleným koncem a krytem na ochranu prstů. Jsou vhodné pro děti od 3 – 5 let, jsou však zároveň dražší. Jako alternativu můžete použít kvalitní plastové nože se zoubky, které rozkrojí měkčí ovoce či zeleninu.
  • Spadlý nůž zvedejte z podlahy jen vy a špinavý nůž nikdy neukládejte volně do výlevky plné použitého nádobí, kde se snadno může ztratit a někoho pořezat.
  • Pokud v kuchyni vaříte spolu s dětmi, vždy zkontrolujte troubu a další spotřebiče. Pokud se nepoužívají, vypněte je, případně vytáhněte z elektrické zásuvky.
  • Spotřebiče umísťujte co nejdále od výlevky, aby nepřišly do kontaktu s vodou. Pokud je obsluhují děti, ověřte si, zda mají suché ruce.
  • Úchytky a ucha hrnců vždy otočte tak, aby nepřečnívaly ani netrčely mimo plochu sporáku. Takto předejdete tomu, že někdo do nich vrazí a shodí je i s vařícím jídlem na zem.
  • Pokud používáte papírové utěrky, umísťujme je také co nejdále od sporáku.

Holčička s maminkou v kuchyni

Trpělivost přináší překvapení

Na závěr je třeba zmínit ještě jednu výmluvu, pro kterou rodiče nedovolí svým dětem pomáhat při vaření, a to je nedostatek času. Nejednou jim chybí hlavně trpělivost s nemotornými dětskými ručkami. Maminky či tatínkové chtějí mít jídlo navařené co nejdříve a děťátko přípravu pouze "komplikuje", protože  jemu třeba vše dokola vysvětlovat. Snažte se však podobné pohodlné myšlenky zahnat do kouta. Na začátku se sice trochu potrápíte, ale uvidíte, jakou budete cítit hrdost, když vás děti jednoho hezkého dne překvapí dobrým obědem nebo večeří. ;-)

Vaření začíná zde