Naučily se vaše děti ošklivá slova? Objevte ideální způsoby, jak je toho zbavit

  Kategorie: Výchova dítěte,
6 min.
02. říj'17

Ačkoli předpokládáte, že v mateřské škole dostanou vaše děti rady do života a schopnost hezky komunikovat s ostatními, měli byste počítat s tím, že si tu zřejmě osvojí i pár nepěkných návyků, především používání nadávek. Vězte, že vaše ratolesti mohou "ošklivá slova" pochytit i tehdy, když se doma mluví slušně. Jak tedy mrňousky zbavit tohoto nešvaru?

Maminka káže holčičke

Pokud začnou používat nadávky hodně malé děti, je to jenom výsledek snahy opakovat vše, co slyší v řeči ostatních. Nejmenší si takto přirozeně rozšiřují svou slovní zásobu. Jejich cílem většinou vůbec není někomu ublížit nebo si nadávkou "ulevit". Pokud je děti slyší příliš často, začnou je do úst vkládat, aniž by si vůbec uvědomovaly jejich neslušný nebo útočný charakter. Často se stává, že nadávky používají dokonce v nesprávných souvislostech.

Problémem nadávek je, že se nejednou vyslovují s velkým důrazem, třeba se zvýšeným hlasem, což má v řeči stejný efekt, jako byste psaná slova podtrhli zvýrazňovačem. Děti si takto vulgarismy snadněji zapamatují a stanou se pro ně atraktivnější.

Starší děti, například předškoláci, už umí rozpoznat citové zabarvení slov, při jakých příležitostech a z jakého důvodu dospělí některé expresivní výrazy používají. Uvědomují si, že jimi mohou zranit nebo někoho urazit. Často je však používají jenom proto, aby snadno získaly pozornost rodičů či širšího okolí, byť negativní. Nezřídka si na to vybírají nejméně vhodné chvíle, třeba při nakupování nebo při cestování autobusem či tramvají, kde je hodně lidí, a zkoušejí tak vaši trpělivost. Mnohé děti zase nadávky považují za "cool" slova, a tak si myslí, že jejich častým používáním stoupnou v očích kamarádů, neboť budou působit odvážně.

Ošklivé slova chlapeček

7 rad, jak reagovat

  • Berte v první řadě v úvahu věk dítěte. Pokud nadávku evidentně použilo, aniž by vnímalo její negativní charakter, nebo vůbec tušilo její zraňující podtón, jednoduše to ignorujte. Nemluvte o tom, ani se netvařte překvapeně nebo dotčeně. Pokud byste to začali řešit, zbytečně byste na ošklivý slovník své ratolesti upozornili.
  • Nejhorší ze všeho je reagovat přehnaně. Pokud uděláte velkou scénu, když váš mrňous použije vulgarismus, pouze tím zvyšujete šance, že si jeho používání opravdu osvojí, protože ho bude vnímat jako prostředek vzdoru. Jednoduše bude vědět, že vás vyvede z míry a začne ho vyslovovat pokaždé, když si bude chtít vydobýt váš zájem nebo vás dětinským způsobem "vytrestat".
  • Zkoušíte rozpačitou situaci vyřešit smíchem či chichotáním, abyste působili, že jste nad věcí? Ani to není dobrý nápad. A to ani tehdy, pokud vás nový slovník vašeho děťátka opravdu rozveselí. Snažte se za každou cenu zachovat vážnou tvář. Jestli si vaše ratolest namluví, že je velká zábava mluvit neslušně, určitě se chopí příležitosti i příště.
  • Na nadávky nezaměřujte pozornost ani tehdy, pokud je váš chlapeček či holčička použili v hněvu nebo při rozčilení. Dlouhým kázáním byste zbytečně přilili vodu na mlýn. To, co v té chvíli opravdu potřebují, je zklidnění. Nejdříve se snažte vyřešit s dítětem důvod jeho hněvu a nehezkým slovům se věnujte až poté, když bude všechno v pořádku.
  • Dítěti nestačí informace, že jde o ošklivé slovo, potřebuje znát důvod, proč takové slova dokáže lidi zranit či urazit. Zkuste tedy poukázat na situaci z opačné perspektivy – jak by se to líbilo jemu, kdyby ho přirovnávali k různým zvířátkům či jiným věcem? Častým argumentem nejmenších bývá, že "tak to říkají i jiné děti ve školce". Tehdy děťátku vysvětlete, že všichni členové vaší rodiny se mají rádi, a proto se nepotřebují vzájemně častovat ošklivými slovy.
  • Pokud již dítě vysloví nějakou nadávku, můžete mu nenápadně navrhnout jinou slušnější alternativu – začněte používat různé zkomolené či vtipné náhrady ošklivých slov, třeba místo spojení "zase se to p..ralo" řeknete "zase se to pokašlalo". Klidně rozehrajte se svým prckem hru – jaká slova by se dala použít místo inkriminovaného výrazu?
  • Psychologové rádi doporučují rozdělit slova na "čisté a špinavé" a zdůrazňovat, že lidí se "špinavými řečmi" se ostatním straní podobně jako lidí se zašpiněným oblečením. Pokud všechno ostatní selhává, můžete v krajním případě zvolit metodu trestu: "Máš rád ošklivá slova? Pak se rozluč se sladkostmi."

Neshoda mezi dětmi

Pozor na slovník z televize

Velkým zdrojem nadávek jsou filmy a televize. Pokud nebudete filtrovat obsah, se kterým se vaše děti dostanou do kontaktu, pak snadno narazí na slova, která se vám určitě nebudou líbit. Nejde přitom jen o samotné výrazy, ale i způsob komunikace s druhými lidmi ve fiktivních příbězích. Co je horší, nejmenší nerozumějí jednání filmových, kreslených či komiksových postav tak jako dospělí, proto si mohou některé scény špatně vysvětlit a napodobovat své hrdiny, protože budou přesvědčeni, že takto se to prostě "má dělat". V tom případě je dětem třeba objasnit, že jde o vymyšlené postavy a že ve skutečném životě se lidé k sobě mají chovat jinak. Zkuste se svých prcků zeptat, jak by situaci řešili oni? Jaká jiná slova by mohli v daném okamžiku použít?

Důležitá je sebekontrola

Jestli děti ve školce nadávají, často si takové zlozvyky přinášejí z domova. Ačkoli mnozí rodiče nepoužívají nadávky běžně v práci nebo na veřejnosti, v soukromí se rádi "vyventilují". Někdy prostě nedokážeme přemoci své emoce a v nestřežené chvíli se nám derou na jazyk ta nejnevhodnější slova. Dětským ouškům však takové výrazy určitě neujdou a hned si je zafixují ve své paměti. Pak je s velkou slávou přinesou do školky a "epidemie" ošklivých slov je na světě.

Začněte tedy v první řadě od sebe. A to nejen v komunikaci v rodině, ale i všude tam, kde jsou vaše ratolesti. Pokud budete častovat ošklivými slovy kolemjdoucí, řidiče druhých aut, nadávat na kolegy z práce či na sousedy, sami tak vytvoříte ve svém dítěti domněnku, že je to správné. Pokaždé, když se nedopatřením prořeknete, řádně se omluvte, ať už dotyčné osobě, jejíž jste nadávali, nebo přímo svému dítěti. Takto se naučí, že nadávat se jednoduše nepatří.

Pokud jste se setkali s jinými metodami, jak odnaučit děti od nadávek, které vám při vašich ratolestech také fungovaly, nezapomeňte se s nimi podělit v komentáři. :-)