Nepodceňujte alergii, může zabíjet

  Kategorie: Zdraví dítěte,
5 min.
21. bře'19

Jaro pro mnohé znamená krásné počasí, méně vrstev oblečení, dlouhé procházky s dětmi a hry v parku. Je to však také čas v roce, kdy se o slovo hlásí alergie, které nás obírají o požitek z prvních jarních květů. I to je důvod, proč jsme si v tomto blogu posvítili na alergie, a to nejen na ty sezónní, jarní.

Máte doma malého alergika? Pak jistě víte, že taková nepříjemná věc jako alergie může celé rodině znepříjemnit i ty nejkrásnější chvíle strávené spolu. Nejde přitom jen o procházku rozkvetlou loukou či parkem, ale i o oběd v restauraci nebo posezení u chutného dezertu. Nedovolte, aby vám alergie dětí (ale i vaše vlastní) ještě více znepříjemnila každodenní život a bojujte s ní ještě včas.

Alergie v číslech

Alergická onemocnění jsou podle Národního centra zdravotnických informací jednou z největších epidemií v celé Evropě, a pokud se před pár lety počet alergiků pohyboval kolem čísla 150 milionů, za několik let se podle průzkumů toto číslo vyšplhá na neuvěřitelných 250 milionů. Každým rokem se počet alergiků zvyšuje i v České republice, přičemž problémem není pouze alergická rýma a astma, ale i potravinové alergie. Nepříjemnou zprávou, zejména pro rodiče, je fakt, že alergie postihují stále více dětí než dospělých. Zarážející je, že za posledních 15 let ani jedna světová země neohlásila pokles v počtu osob trpících alergií jakéhokoli druhu, právě naopak. Čísla každoročně stoupají a nyní trpí nějakou formou alergie až 30 % celkové populace. Jen pro srovnání, před 100 lety se počet alergiků pohyboval na úrovni jednoho procenta.

Deti alergia vajick

Alergie a její typy

V Evropě patří mezi nejčastější potravinové alergeny u dětí kravské mléko, vajíčka a ořechy, zatímco v dospělosti je to zejména čerstvé ovoce, ořechy a zelenina. Mezi potravinami, které nejčastěji vyvolávají alergické reakce, jsou však i ryby, sója a pšenice. Pozor je třeba dávat i na exotické ovoce a zeleninu, ale i na domácí plodiny, například na mák či jablka. Alergické reakce (nejen) na potraviny mají různé podoby od „neškodného“ svědění přes vyrážky, slzení očí až po to nejhorší – anafylaktický šok.

Právě potravinová alergie je u dětí ve věku 0–14 let příčinou tohoto šoku, který nelze podceňovat. Jen ve Spojených státech amerických musí v důsledku anafylaktického šoku každé tři minuty někdo navštívit pohotovost, což představuje 200 000 návštěv na pohotovosti během jednoho roku, a to jen v rámci jedné země. Anafylaktický šok však nezapříčiňují pouze potraviny, ale i léky, jed hmyzu, kočky, psi a prach.

Není svědění jako svědění

Rodiče, kteří mají doma malé alergiky nebo sami trpí alergií, určitě vědí, že ve styku s alergenem často dochází k alergické reakci, která může vyústit až do anafylaktického šoku. Netřeba proto podceňovat ani tu nejmírnější alergickou reakci, která má lokální, ale i celkové projevy. Mezi nejčastější lokální projevy patří tyto:

  • svědění a otoky kůže a sliznic
  • potíže s dýcháním, kýchání, ucpaný nos, kašel, pocit cizího tělesa v hrdle
  • bolesti břicha, zvracení, průjem
  • arytmie, zrychlený srdeční rytmus, snížený krevní tlak

Celkové projevy alergické reakce představují kombinaci více lokálních projevů, které vyústí anafylaktickým šokem. Ten se obvykle dostaví do 10–60 minut po kontaktu s alergenem. Anafylaktická reakce nemá však pouze tuto časnou fázi, ale i druhou, opožděnou, která může nastat v průběhu 24 hodin po kontaktu s alergenem. I tato druhá fáze, o které ví jen málokdo, je důvodem, proč netřeba alergické projevy brát na lehkou váhu.

Pokud u vašich dětí dojde k anafylaktickému šoku, ani chvíli neváhejte a okamžitě zavolejte lékařskou pomoc na čísle 112. V případě, že váš mrňous trpí silnou alergií, musí mít u sebe vždy EpiPen – adrenalinovou injekci, kterou mu předepíše alergolog. Po vpíchnutí injekce je však i nadále nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, a to i tehdy, když příznaky na první pohled ustupují.

Deti alergia mlieko

Vsaďte na prevenci

Ačkoliv má alergie genetický podklad, neznamená to, že rodičům-alergikům se musí nutně narodit děťátko s alergií. Důležité je dbát na prevenci už během těhotenství, ale i krátce po narození miminka. V případě těhotných žen se doporučuje pravidelně přijímat pestrou stravu bohatou na vitamíny a minerály, není třeba vynechávat ani pečivo, mléčné výrobky a maso. Důležitý je také pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu a dostatek spánku. Úplným tabu by mělo být kouření během celého těhotenství a kojení, příjem alkoholických nápojů a jiných omamných a návykových látek. Několik výzkumů také potvrdilo, že riziko vzniku alergií snižuje i kojení miminka, přičemž platí čím déle, tím lépe.

I když alergie není zrovna nejpříjemnějším společníkem, život s ní nemusí být pouze utrpením. Důležité je včas ji podchytit, důkladně dodržovat léčbu a zejména vyhýbat se podnětům, které alergickou reakci způsobují. I chvíle s alergií po boku mohou být prožité naplno, tak směle do toho!