Proč je důležité, aby děti pomáhaly v domácnosti?

  Kategorie: Výchova dítěte,
4 min.
28. zář'16

Již odmala byste měli v dětech pěstovat smysl pro odpovědnost. Jedním z kroků, jak přispět k dobré výchově vašich ratolestí, je zapojit je aktivně do domácích prací. Pomáhání při úklidu, vaření či jiných činnostech vám nepřinese jenom obecný užitek, ale napomůže i osobnostnímu rozvoji vašich dětí.

Hry na domácnosť

Úklid pomáhá dětem uvědomit si vztahy a fungování v domácnosti. Díky rodinné hierarchii budou vědět, že existuje soukromý prostor jednotlivých členů (třeba bratrův a sestřin pokoj nebo „tátova“ dílna), o který pečují samy, a na společný prostor, o který přebírají odpovědnost střídavě jednou rodiče, jednou starší sourozenci, například obývací pokoj nebo kuchyň. Zkuste proto začít vysvětlením, že dětský pokoj je jejich vlastním prostorem, který musí samy udržovat v čistotě a pořádku. Pomozte dětem vytvořit si vlastní systém pro hračky.

Existují i povinnosti

Pokud děti začleníte do rodinných „rituálů“, nabudou pocit sounáležitosti, odpovědnosti a vlastní důležitosti. Když začnou na sebe přebírat určité úkoly, částečně tak odbřemení od domácích prací ostatní členy rodiny. Není nic horšího, než když rodič po svém děťátku neustále uklízí hračky. Čím dříve se prcek naučí, že je třeba si plnit i jisté povinnosti, například udělat úklid po hře, tím spíše se bude chovat samostatněji. Na začátku je mohou motivovat hry na domácnost.

Žehlicí prkno pro děti Smoby s elektronickou žehličkou Clean

Žehliaca doska so žehličkou Smoby

Žehlicí prkno pro děti s dětskou elektronickou žehličkou Clean potěší malé domácí pomocníky ve věku od 3 let. Jelikož hračka je elektronická a vydává různé zvuky, bude žehlení probíhat jako ve skutečnosti. Součástí setu na žehlení je i 9 doplňků, které vašemu malému pomocníkovi žehlení usnadní a zpříjemní.

Hry na domácnost

Zabraňte frustraci a lhostejnosti

Úklid dětem pomáhá nabýt nezávislosti a taky důležitých praktických dovedností, které jim pomohou v budoucnu, například vaření. Mnoho rodičů dělá chybu v tom, že věci po svých nejmenších úzkostlivě uklízí znovu a znovu, případně je do domácích prací nezapojuje vůbec, a to jen z toho důvodu, že to dítě ještě neumí udělat dobře. To je však nejlepší cesta, jak v nich vyvolat frustraci nebo naopak lhostejnost. Pohodlnost nebo dojem neschopnosti se pak přenese i do jejich budoucích mezilidských vztahů – vždy se budou spoléhat na to, že tu bude někdo jiný, kdo vše udělá za ně.

Hravá kuchařka pro děti Chef Smoby Cukrárna s recepty a formou na výrobu čokoládových lízátek

Cukráreň pre deti Smoby Chef

Tento geniální přístroj na výrobu domácích čokoládových lízátek potěší všechny malé milovníky sladkostí od 5 let. Při výrobě i zdobení sladkých pamlsků pracují malí cukráři a cukrářky se skutečnými surovinami. Hra pomáhá rozvíjet dětskou fantazii i jemnou motoriku rukou. Kreativní set obsahuje množství praktických doplňků, které jim práci usnadní.

Úklidem k dobrým vztahům

Odborníci tvrdí, že děti, které pomáhají v domácnosti, jsou v dospělosti nejen lepšími týmovými hráči, ale i spolehlivými spolupracovníky či dokonce dobrými životními partnery. Pokud si myslíte, že děti domácí práce nebo vaření nebudou bavit, jste na omylu. Jelikož drobečkové rádi napodobují dospělé, budou si žehlení, vysávání i první kulinářské výtvory přímo vychutnávat. Velmi dobrou motivací jsou například nádherné dětské kuchyňky či realisticky působící spotřebiče do kuchyňky.

Kuchyňka pro děti Tefal Studio XXL Smoby elektronická s magickým bubláním a ledem

Kuchynka pre deti Smoby Tefal Studio XXL

Dětské kuchyňky

Set dětský toaster Mini TefalSmoby, kávovar Tefal, mixér Tefal a čajový set Cheef Cook

Set detských spotrebičov Smoby Tefal

Jedinečná sada hraček pro kuchtíky od 3 let zahrnuje elektrospotřebiče v úpravě od výrobce skutečných kuchyňských pomocníků Tefal. S hračkami, které připomínají reálné domácí spotřebiče, se děťátko rychle naučí, jak se používají, přičemž si při hře rozvíjí jemnou motoriku.

S čím vším mohou děti pomoci?

2 – 3 roky

4 – 5 let

  • Prostřít stůl.
  • Pomáhat při vaření a nakupování
  • Asistovat při pracích v zahradě

6 – 8 let

  • Zalévat květiny
  • Nakrmit domácí mazlíčky
  • Umýt a uklidit nádobí
  • Utřít prach
  • Vynést smetí