Nechce spát? 7 řešení pro nejčastější problémy s denním spánkem

7 min.
17. kvě'22

Ach, ten spánek. Dokáže být tak sladký, plný krásných snů, a to jak v případě dospělých, tak dětí. Vytvoření denního režimu, který zahrnuje správnou spánkovou hygienu, může rodičům v prvních měsících po narození miminka zabrat. Spánek je však něco, s čím mámy a tátové bojují i později. Máme pro vás řešení na 7 nejčastějších problémů s nočním, ale také denním spánkem dětí.

Novorozenci prospí většinu dne a s přibývajícími měsíci se doba spánku zkracuje. S denním spánkem se však nemusí rozloučit až do nástupu do prvního ročníku. Proto se není co divit, když rodiče hledají ověřené tipy a triky na to, jak uspat dítě. Dokáže usnout pouze v autě? Nechce spát vůbec? Spí krátce nebo usne pouze v kočárku během procházky? Posbírali jsme nejčastější problémy, se kterými se setkávají rodiče malých spáčů, a našli jsme řešení.

Spánek je nepředvídatelný

Nepodařilo se vám nastavit spánkovou rutinu, protože děťátko si jednoduše dělá, co chce. Vy si kvůli tomu nedokážete naplánovat den. Nikdy nevíte, kdy bude mrňous unavený, kdy konečně přijde jeho chvíle. Co s tím?

Řešení: Vytvořte si režim. Ano, jednodušeji se to řekne, než uvede do praxe, ale za pokus to stojí. Je normální, že novorozenec bude usínat a probouzet se v různých fázích dne, ale děťátko v období 3–4 měsíců spí méně často, ačkoli jsou tyto spánky delší. Kromě nočního spánku potřebují děti v tomto věku 2 až 3 denní zdřímnutí, které umíte naplánovat mnohem lépe než více kratších zdřímnutí novorozence. Vyzkoušejte tento vzorec:

  • ranní spánek následující přibližně dvě hodiny po probuzení;
  • polední spánek 2–3 hodiny po probuzení z ranního spánku.

Samozřejmě, počítejte s tím, že vytvoření tohoto režimu bude trvat pár dní a i po jeho zavedení bude mít miminko „špatné“ dny, kdy jednoduše neusne podle vašeho harmonogramu. Existují také aplikace, které vám připomenou, že je čas začít uspávat děťátko, díky čemuž ani vy neprošvihnete tyto klíčové hodiny.

Denný spánok detí bábätko

Když se v postýlce nedokáže utišit

Možná jste chtěli, aby si děťátko dopřálo opravdu dlouhý spánek, proto jste čekali, až bude opravdu unavené a vyčerpané. Tento plán však nevyšel a děťátko teď pláče v postýlce, je neklidné a spánek nepřichází.

Řešení: Pokud je vám tento případ důvěrně znám, je to pravděpodobně tak trochu i vaším přičiněním. Neuspali jste děťátko tehdy, když bylo opravdu unavené a překročili jste tím hranici mezi únavou a vyčerpáním. To způsobilo, že se v dětském organismu nahromadil kortizol, stresový hormon, který nedovolil miminku usnout. V budoucnu se tomuto problému vyhnete tak, že si budete všímat znaků únavy vašeho děťátka a rychle na ně zareagujete uspáváním. Únava se nejčastěji projevuje třením očí dlaněmi, pohledem upřeným do dálky a trhanými pohyby těla.

Co však v případě, že jste tyto vysílané náznaky přehlédli a máte doma vyčerpané dítě, jehož únava se vám vymkla zpod kontroly? Přiložte si drobečka na hrudník a v tmavé, tiché místnosti se s ním pomaličku pohupujte. Počítejte však také s možností, že tento spánek už jednoduše nepřijde a pokuste se alespoň o hodinku natáhnout ten následující odpočinek.

Miminko nechce vůbec spát

Problém je jasný – miminko prostě přes den neusne. Ale co řešení?

Řešení: Vsaďte na předspánkovou rutinu. Ta je v podstatě mini verzí večerní rutiny před nočním spánkem. V pokoji zatáhněte závěsy/žaluzie, přečtěte děťátku pohádku nebo zazpívejte ukolébavku. To pomůže miminku uklidnit se a do mozku se díky těmto rituálům dostane signál, že se schyluje ke spánku. Vyzkoušejte posunout spánek o půlhodinu později, kdy bude děťátko unavenější a usne rychleji. Uvědomte si však, že s věkem se potřeba spánku mění (od délky spánku až po intervaly mezi zdřímnutími) a začněte počítat i s možností, že vaše dítě přestává být v tuto denní dobu unavené.

Spánek doma vs. ve školce

Dítě bez problémů usne ve školce nebo v jeslích, ale doma se mu do říše snů jaksi nechce. Co s tím?

Chodí vaše děťátko do školky nebo navštěvuje dětské jesle, kde se vyspí dorůžova, ale doma o víkendech odmítá spát? Možná kdesi v podvědomí nechce přijít o zážitky s rodiči a chce si vaši přítomnost vychutnat naplno. Zjistěte, jaká je spánková rutina ve školce a přeneste ji i do domácího prostředí. Možné je i to, že dítě si samo od sebe vytvořilo vlastní režim – během pracovního týdne ve školce sladce spinká a o víkendech má jednoduše od spánku volno.

Namísto spánku energie

Namísto toho, aby dítě v postýlce spalo, plné energie v ní stojí a čeká, co se bude dít. Důvěrně to znáte?

Řešení: Děti jsou s přibývajícím věkem méně unavené a někdy mají energie na rozdávání. Dovolte jim před spaním vyhrát si do sytosti, díky čemuž uspokojí své potřeby a spánek je přepadne raz dva. Dávejte však pozor na přestimulování, které přichází zejména po hře s více hračkami. Vsaďte na jednu, maximálně dvě oblíbené.

Denný spánok bábätka

Trápí ho kolika

O kolice se zřejmě nemusíme nijak zvlášť rozepisovat. Co dělat, pokud kromě nedostatku spánku postihne děťátko i tento problém?

Řešení: Děťátko, které trápí kolika, nedokáže usnout tak jednoduše a problém s tím mohou mít i ostřílení rodiče. Spánky „kolikových“ dětí jsou kratší a zároveň trvá delší dobu, než se trvání spánku prodlouží. Sami musíte vyzkoušet, co platí na vaše miminko, jelikož každý případ je individuální. Pokud se vaše miminko budí s pláčem už po půlhodině spánku, uložte jej na ten další spánek dříve, nečekejte, až přijde jeho hodinka. Tento způsob se osvědčil více rodičům a možná zabere i u vás.

Usne pouze v autě

Dětí, které dokážou usnout pouze v autě, je opravdu hodně. A tento problém se netýká pouze denního spánku, ale také toho nočního. Možná jste i vy slyšeli o dětech, které rodiče večer naložili do auta, a nezbývalo jim nic jiného, ​​než se s nimi vozit 30 minut po okolí.

Řešení: A po zastavení má mrňous pocit, že čas na spánek vypršel a doma už pokračovat nemusí. Problém zřejmě začal v momentě, kdy jste potřebovali něco vyřídit a abyste zabili dvě mouchy jednou ranou, do auta jste naložili i děťátko, kterému se v jedoucím autě spalo jako na obláčku. Pokud jste ochotni obětovat peníze na benzin a zároveň vám řízení nedělá sebemenší problém, můžete pokračovat v uspávání jízdou v autě. V opačném případě si naplánujte potřebné obchůzky mimo spánkové okno miminka a doma vyzkoušejte bílý šum a kolébku. Tato kombinace alespoň částečně imituje pohyby a zvuky v autě a možná bude mít u vašeho spáče úspěch.

Jsou děti, které usnou v okamžiku, kdy se jim tvářička dotkne polštáře, ale existují i ​​úplné protiklady, které odmítají spánek a bojkotují ho nejrůznějšími způsoby. Každé dítě je prostě osobnost a rodiče někdy pořádně zkouší. Ověřená řešení na nejčastější problémy se spánkem a uspáváním však pomohla mnoha rodičům a my věříme, že pomohou i vám.