Učení i odpočinek: vytvořte v životě školáka rovnováhu

  Kategorie: Výchova dítěte,
4 min.
18. zář'20

Spánek, škola, odpočinek, úkoly, zábava a opět spánek. Víte, jak by měl vypadat ukázkový den v životě každého školáka? Ten se netočí pouze kolem učení, důležitou součást sehrává i odpočinek a čas na vlastní koníčky. Jak nastolit v životě školáka rovnováhu?

Vytvořit školákovi režim není vždy jednoduché, nemluvě o tom, že tentokrát se děti posadily do školních lavic po opravdu dlouhé době. Po mnoha měsících, které během pandemie strávily doma, si musí opět zvyknout na pravidelné vstávání, chození do školy, zájmové aktivity a samozřejmě spánek bez ponocování. Čtěte dál a dozvíte se, jak vytvořit školákovi denní režim a zakomponovat do něj nejen učení, ale i odpočinek.

Proč je denní rutina důležitá?

Jedno z nejdůležitějších stádií růstu člověka probíhá právě během školních dob. V tomto období se formuje osobnost dítěte, stále se vyvíjí fyzická stránka, nervová aktivita a školáci získávají jedny z nejdůležitějších znalostí a dovedností. Všechny tyto faktory ovlivňuje právě denní režim, proto je vhodné v životě školáka vytvořit denní rutinu, která nastartuje produktivitu, ale dovolí také žákům si odpočinout.

Všechny procesy v těle mají rytmický charakter a podporou a dodržováním tohoto rytmu zajišťujeme organismu správné fungování. Ne nadarmo se i dospělý člověk cítí nejlépe, když chodí spát a vstává v přibližně stejném čase, oběd si plánuje na stejnou denní dobu (nemusí to být nutně s úderem dvanácté hodiny) a také pracovní dobu má fixní. Rovnováha mezi školními povinnostmi a odpočinkem u dětí přispívá k lepším výsledkům ve škole, k rychlejšímu přizpůsobení se školním podmínkám a v neposlední řadě pozitivně ovlivňuje i imunitní systém dětí.

Denny rezim blog

Ideální den školáka

Samozřejmě, většina školáků by se shodla v tom, že ideální den je podle jejich představ sobota nebo neděle. Realita je však jiná a 5x týdně musí děti vstát a jít do školy. Každý školní den by měl začít ranní hygienou a zdravou snídaní, která nastartuje metabolismus, dodá dětem potřebnou energii a doplní „palivo“ i mozku.

Pokud jsou vaše rána hektická a připomínají spíše závod s časem než klidný start do nového dne, začněte spolu s dětmi vstávat alespoň o 15 minut dříve a vyhraďte si na jednotlivé úkony dostatek času. Svačinu můžete připravit již večer a ráno ji pouze s nápojem sbalíte do školní tašky, rovněž i oblečení si mohou děti ze skříně vyndat už den předem. Po ranní rutině přichází čas na odchod do školy, kde děti stráví přibližně 5–8 hodin, v závislosti na ročníku a kroužcích.

Po návratu ze školy dělají mnozí rodiče chybu a děti okamžitě posadí k domácím úkolům. Je třeba si však uvědomit, že i děti potřebují čas na odpočinek a načerpání sil a ten čas přichází právě teď. Pokud si dítě stěžuje na únavu, nebraňte mu v tom, aby si zdřímlo. Jiné děti mají zase dostatek energie na různé pohybové aktivity.

Denny rezim deti

zdroj foto: freepik

Teprve po oddechu přichází opět čas na školní povinnosti. Podle vědců se koncentrace dětí opět dostává na vrchol kolem 16–17 hodiny, což je ideální čas na domácí úkoly. Příprava na vyučování by však neměla trvat až do pozdního večera a určitě by děti od úkolů neměly jít rovnou do postele. Po vypracování domácích úkolů proto přichází čas na hru, ať už s kamarády nebo o samotě. Dovolte dětem projevit naplno svou kreativitu, uvolnit fantazii a dopřejte jim čas na vlastní hru bez dospěláků.

Pokud máte pocit, že hry po úkolech jsou zbytečné a děti by měly více času trávit studiem, jste na omylu. Pravdou je, že myšlenka na hru, která přijde později, děti motivuje k lepším výsledkům. Úplný závěr dne patří večerní a spánkové hygieně, která by se neměla vynechávat, protože rovněž tvoří nezbytnou součást denního režimu. Pravidla spánkové hygieny hovoří o tom, že děti by měly „vypnout“ alespoň hodinu-dvě před spaním. Více o důležitosti spánkové hygieny si přečtěte zde.

Chcete, aby vaše dítě přinášelo domů dobré studijní výsledky, ale aby bylo zároveň šťastné a zdravé? Vytvořte mu denní rutinu založenou na rovnováze povinností a odpočinku a myslete na to, že škola je sice na prvním místě, ale ani s učením dlouho do noci to netřeba přehánět.