Den Země v roce 2019 šíří jasné poselství

  Kategorie: Výchova dítěte,
5 min.
22. dub'19

Právě dnes, 22. dubna, si lidé po celém světě připomínají Den Země. Tak jako každý rok, i tento se nese v duchu různých aktivit, které zlepšují náš život na Zemi a zapojit se můžete i vy s vašimi dětmi. Protože i změna v životě jedné rodiny se počítá.

Historicky první Den Země se uskutečnil 22. dubna 1970 ve Spojených státech. Ulice zaplavily miliony lidí, kteří si řekli dost a začali protestovat proti negativním vlivům rozvoje průmyslu, který v té době probíhal už 150 let. Důsledkem toho se do ovzduší dostalo mnohem více smogu, který se stal smrtící a kvůli přehnanému používání pesticidů a jiných znečišťujících látek začala pomalu klesat biodiverzita. A od tohoto negativního působení průmyslu na naši Zemi byl už jen krůček k tomu, aby se začalo jednat.

Za rok si sice připomeneme 50. výročí prvního Dne Země, ale při pohledu na stav naší planety si asi nikdo nepomyslí, že věci se pohnuly k lepšímu. Právě naopak. Z každé strany se na nás valí informace o plastovém odpadu, který nestíháme zpracovávat, o globálním oteplování, které již není pouze mýtem na vystrašení a o úhynu živočichů, kterých je na planetě stále méně a méně. A právě jim se během dnešního Dne Země bude věnovat velká pozornost. Pravdou totiž je, že dnešní společnost je zejména konzumní a materiálně založená a zapomíná myslet na ty zranitelnější tvory, kteří spolu s námi obývají naši planetu.

Den zeme vcely

Chraňme naše druhy

Tak zní heslo Dne Země v roce 2019. I když si to totiž mnozí z nás neuvědomují, darem přírody jsou právě miliony druhů živočichů, se kterými se dělíme o naši planetu. Smutným faktem však je, že lidé svojí chamtivostí nenávratně narušili rovnováhu přírody a způsobili úhyn mnoha druhů, které jsou již nenávratně pryč. Před více než 60 miliony let jsme přišli o dinosaury, ale tím zánik živých tvorů na Zemi neskončil. Rychlé vymírání vzácných druhů živočichů už více nemá na svědomí příroda, ale člověk. Způsobujeme změnu klimatu a ztrátu stanovišť, odlesňujeme, zavíráme oči před pytláctvím.

Pokud nechceme, aby byl jediným odkazem lidstva zánik, musíme začít jednat. Všichni živí tvorové, nejen člověk, mají vnitřní hodnotu a život na Zemi by bez nich nebyl možný. Dobrou zprávou je, že rychlost vymírání živočišných druhů ještě dokážeme zpomalit. Kathleen Rogersová, prezidentka kampaně Dne Země, se domnívá, že pokud nyní spojíme síly a do ochrany planety zapojíme nejen obyčejné lidi, ale i vůdce zemí, pedagogy a firmy, ohrožené druhy ještě můžeme zachránit.

Máte pocit, že vy s tím nedokážete nic udělat, protože velryby, sloni či koráli žijí na míle daleko? Vzpomeňte si například na včely, které hrají v našich životech nezastupitelnou roli, ale ani je neobchází hromadný úhyn. Loni například pouze v sousední Slovenské republice uhynulo neuvěřitelných 700 milionů včel. Pokud by se náhodou stalo, že příroda přijde o včelstvo, představovalo by to globální katastrofu s důsledky celosvětového rozměru. Své o tom věděl už Albert Einstein, který řekl:

Když vymřou včely, lidstvu nezůstávají více, než čtyři roky života.

Den zeme stromy

8 tipů na (nejen) dnešní den

Chcete přispět k lepšímu životu na naší planetě, ale nevíte, jak začít? Následujte naše tipy nejen na dnes, ale i během každého následujícího dne.

  • Vysejte luční květy (do zahrady nebo do květináče na balkon), které přilákají včely a zároveň se snažte co nejméně lučních květů trhat jako dekoraci do vázy.
  • Vyčistěte si své okolí. Nemusíte čekat, až vás někdo vyzve. Za to, že vezmete do ruky pytel na odpadky a začnete čistit blízký park či ulici, vás nikdo nebude kritizovat.
  • Zasaďte strom nebo podpořte organizace, které ho koupí jejich produktu zasadí za vás.
  • Omezte kupování výrobků v plastových obalech. Týká se to nejen nápojů, ale i jídla (zejména z fastfoodů a donášek), zeleniny a ovoce balených v plastových obalech, jednorázových plastových příborů, talířů a sklenic... Začněte namísto toho nosit vlastní láhev na vodu a stejnou pořiďte i vašim dětem. Buďte příkladem a také na kávu s sebou si noste vlastní termopoháry, při objednávání drinku odmítněte plastové brčko, na nákupy si vždy vezměte vlastní textilní tašku a hygienické vložky a tampony vyměňte za menstruační kalíšek z medicínského silikonu.
  • Objevte kouzlo čepovaných čisticích prostředků, které se už dají sehnat i v drogeriích. Samozřejmě, výběr je úzký, ale výhodou je nejen opětovné použití plastového obalu, ale i složení čisticího prostředku, které je šetrné k životnímu prostředí.
  • Separujte, separujte, separujte. Důvod tohoto kroku snad netřeba připomínat.
  • Šetřete energii, čímž aspoň trochu snížíte svou uhlíkovou stopu. Jezděte více městskou hromadnou dopravou, na kole či koloběžkou nebo choďte pěšky, pokud je to možné. Zhasínejte světla v místnostech, ve kterých se nenacházíte a vytahujte ze zástrčky nabíječku od telefonu či notebooku.
  • Na dovolené používejte kvalitní opalovací krém, který nezpůsobuje smrt korálů.

Nečekejte, až někdo udělá první krok a vyzve vás ke změně. Buďte tou změnou vy a veďte k záchraně planety i vaše děti. Konec-konců, budou to právě naši potomci, kterým předáme naši Zemi.