Den Země: chraňme svou planetu, jinou zatím nemáme

  Kategorie: Výchova dítěte,
5 min.
19. dub'18

Tak jako každoročně od roku 1970, i letos si připomeneme naši modrou planetu. Den Země se slaví po celém světě již 48 let, ale k jejímu vzniku došlo už před neuvěřitelným množstvím let. I přes mnohé výzkumy je to zatím jediná planeta, na níž se daří životu. Není to však jediný důvod, proto se o naši Zemi musíme patřičně starat.

Díváme se na sci-fi filmy, čteme konspirační teorie, ale i reálně hrozivé články, ale neuvědomujeme si skutečnou hrozbu, která naší planetě hrozí. Všechny katastrofické události jsou přece velmi vzdálené a pár ohlášených konců světa jsme již přežili. Je pravda, že Země s největší pravděpodobností nezanikne o 10 ani o 100 let, ale to neznamená, že je v důsledku našeho chování ohrožena.

Dar budoucím generacím

Téměř 7,5 miliardy lidí, 14 milionů různých druhů života či 70 % oceánů - toto je jen zlomek faktů, které jsou o Zemi známé. Její hodnotu a důležitost si připomínáme každý rok 22. dubna a jinak to nebude ani letos. Den Země si každoročně připomínáme zejména z ekologického důvodu. 22. dubna se lidé po celém světě učí recyklovat odpad, sázejí nové stromy a hlavně šíří osvětu o ochraně naší planety. Každý z nás si jednou za čas řekne, že změna chování jednoho člověka nepomůže. Uvědomte si však, že podobně smýšlejí miliony lidí žijících na naší planetě, kteří spolu s vámi oslavují Den Země.

Planéta Zem

Život bez odpadu

Jeden člověk vyprodukuje během jednoho roku přibližně 340 kg odpadu. Vynásobte si toto číslo počtem obyvatel a z výsledného čísla se vám zatočí hlava. Většina odpadu skončí na skládkách, zrecyklujeme pouze 11%, což je velmi málo. Přebytečný odpad pak znečišťuje to, bez čeho si život na Zemi nedokážeme představit - půdu, vodu a vzduch. Celkový dopad na život je však mnohem horší. V důsledku přebytečného odpadu (zejména plastového) každoročně umírají bezbranné živočichy, které paradoxně žádný odpad nevyprodukují.

Právě toto enormní množství odpadu přimělo některé lidi zamyslet se nad tím, zda je opravdu nutné neustále vyhazovat tolik odpadu. Stále více a více lidí se tak dostává k slovnímu spojení "zero waste", které hlásá život bez odpadu. Možná se to zdá neuvěřitelné, ale jedna čtyřčlenná rodina může vyprodukovat komunální odpad, který se bez problémů vejde do jedné zavařovací sklenice. I díky takovému způsobu života může být naše modrá planeta o něco lehčí a takový bude nakonec i život na ní.

Jeden člověk vyprodukuje během jednoho roku přibližně 340 kg odpadu.

Jak přispět k záchraně Země?

Začněte krok po kroku přispívat ke zdravějšímu životu na Zemi a uvidíte, že postupně se přidá i okolí. Ačkoli není ochrana životního prostředí pouze o odpadech, právě ten je alarmující. Přesedlejte na plátěné nákupní tašky a noste si v nich i sáčky na ovoce a zeleninu. Podobně zkuste eliminovat plastové lahve, které jsou tak či tak škodlivé. Voda z takové láhve s sebou přináší mnohé zdravotní rizika. Vyměňte ji za skleněnou či nerezovou, kterou použijete ještě hodně krát. Pokud milujete kávu a často si ji berete s sebou, investujte do vlastního termo hrnku ve vašich oblíbených barvách.

Zem a odpad

Krok za krokem se od těchto jednoduchých změn přesuňte k trošku náročnějším. Vyhledejte si ve svém okolí specializované prodejny, které vám dovolí načepovat si vlastní čistící prostředky, mýdla či tekuté prášky na praní. Je pravda, že takové drogerie nejsou na každém rohu, ale kdoví, možná i vy přispějete k jejich rozšíření. Na trhu už dnes dostanete i textilní tampony na odličování a make-up v kompostovatelných obalech. Vzpomínáte si na látkové kapesníky z dětství? Nyní přišel ten správný čas na jejich comeback.

Pár zajímavostí na závěr

  • Země je jediná planeta sluneční soustavy, na které se nachází voda ve všech jejích skupenstvích
  • Pouze naše planeta nedostala jméno po římských bozích
  • Nejstarší strom na Zemi - smrk ztepilý - má asi 9950 let a nachází se v Norsku
  • Amazonské deštné pralesy produkují 20% zemského kyslíku, který dýchají všichni lidé
  • 99% všeho zlata se nachází v jádru planety a vystačilo by na pozlacení celé Země v tloušťce 45 cm
  • Před přibližně 420 miliony let rostly na povrchu Země gigantické houby vysoké až 8 metrů, přičemž stromy měřili jen několik centimetrů
  • 80% veškerého života je ukrytého v oceánech
  • Přibližně 780 milionů lidí nemá přístup k čisté vodě.

Smutným faktem zůstává, že za neustále horší stav naší Země mohou právě lidé. Zem zatěžujeme změnami, kterým se jen velmi těžko přizpůsobuje. Vzpomeňte si na naši planetu i 22. dubna, kdy slaví svůj významný den. Postarejte se i vy o to, aby ji následující generace dostaly minimálně ve stejném stavu, ne-li v mnohem lepším.