Co se s vámi děje v 1. trimestru

  Kategorie: Těhotenství,
5 min.
10. lis'16

První trimestr, nebo přesněji prvních 13 týdnů těhotenství se považuje za nejrizikovější. Právě v tomto období dochází nejčastěji ke spontánním potratům. Po potvrzení těhotenství by žena měla upravit svůj denní režim a vyhýbat se rizikovým faktorům, které by jí a vyvíjejícímu se miminku mohly uškodit.

 těhotenství
1. měsíc

Těhotenství se počítá od prvního dne poslední menstruace. Většinou trvá 40 týdnů, což je 10 lunárních měsíců a zhruba 9 kalendářních. První měsíc těhotenství je zajímavý v tom, že většina žen o svém těhotenství neví. První 2 týdny prakticky nejste těhotná a v případě pravidelné ovulace dochází k oplodnění vajíčka po 2. týdnu. V následujícím období dochází k vynechání menstruace a to bývá pro ženu většinou prvním příznakem těhotenství.

V této fázi je vhodné udělat si těhotenský test z lékárny. Hladina hormonu HCG v moči je natolik vysoká, že by se měla odrazit ve výsledku. Rostoucí děťátko v bříšku zatím nemá lidskou podobu. Vyvíjející se bytost se nazývá zygota a dělením se z ní vytváří malá kulička, která se usadí v děloze. V pátém týdnu se zahnízdí a ve velikosti 0,2 mm se z ní stává embryo (zárodek).

Upravte svůj denní režim

I když těhotenství ještě nemáte potvrzeno lékařem, je vhodné změnit stravovací návyky a vyvarovat se rizikovým faktorům, které by mohly těhotenství zkomplikovat. V praxi to znamená přestat pít alkohol, nekouřit, nebrat žádné drogy, vyhnout se (nebo alespoň omezit) kávu a kofeinové nápoje a naopak do svého jídelníčku zařadit čerstvou zeleninu, ovoce a zvýšit pitný režim. Pokud jste před otěhotněním neužívala kyselinu listovou, je nejvyšší čas začít.

Úprava stravy

Těhotenské příznaky

Příznaky jsou u každé ženy individuální. V prvním měsíci je hlavním příznakem vynechání menstruace. Některé ženy však mohou nadále špinit a mít bolesti v podbřišku podobné těm menstruačním. Výkyvy nálady a přecitlivělost podobná PMS nejsou ničím neobvyklým. S koncem prvního měsíce ženy zaznamenávají i zvýšenou únavu a bolesti v prsou.

2. měsíc

Po pozitivním těhotenském testu je čas na návštěvu gynekologa. Ten vás vyšetří vaginální sondou, případně i odběrem krve. Těhotenskou knížku ještě neočekávejte. Většina lékařů s jejím vystavením čeká do 10. týdne. Zárodek ve vašem bříšku se mění a vyvíjí relativně rychle. Už v 6. týdnu má velikost fazolky a oficiálně se nazývá plod. Má vlastní krevní systém a začíná se u něj formovat mícha a mozek. V 7. týdnu se začíná vyvíjet srdíčko.

Následující týden je vhodný pro ultrazvuk v gynekologické poradně. Na něm je možné stanovit, zda se nejedná o mimoděložní těhotenství a také zkontrolovat činnost srdce. Koncem druhého měsíce má plod 20 - 25 mm a ve vašem bříšku se aktivně pohybuje. Na cítění pohybů je však příliš brzy, ty první pocítíte nejdříve v 18. týdnu (většina prvorodiček až po 20. týdnu). V tomto období již umíme rozeznat obličej budoucího miminka.

Těhotenské příznaky

Druhý měsíc bývá pro ženu zpravidla nejtěžší. Nastupuje období nevolnosti a nechuti k jídlu. Některé ženy zvrací i několikrát za den, jiné pociťují zvedání žaludku při pohledu na konkrétní jídlo nebo při specifických vůních, jako jsou ryby nebo čerstvě umletá káva. Ničím neobvyklým nejsou ani bolesti hlavy, které mohou trvat i několik dní. Snažte se hodně odpočívat a zvyšte pitný režim.

Bolesti v podbřišku mohou střídat bolesti břicha způsobené nafouknutím a větry. Zácpa a pocit plnosti je v prvním trimestru normální. Můžete mít zvýšené nucení na močení. I když je to otravné, nepřestávejte dbát na pitný režim.

Mnoho žen má citlivá a bolestivá prsa. Ta mohou svou velikost i zdvojnásobit a kromě tlaku a tahu můžete cítit pálení. Nelekejte se, pokud budou horká i na dotek. Doporučujeme vám zakoupit si pohodlnou bavlněnou podprsenku bez kostic, která nebude prsa svazovat. Vhodnou volbou je také natírání prsou olejem proti striím.

Emocionální výkyvy jsou běžnou součástí těhotenství a nejlepší bude, když si o nich promluvíte i s partnerem.

3. měsíc

Gratulujeme! Blížíte se k ukončení prvního trimestru a stáváte se držitelkou těhotenské knížky. Koncem trimestru se dělá další ultrazvuk na vyloučení vývojových poruch. Vaše miminko má kolem 60 gramů a v následujících týdnech se bude rapidně zvětšovat. Placenta je formována a svou funkci přebírá od 14. týdne těhotenství. Ukončení 3. měsíce je ideální na oznámení těhotenství širšímu okruhu známých a kolegům v práci.

Těhotenské příznaky

Zácpa, nadýmání a plynatost jsou běžnými jevy vašeho dne. Zmírnit je můžete stravou bohatou na vlákninu a pitným režimem. Bolesti hlavy ještě přetrvávají, ale dobrá zpráva je, že spolu s únavou, nechutenstvím a nucením na zvracení zvyknou příchodem druhého trimestru odeznít. Ničím výjimečným nejsou ani křečové žíly a hemoroidy. Bolesti v prsou obvykle poleví, můžete si však všimnout zvýšené pigmentace bradavek. Dvorce s postupujícím těhotenstvím ztmavnou – buď celé, nebo jen jejich okraje.

Relax

Dopřejte si relax

Těhotenství je krásné období doprovázené mnoha změnami, které nejsou příjemné. Základem je nestresovat se a pokusit se užít si poslední měsíce jako bezdětná. Choďte na vzduch, prožijte čas s partnerem a nehledejte za každou bolestí v podbřišku hned to nejhorší. Dopřejte si masáž a nechte se partnerem hýčkat - zasloužíte si to.