Cizí jazyk už od peřinky?

  Kategorie: První roky dítěte,
7 min.
30. čen'17

Potkali jste už i vy na ulici roztomilé děti ze školky na procházce, které okolní svět komentovaly anglicky? Přitom to vůbec nemusely být děti cizinců, žijících v Čechách. Angličtina zdomácněla v našich školkách. Výzkumy totiž ukázaly, že cizí jazyk se děti snadněji naučí, pokud se s ním seznámí již v raném věku. Nejlépe ještě „v peřince“. 

Kladete si otázku, kdy je vhodný čas začít s výukou cizího jazyka? Odborníci říkají, že ihned po narození! Nervové buňky velkého mozku u novorozenců ještě nejsou propojeny, to je důvod, proč se malé děti učí snadněji než dospělí. S nástupem puberty se propojování mozkových buněk zpomalí a ty, které se dále nerozvíjejí, začnou zanikat. Jazykový základ si děti vytvářejí od 6 měsíců do 3 let. Učí se významu jednotlivých slov, pojmenovávají věci kolem sebe i své vlastní potřeby. Napodobují intonaci, melodii jazyka, slova a hledají v nich souvislosti.  

Cizí jazyk a miminka

Množství podnětů, které dáte dětem do 3 let, bude předurčovat jejich pozdější inteligenci. Schopnost naučit se cizí jazyk je v tomto období tak velká, že nezáleží na tom, kolik jazyků si dítě osvojuje. Cizí jazyky stimulují tutéž část mozku, jako při učení se mateřského jazyka. Ne však nadlouho. Sedmileté děti už cizí jazyk zpracovávají v jiné mozkové oblasti, takže se neutvářejí vzácná nervová spojení mezi nervovými buňkami. Dá se říci, že do 7 let je dětský mozek jakoby naprogramován na učení se cizích jazyků bez větší námahy. 

Elizabeth Pealová a Wallace Lambert na McGill University v Montrealu ve své studii dokázali, že bilingvní děti mají nad monolingvními obecně převahu ve velké řadě inteligenčních testů.

Češi a ovládání angličtiny

Světovým jazykem číslo 1, hlavním byznys jazykem a řečí, se kterou se dorozumíte v mnoha zemích světa, je angličtina. Je to flexibilní jazyk a zvládnutí jeho komunikativních základů není až tak náročné. Česko je zemí, jejíž obyvatelé ovládají angličtinu průměrně, z krajin V4 je předběhli dokonce Poláci. 

Mezinárodní vzdělávací společnost EF Education porovnávala znalost angličtiny v rámci 72 států, které nemají tento jazyk jako mateřský a podle jejího zjištění, ovládají angličtinu nejlépe severské státy (1. Nizozemsko, 2. Dánsko, 3. Švédsko, 4. Norsko a 5. Finsko ). Česko skončilo v posledním průzkumu na 16. místě. Zajímavé je, že v severských zemích a zemích Beneluxu se systematicky vyhýbají dabingu cizojazyčných filmů i pohádek. Děti tak sledují pohádky v originále, například i v angličtině s titulky. To jim umožňuje osvojovat si některá slova a fráze s menší námahou.  

Máma se synem

Malí bilingvisti vs ti ostatní méně šťastní

Největší výhodu při učení se cizího jazyka mají děti, které mají jednoho rodiče cizince a jsou vychovávány bilingválně. Rodiče si tehdy pevně stanoví, jakým jazykem budou na dítě mluvit a dožadují se odpovědí v daném jazyce. Velkou výhodou takového učení je přirozenost a časová neomezenost. Aby bylo takové učení efektivní, cizí jazyk nesmí dítě používat méně než 30 procent času. Rodin, které si na výuku cizího jazyka najmou au-pairku, případně cizím jazykem na dítě mluví jeden z rodičů, i když má sám mateřský jazyk češtinu, přibývá. Co však v případě, že si na takovou výuku netroufáte a nechcete dítě plést svou špatnou výslovností nebo chabými základy? Spolehnout se na náš školní systém, nebo dětem zajistit výuku cizího jazyka ještě v předškolním věku?

Anglicky už do školky?

Cizí jazyk už od školky, není dnes ničím výjimečným. Čím dříve začne dítě s výukou cizího jazyka, tím spíše si ho osvojí a začne v něm přemýšlet. Z jazyků, které se učí malí školkaři, vede jednoznačně angličtina. Mezi soukromými mateřskými školami byste však našli i takové, které vyučují kombinaci dvou jazyků, například anglický – španělský nebo anglický – čínský. Převrat ve vyučování angličtiny pro malé děti způsobila kdysi Helen Doronová, britská lingvistka a pedagožka. Svou 4-letou dceru přihlásila na hodiny houslí, které vedl učitel používající Suzikiho metodu.  

Děti a cizí jazyky

Úspěchem této metody byla taková nadšená, že přenesla její principy do výuky angličtiny malých dětí. Metodologie, kterou vyvinula, umožnila dětem porozumět angličtině dříve, než se naučí číst a psát, podobně jako v jejich mateřském jazyce. Napodobování přirozeného učení se mateřského jazyka přineslo úžasné výsledky a už 30 let je metoda Helen Doron English aplikována na miminka od 3 měsíců po celém světě. Melodii a strukturu cizího jazyka si tak osvojí ještě předtím, než se naučí vyslovit své první slova v mateřském jazyce.

Děti a cizí jazyky na základní škole

Snahu, aby děti nasávaly cizí jazyky na základní škole, má i Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Od školního roku 2013/2014 zavedlo povinně pro základní školy druhý cizí jazyk, a to nejpozději od osmé třídy. ČR se tak řadí k více než polovině zemí EU, které mají povinnou výuku druhého cizího ve stejném věku dítěte, a podporují tak princip mnohojazyčnosti. Většina žáků a studentů si volí v první řadě angličtinu a za ní následuje němčina a francouzština. Ve výuce jazyků na základních školách zaostává ČR za průměrem, situace by se opatřením měla zlepšit. V Evropě je v posledních letech patrný trend, v rámci kterého narůstá počet žáků učících se dva cizí jazyky, a to především v oblasti nižšího sekundárního vzdělávání, tedy na druhém stupni základních škol.

Děti a výučba angličtiny

Tipy, jak přirozeně začlenit cizí jazyk do života dítěte

  • Pojmenujte občas předměty dvojjazyčně.
  • Pusťte mu pohádku v původním znění, bez dabingu.
  • Naučte ho básničku nebo písničku v cizím jazyce.
  • Veďte s ním jednoduché dialogy v jiném než mateřském jazyce.
  • Zahrajte si s ním cizojazyčnou společenskou hru.
  • Domácí výuka by měla být hravá, zaměřena na komunikaci.
  • Cizí jazyk nesmí děti nudit, bavte ho. Slovíčka si zapamatuje snazší, pokud si je spojí s emocemi.
  • Na učení se cizího jazyka dítě potřebuje interakci s živými lidmi. Pokud máte zahraniční přátelé, vezměte do jejich společnosti i vaše dítě.
  • Staršímu dítěti, které už umí číst, můžete do mobilu nainstalovat aplikaci na výuku cizích jazyků, například Memrise, Mondly Languages ​​nebo Busuu. 

Medvidkovehracky.cz doporučují

Sledování pohádek v cizím jazyce může být přínosné, nespoléhejte však jen na televizor nebo obrazovku počítače. Při sledování televize dostává dítě příliš velký objem informací a video není dostatečnou náhradou za živou interakci, která je důležitá při vývoji. Vyzkoušejte naše hry v cizím jazyce.

Dřevěná magnetická hra Abeceda se zvířátky v angličtině a francouzštině

Dřevěná magnetická hra Abeceda

Dřevěná magnetická hra Abeceda se zvířátky francouzské značky Janod je pěkná a zábavná hra vhodná pro děti od 4 do 8 let. Při hře se dítě naučí pomocí speciálně upravené magnetky a malých magnetických kuliček psát písmenka abecedy, poznává zvířátka, barvy a seznamuje se s angličtinou a francouzštinou. Hra je určena pro 1 hráče. 

Sada společenských her Touroperátor Multi-Games Set Janod v angličtině

Janod sada společenských her

Sada společenských her Touroperátor je vhodná pro děti od 3 do 10 let, ideální pro 2 až 6 hráčů. Set společenských her vám nabízí hodiny plné zábavy pro celou rodinu. Představuje vše, co potřebujete na dovolenou. V balení naleznete pexeso, žolíkové karty, kostky, domino, kvarteto a jiné. 

Cizojazyčné společenské hry