Chřipka útočí: jak před ní uchránit děti?

  Kategorie: Zdraví dítěte,
4 min.
20. úno'18

Chřipka je postrachem každé zimy a rodiče se rok co rok obávají toho, že onemocní i jejich děťátko. Při chřipce je nejdůležitější prevence, ale i tak se jí některé děti ani jejich rodiče nevyhnou. Jak se před ní uchránit a co dělat, když už zavítala i k vám domů?

Na běžnou chřipku se už v dnešním moderním světě neumírá, ale to neznamená, že je třeba její příznaky ignorovat. Nevyležená choroba se ve většině případů obvykle vrátí, a i když děti zvládají choroby statečněji, chřipku nelze podceňovat. V případě nemoci je návštěva lékaře prvním krokem k léčbě.

Chřipka či nachlazení?

Ne každý umí na první pohled rozeznat chřipku od angíny či nachlazení. Tyto choroby mají jiný nástup, průběh a také způsob léčby. Zatímco chřipka nastupuje okamžitě a má opravdu rychlý nástup, nachlazení přichází pomalu a děťátko se může oslabené cítit pár dní před vypuknutím choroby.

Typickým příznakem, podle kterého rodiče nejčastěji identifikují chřipku, je teplota nebo naopak zimnice. Ta je při nachlazení velmi vzácná. Chřipku provází i bolest hlavy a svalů a celková slabost. No a zatímco nachlazení přejde v průběhu týdne, slabost z chřipky může člověk cítit i tři týdny po "vyležení" nemoci.

Príznaky chrípky

Jak se bránit?

Nejjednodušší prevencí je očkování, ale to proti chřipce se u nás využívá jen velmi málo. Očkuje se však v období října a listopadu, protože první chřipkové období začíná již v prosinci. Než se v těle vytvoří protilátka, potrvá to až 14 dní, proto je třeba na očkování myslet ještě předtím, než chřipková epidemie propukne. Chřipka jako virové onemocnění každý rok mutuje, takže i očkování je dobré opakovat každých 6 až 12 měsíců.

Existují však i jiná preventivní opatření, která je třeba dodržovat po celý rok. Důležité je dostatečné větrání místností, a to i během chřipky. Netřeba zapomínat ani na hygienu – mytí rukou, kýchání a kašlání s rukou před ústy a nosem. Imunitu lze posílit i pravidelným přísunem ovoce a zeleniny a pohybem či dokonce otužováním. Pokud si vám děťátko stěžuje na to, že se necítí zdravě, neposílejte ho zbytečně do školky či do školy. V prostředí plném jiných dětí se nemoc může probudit rychleji. Je třeba se také stranit zakouřených prostorů.

Když chřipka zaútočí

Návštěvu lékaře neodkládejte a jděte k němu s děťátkem už při prvních náznacích nemoci. Jelikož antibiotika se na chřipku nepředepisují, lékař děťátku naordinuje léky na snížení horečky, dostatečný příjem tekutin a vitamíny, zejména vitamín C. Chřipka jako virové onemocnění může být provázeno bakteriálním onemocněním, a až v tom případě lékař předepíše dítěti antibiotika.

Vysoké horečky děťátku zmírníte studenými obklady a nezapomeňte pravidelně větrat místnost, ve které se děťátko léčí. Je přirozené, že malý marod nemá chuť k jídlu, tak ho k tomu ani nenuťte. V průběhu nemoci jsou nejlepším lékem na nemocné tělo i na duši různé kaše s piškoty či klasická slepičí polévka.

Horúčka

Domácí čaj proti chřipce

Každý zná jednoduchý zázvorový čaj, který dokáže zázraky. Jeho specifická chuť se dá zjemnit medem a citronem, což ještě více posiluje jeho účinky. A pokud z něj chcete úplnou protichřipkovou bombu, přidejte ještě kurkumu a kajenský pepř. Tyto druhy koření posilují imunitní systém, působí preventivně proti chřipce a nachlazení a mají úžasné antibakteriální účinky.

Ingredience (na jeden šálek)

  • šálek vody
  • 1 čajová lžička kurkumy (čerstvé nebo sušené)
  • 1 čajová lžička čerstvého zázvoru
  • 1 stonek nasekané citronové trávy
  • špetka kajenského pepře
  • 2 čajové lžičky medu
  • pár kapek citronové šťávy

Postup

Zázvor, kurkumu a kajenský pepř dejte do hrnce s vodou, počkejte, než voda začne vařit a vařte ještě 5 minut. Potom přidejte citronovou trávu a nechte trochu vyluhovat. Na závěr čaj přeceďte, počkejte, až trochu vychladne a ochuťte medem a citronem. Tento jednoduchý čaj dokáže zázraky!

Čaj proti chrípke

Chřipku nepodceňujte. Když chcete, aby se jí vaše děťátko vyhnulo, vsaďte na prevenci. Příliš sterilní prostředí dětem více škodí než pomáhá, protože jejich tělo si nedokáže přirozeně vytvořit protilátky. Dovolte dětem hrát si v pískovišti s vrstevníky, naučte je papat ovoce a zeleninu a dbejte na dostatečnou hygienu. Nedovolte chřipce zaútočit.